Interaction design op campus C-mine Genk

Vraag je je wel eens af wat drones nog meer kunnen dan enkel zoemend over ons heen te sjezen? Merk je wel eens dat je opa niet echt met een smartphone overweg kan en ben je nieuwsgierig naar andere manieren om met hem te communiceren over hoe het met je gaat? Ben je benieuwd naar hoe je een tafel kunt omtoveren tot een minicomputer? Vind je het tof om je hoofd te breken over hoe je door middel van gebaren de airconditioning in de auto lager zou kunnen zetten? En ben je ook wel eens nieuwsgierig naar hoe je smartphone een uitbreiding van je lichaam zou kunnen worden? Dan is Interaction Design wat voor jou! 

Wat doet een interaction designer?

Nieuwe media en technologie veranderen ons dagelijkse leven. Als interaction designer weet je alles van de wisselwerking tussen mens en technologie. Je ontwerpt digitale producten, diensten en ervaringen. Dat betekent dat je de interacties tussen mensen en technologie vorm geeft!

Als interaction designer ben je geboeid door opkomende technologieën en de impact die ze hebben op mensen. Je ‘maakt dingen’ via digitale technologie en drukt hierop graag je eigen stempel. Je experimenteert met bestaande en nieuwe technologieën, bijvoorbeeld om het leven van mensen aangenamer maken. En je hebt oog voor de uitdagingen in onze omgeving en zin om deze te onderzoeken.

Interaction Design is dus heel breed. Je ontwerpt (combinaties van) verschillende media, zoals digitale apps, (fysieke) objecten, online en mobiele interfaces, video's en animaties. Je toont je ontwerpen via tentoonstellingen, foto’s, installaties, presentaties, interventies en (digitale) prototypes. Als interaction designer kun je dus op heel veel verschillende manieren aan de slag!

Wat leer je als interaction designer?

Zoals je wel kan lezen, komt er bij een opleiding interaction design heel wat praktijkwerk aan te pas. Je leert een resem aan tools en technologieën beheersen en brengt wat je leert in de theorie steeds in de praktijk in workshops, projectweken en ateliers. Het zijn daarbij ook niet alleen jouw docenten die je hierin ondersteunen, maar ook mede-studenten, onderzoekers, designers én bedrijven uit binnen- en buitenland die je van feedback voorzien.

Waarom zou je Interaction Design in Genk moeten komen studeren?

LUCA School of Arts (Campus C-mine) is een hogeschool in de kunsten, met de enige academische masteropleiding in Interaction Design in Vlaanderen. Je komt terecht op een volwaardige Interaction Design opleiding (dus geen keuzetraject binnen een andere opleiding, zoals computerwetenschappen of grafisch ontwerp), die een programma vol afwisseling biedt.

Interaction Design studeer je op C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk. C-mine is een inspirerende plek voor het kunstenonderwijs, creatief ondernemerschap, design en een broedplaats voor jong, creatief talent zoals jij. Via onze samenwerking met onder andere C-mine Crib, FabLab Genk, FLACC en andere creatieve organisaties en bedrijven uit de buurt ontstaat een interessante kruisbestuiving met het werkveld. En natuurlijk bevind je je vlakbij Hasselt met de Muziekodroom, Z33, het modemuseum, de Versuz, Pukkelpop en andere plekken om uit te gaan en te bezoeken.

Waar kun je gaan werken als interaction designer?

Maar liefst 94% van onze afgestudeerden heeft een job die past bij de opleiding. Je kan aan de bak als Content Coordinator, als Creative Strategist, als User Experience designer, als docent en onderzoeker of als zaakvoerder van je eigen makerslab.

Als interaction designer ben je dus populair bij grote bedrijven in de creatieve en commerciële sector, zowel in België als in het buitenland. Je komt onder andere terecht bij (interactieve) ontwerpbureaus, sociaal-culturele organisaties, start-ups, mediabedrijven, de creatieve industrie, de communicatiedienst van bedrijven, in onderzoeksinstellingen of KMO’s. Maar je kan natuurlijk ook je eigen ontwerpstudio oprichten. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus!

Beatsequencer door Jelle Van de Velde, Jasper Verbeeck en Ibn Renders, 2016
Beatsequencer door Jelle Van de Velde, Jasper Verbeeck en Ibn Renders, 2016
Multiplayer touch sound door Gerard van Kempen, Kathelijne Put en Sarah Amlal, 2017
Multiplayer touch sound door Gerard van Kempen, Kathelijne Put en Sarah Amlal, 2017

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by