Als Interaction Designer focus je je in jouw ontwerp op de sociale context en gebruikt zijn creativiteit om via technologie en verschillende media nieuwe manieren van interactie en communicatie tussen mensen te ontwikkelen. Of het nu gaat over beeld (foto, film, grafisch ontwerp), geluid, tekst, papier, tv, web, gsm’s of tablets: je bedenkt concepten waarin je verschillende media en disciplines verbindt. Dat proces kan leiden tot diverse eindproducten waarbij de beleving van de gebruiker centraal staat. Interactieve films en installaties, websites, mobiele toepassingen en interfaces: als interaction designer voel je je op vele terreinen thuis. Je werkt vernieuwend en kijkt kritisch naar wat vandaag wordt ontwikkeld. Kortom, als Interaction Designer ben je alert voor de noden van de samenleving en onderzoek je hoe je deze kan in beeld brengen via innovatieve mediaontwerpen.

Het afstudeerprofiel biedt een programma vol afwisseling. Je verwerft inzicht in disciplines als audiovisuele vormgeving, communicatie, grafische vormgeving, informatica en marketing en past die kennis toe in verschillende praktijkopdrachten, workshops en overkoepelende projecten. Je bedenkt creatieve toepassingen voor externe opdrachtgevers, je maakt interactieve applicaties en je verkent een brede waaier aan mediatoepassingen.

Learn from the best

Learn from the best. Ontdek wat de opleiding Interaction Design aan LUCA School of Arts inhoudt. Of hoe een opleiding ervoor zorgt dat je korte broeken kan dragen op het werk

 

 

Welcome at the nerdlab! Interaction_Design_2017 from LUCA School of Arts on Vimeo.

 

Learn from the best - Nerdlab from LUCA School of Arts on Vimeo.

 

1ste Bachelor: verkennen

Tijdens het eerste jaar verken je de basisbegrippen en de vaardigheden voor het werken met multimedia. Je maakt kennis met de basisbegrippen: media-eigenschappen en -kenmerken, de beeld- en vormentaal, de technische codes, marketingbegrippen, etc. Je krijgt een programma voorgeschoteld waarin lesweken afgewisseld worden met caseweken. Tijdens de lesweken doe je kennis en expertise op in lessen, workshops en korte opdrachten. Wat je geleerd hebt, pas je vervolgens toe in een case. Individueel of in groep werk je dan aan een echte opdracht waarin je de verschillende disciplines toepast. Zo maak je bijvoorbeeld een multimediaal verhaal en een interactieve installatie. Je programmeert en animeert schermfiguurtjes en realiseert ook een bedrijfswebsite compleet met e-shop.

2de Bachelor: verdiepen

Tijdens het tweede jaar verdiep je je in de veelzijdigheid en de mix van media(toepassingen). Je verwerft inzicht in creatieve technieken en maakt kennis met onderzoeks- en ontwerpprocessen. Opnieuw werk je enkele cases uit. Daarvoor verwacht de opdrachtgever dat je buiten de lijnen durft denken. Je stelt vragen en gaat op zoek naar multimediale oplossingen waaraan de opdrachtgever misschien zelf nog niet gedacht heeft. Creativiteit en mediumvrijheid staan dus centraal. Op het einde van het tweede jaar volg je lessen in de Interfaculty, met gelijkaardige opleidingen in Maastricht en Aken. Samen met Nederlandse en Duitse studenten werk je aan projecten om nieuwe kennis en inzichten te verwerven en om te leren samenwerken in een internationale context.

3de Bachelor: verbreden en stage
Tijdens het derde bachelorjaar wil je de afstand tussen de wereld van de ontwerper en de gebruiker zo klein mogelijk maken. Je verwerft inzicht in projectmanagement, veranderingsprocessen en je gaat als voorbereiding op het masterjaar zelf op onderzoek uit. Wat moet je weten om als ontwerper aan de slag te gaan? En – belangrijker misschien – hoe kom ik dat te weten? Je volgt opnieuw modules in de Interfaculty en op de eigen campus. Je kan ook kiezen voor een Erasmusuitwisseling om je internationale ervaring te verrijken. Op het einde van je Bachelor volg je een werkstage van 12 weken waarbij je ervaring opdoet en je skills en vaardigheden toetst in een professionele context.

Master: onderzoeken en ontwerpen van ervaringen
In het masterjaar stippel je een eigen praktijkgericht onderzoekstraject uit en realiseer je een innovatief mediaproject. Daarvoor maak je zelfstandig keuzes. Welke methodes wil je gebruiken? Hoe wil je inspelen op de noden van de samenleving? Je kan je kennis en inzicht verder aanscherpen in onderzoeksgerichte modules en ondersteunende labs. Tijdens je persoonlijk traject krijg je ondersteuning van een docententeam dat actief is in verschillende onderzoeksprojecten. Een Master C-MD kan zich vlot oriënteren in een snel veranderende wereld van technologische ontwikkelingen waarin de eindgebruiker centraal staat. 

website by