Een nieuwe Doctor in de kunsten Bart Vanhecke

Op dinsdag 5 mei verdedigde Bart Vanhecke (Campus Lemmens, Onderzoeksgroep Performance Practice & Composition) zijn proefschrift getiteld Elements of an Aesthetic Universe. Systematisation of Atonality and Dissonance in Amotivic Serial Music Composition. Het onderzoek behandelde theoretische en artistieke aspecten van het Chromatic Interval Group serialisme (CIG-serialisme).

De dissertatie gaat na in hoeverre deze seriële compositietechniek resulteert in systematisch atonale en amotivische composities met een gecontroleerde hoge graad van dissonantie, en op welke manier het CIG-serialisme verder geperfectioneerd kan worden. In nauwe wisselwerking met het theoretische luik kwamen zeven composities tot stand waarin de compositorische mogelijkheden van het CIG-serialisme onderzocht werden. Tijdens de verdediging voerden Jan Michiels en het Goeyvaerts strijktrio enkele werken van Vanhecke uit.

De jury was onder de indruk van de diepgang van zowel de dissertatie als het portfolio, en kende Bart Vanhecke de titel van doctor in de kunsten toe.

Meer informatie

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by