Studenten Animatiefilm Genk maken filmpjes voor nieuwkomers

De studenten Animatiefilm van LUCA campus C-mine Genk maakten verfrissende instructiefilmpjes om nieuwkomers in België wegwijs te maken in eenvoudige gebruiken. Hoe begroet je elkaar? Hoe gebruik je een Westers toilet? Wat moet je precies doen om de bus te nemen? Allemaal vragen waar nieuwkomers die het Nederlands niet machtig zijn een antwoord op willen. Hoe kunnen wij als burgers onze kennis zonder woorden met hen delen? Dat was de vraag waar het Rode Kruis van Lanaken mee zat en waar het opvangcentrum graag een antwoord op wilde vinden. Een visuele vertaling leek de oplossing. Daarom stapte het Rode Kruis Lanaken naar de opleiding Animatiefilm van campus C-mine Genk met de vraag om instructiefilmpjes te maken over het dagelijkse leven in het opvangcentrum.

Productie

Dingen die voor ons binnen onze vertrouwde context een evidentie lijken zijn dit helemaal niet voor mensen uit andere culturen. De filmpjes maken mensen met een andere cultuur duidelijk wat onze gebruiken zijn. Ook moeilijkere thema’s zoals voedselverspilling, sorteren, brandveiligheid, op tijd komen … moesten aan bod komen.

Docent Geert Van Goethem verzorgde de pre-productie en begeleidde de studenten tijdens hun research: “De opdracht voor de studenten was behoorlijk complex. Zo kon er geen gebruik gemaakt worden van taal of tekst en moesten de personages zo neutraal en universeel mogelijk zijn op niveau van religie, geslacht, leeftijd en dergelijke meer. De opdracht was niet alleen nuttig maar ook maatschappelijk bijzonder relevant en sloot hiermee echt naadloos aan bij het opleidingsonderdeel ‘Animatie in context’ waarin studenten iets moeten creëren binnen een bepaalde context, zoals het later ook op de werkvloer zal gaan.

Een groep van twaalf studenten realiseerden uiteindelijk een reeks van acht instructiefilmpjes. Docent Dirk Henrotay volgde de productie mee op.

Voorstelling
De filmpjes zullen ook effectief getoond worden in de opvangcentra. Bovendien zullen ze worden ingezet om duiding te geven bij intake of individuele gesprekken. Als kers op de taart komt er een aparte voorstelling van de films op dinsdag 28 maart. Een geslaagd project voor beide partijen luidt de conclusie.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by