Mistig zeelandschap met centraal een grappig gebouwtje.
Professionele bachelor AVT: Fotografie
3 jaar / 180 studiepunten / Engels
Campus Brussel / Narafi

Fotografie

Professionele Bachelor / Exchange Programme

Fotografie studeren in het prachtige Dudenpark in Brussel: de opleiding fotografie aan campus Narafi stoomt je klaar voor een geweldige carrière als beeldenmaker, fotograaf, video, beeldretoucheur etc in de brede creatieve sector.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In onze driejarige professionele bacheloropleiding Fotografie leren we je niet alleen fotograferen en video's maken, maar bereiden we je voor op de snel veranderende en hoge eisen van de creatieve sector.  

Je wordt een allround beeldenmaker

  • Je ontwikkelt je eigen stijl en beeldtaal.  Daarom zullen opdrachtgevers kiezen voor jou.
  • Jouw materiaal wordt het verlengde van jezelf. Technische beheersing zal je troef zijn om de beelden te maken die je wil maken. 
  • Je leert een breed pakket aan disciplines, waardoor je multi-inzetbaar bent. 
  • We werken aan je soft skills, zodat iedereen graag met je wil werken. 
  • We leren je ook ondernemen, zodat je van je passie je beroep kan maken.  

Hoe doen we dit? 

Via de theorielessen (twee dagen per week): 

  • krijg je een algemene technische en inhoudelijke basis mee, waarmee je daarna zelf aan de slag kan tijdens de ateliers 

  • verruimen we je geest met inhoudelijke vakken, zoals geschiedenis van de fotografie, beeldanalyse, kunstgeschiedenis, beeld en research …    

  • zetten we in op een doorgedreven opleiding beeldretouche 

  • bouw je een grondige kennis van professionele en auteursfotografie op  
     

Tijdens de praktijklessen in de ateliers (ongeveer anderhalve dag per week):

  • leer je werken met diverse types fototoestellen, objectieven, flitsen, printers, kleurfilters, achtergrondsystemen, softboxen, paraplu’s … 

  • verfijn je je professionele fotografietechnieken  

  • ontwikkel je een unieke stijl om inhoudelijk en artistiek sterk werk te maken 

  • bespreek je intensief je werk in feedbacksessies  

  • werk je in de studio’s en printlabs van de school, altijd bijgestaan door een docent die je kan adviseren en helpen
     

Wil je meer weten over de vakken die je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

      Gastlessen, projectweken & expo's 

      We versterken het opleidingsprogramma met interessante workshops, gastlessen en masterclasses zodat je mee bent met de laatste trends en technologieën.
      Daarnaast bezoek je tentoonstellingen en/of neem je er zelf aan deel (driedaagse Paris Photo, Breda Photo, Unseen Amsterdam, Fotobiënnale Oostende).


      We organiseren workshops virtual reality, artificiële intelligentie, 3D, laserprint, sound engineering, maar ook zeefdruk, grafiek, oude ((cyanotypie, collodium-afruk)) of milieuvriendelijke (ontwikkelen met ontwikkelaar op basis van natuurlijke stoffen zoals koffie) fotoprocessen.  

       
      Elk jaar organiseren we extra muros projectweken. Tijdens zo’n projectweek groei je in je werk omdat je theorie en praktijk samenbrengt en begeleid wordt door gerenommeerde (gast)docenten. 

      • Eerste jaar: (buitenlandse) reportageweek  

      • Tweede jaar: mode- en portretweek 

      Digitaal en analoog

      De nadruk in de opleiding ligt op professionele fotografie. Omdat de creatieve sector overwegend digitaal georiënteerd is, willen we fotografen opleiden die mee zijn met de laatste digitale technieken. 

      Analoge fotografie is verveld tot een uniek medium om origineel en persoonlijk werk mee te maken. Daarom heeft het ook een plaats in de opleiding. Je kunt zelf bepalen hoeveel je met analoge technieken werkt. We leren je alles aan en stellen een volledige infrastructuur ter beschikking. In het keuze-atelier analoge fotografie verdiep je je nog een stuk meer. 

      Starten zonder toelatingsproef en zonder voorkennis

      Na je secundair onderwijs (of na een andere hogere studie) ben je welkom op Narafi. Er zijn geen andere voorwaarden dan een diploma secundair onderwijs. 

      • Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. 

      • Je hoeft geen toelatingsproef af te leggen. Algemene kennis, creatieve aanleg en motivatie zijn daarentegen onontbeerlijk. 

      • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (uiterlijk in september 2023) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld.

      • Kandidaten met een Nederlands diploma vinden hier meer info. 

      • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. 

      Fotografie studeren

      Brede vorming en professionalisering

      Vakken als communicatie en research, bedrijfsbeheer en marketing zorgen voor een grondige en brede vorming. Door de intense samenwerking in kleine groepen ontwikkel je jouw soft skills, zoals plannen, communiceren en organiseren. Hierdoor verwerf je competenties die gegeerd zijn op de arbeidsmarkt.  

      Fotografie studeren

      'Waarom ik koos voor Narafi? Narafi staat voor persoonlijke begeleiding, een brede basis en uitgebreide face to face feedback. Als groeiende portret-, documentaire- en architectuurfotografe kan ik zelfs vandaag de dag nog steeds bij hen terecht. De docenten blijven me bijstaan met hulp en advies.'

      Katoo Peeters - katoopeeters.com
      Wat heb je nodig?
      • Een degelijke spiegelreflex of hybride camera met een fullframe- of APS-C formaat sensor en verwisselbare lenzen  
      • Een goede laptop en externe harde schijf 
      • De opleiding heeft een gigantische en professionele uitleendienst. Als je eens extra resolutie, een andere lens, flitsers, ledlicht, statieven, gimballs, audiomateriaal…nodig hebt, kan je dit kosteloos ontlenen.  
      • Alle software die je nodig hebt op je laptop, voorziet de opleiding voor jou.  
      • Heb je nood aan een straffere computer of een gekalibreerd beeldscherm? Dan kan je die op de campus gebruiken.  
      Starten met de opleiding

      Starten met de opleiding

      • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in juni of september van het academiejaar waarvoor je je inschrijft) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld.
      • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >
      • Het verloop van de examens per vak vind je terug op de respectievelijke ECTS-fiches.

      Waar heb je les?

      Contact

      Kwaliteit is de drijfveer van LUCA

      Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

      Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
      LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

      Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
      Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"

      Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.

      Concrete cijfers van deze opleiding
      Na je studie

      Na je opleiding kan je aan de slag op uiteenlopende plekken in het creatieve werkveld of de kunstensector. De beeldindustrie boomt en dat biedt veel mogelijkheden. 

      Het grootste deel van onze studenten komt als freelancer of in loonverband terecht in de audiovisuele sector en de creatieve industrie. Ook in het onderwijs kom je onze oud-studenten regelmatig tegen. 

      Mogelijke jobs zijn: food- of lifestylefotografie, portret- of modefotografie, documentaire of journalistieke fotografie, architectuurfotografie, industriële fotografie, studio- of reclamefotografie, videoproducties, TV-producties, fotoredacteur, beeldretoucheur, productiebureaus, kunstenaar, lesgever. 

      Fotografie studeren

      Verder studeren

      Met je bachelordiploma Fotografie kan je na het volgen van een schakelprogramma nog een Master in de Fotografie halen.

      Wil je later graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs dan kan je nog een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.

      Toen ik op NARAFI toekwam, had ik eigenlijk weinig besef van wat fotografie betekent. De lessen kunst- en fotogeschiedenis reikten ons zo’n breed aanbod van fotografen en kunstenaars aan dat er een hele nieuwe wereld voor mij openging.  

      De praktijkopdrachten van het eerste en tweede jaar van de opleiding introduceren je tot alle soorten fotografie: van portret tot architectuur, van stilleven tot reportage. Gaandeweg ontdekte ik dat ik me het best voelde bij portretten. Het laatste jaar bood dan ook alle mogelijkheden om me daar meer in te verdiepen.   

      Na mijn drie jaar op NARAFI ben ik meteen kunnen starten als freelance fotograaf. De helft van mijn tijd fotografeer ik voor de krant De Morgen, de andere helft wordt ingevuld door commercieel werk: gaande van portret en mode tot reclame en lifestyle. 

      Damon De Backer
      Ook in afstandsonderwijs

      Wil je fotografie studeren in het hoger onderwijs (om een bachelordiploma te behalen) en dit combineren met een job

      Aan campus Narafi kan dit via een studietraject voor werkstudenten. Op het einde van dit traject heb je een opleiding tot professioneel fotograaf gekregen en behaal je een volwaardig diploma Audiovisuele Technieken: Fotografie (professionele bachelor).

      Het werktraject is bedoeld voor mensen die hun job willen combineren met een bacheloropleiding fotografie in afstandsonderwijs.

      Je docenten

      Jouw praktijkdocenten zijn op verschillende domeinen in het werkveld actief en leren je alle knepen van het vak. Ieder geeft zijn of haar specifieke expertise door. In ons team zijn zowel specialisten op analoog als digitaal vlak, zowel commercieel als artistiek/creatief.  

      Er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. In een atelier werk je in kleine groepen van 10 tot 12 studenten en is er altijd een praktijkdocent aanwezig. We zetten in op een actieve feedbackcultuur.