Professionele Bachelor Audiovisuele Technieken
Film, TV en Video
Campus Brussel / Narafi

Hoe ziet de opleiding eruit?

Onze filmopleiding is voor creatieve all-rounders. Je proeft gedurende drie jaar van alle facetten van het filmvak. Je maakt eigentijdse kortfilms en eigenzinnige reportages. Al doende leer je alles over camera, klank, licht, productie, montage, scenario en regie. Door de praktische en brede vorming ben je zeer gewild in de sector.

 • In het eerste jaar werk je aan een stevige basis. Aan de hand van verschillende korte opdrachten ontwikkel je de noodzakelijke praktische vaardigheden. Je werkt aan twee individuele projecten: een kortfilm en een reportage. Vanaf de eerste week ga je hands-on aan de slag met camera, klank en montage. 
 • In het tweede jaar verdiep je de basis en kan je extra accenten leggen. Je maakt in groep een kortfilm. In deze workshop krijg je de kans om je te profileren als regisseur, cameraman, belichter, monteur, klankman of producer. Daarnaast maak je een reportage die de kijker raakt en doet nadenken en ga je hands-on aan de slag in onze TV-Studio.
 • In de eerste semester van het derde jaar bieden we je drie keuzetrajecten aan. Je kan met Ersamus studeren in het buitenland en je behaalt op het einde van de rit hetzelfde diploma.. Je kan ook met je medestudenten nog een kortfilm draaien en je klaarstomen als filmmaker. Of je volgt het multicam keuzetrject in samenwerking met facilitaire bedrijven en productiehuizen. In het tweede semester doe je een stage en maak je een afstudeerwerk waarmee je naar de festivals trekt.

  Praktisch
 • Het schooljaar start op vrijdag 18 september 2020 met een kick-off. Je aanwezigheid is vereist. De groepen worden ingedeeld en alle praktische afspraken voor het ganse jaar worden gemaakt.
 • Op maandag en dinsdag heb je telkens theorie. De theorie is sterk gelinkt aan de praktijk. Praktijk en theorie versterken elkaar.
 • Woensdag, donderdag en vrijdag heb je praktijk. De opdrachten en workshops zijn geïnspireerd door de werkelijke noden in de professionele sector.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

Je docenten

De praktijkdocenten zijn stuk voor stuk vaklui met lange en relevante ervaring in het werkveld. Naast het lesgeven zijn ze professioneel actief in de audiovisuele sector.  Ze regisseren (Raf Verbeemen, Kurt Maes) of ze verzorgen de eindredactie (Sarah De Keyzer). Ze zijn cameraman (Philippe Van Puyvelde, Bruno Peeters). Ze monteren (Bert Jacobs, David Goemaere) of draaien reportages (Jokelien Vanden Broucke). Ze zijn actief in multicam (Peter Valckenaers, Gert Keyaerts) of ze beheren een eigen audio studio (Jan Volckaert)

Met deze ploeg docenten krijg jij alle kansen om volop te ontdekken, te leren, te maken, te filmen ...  

Waar heb je les?

Campus Narafi

Victor Rousseaulaan 75
1190 Vorst 
+32 2 447 13 00

info.narafi@luca-arts.be

 • Een historisch kasteel met hedendaags interieur, gelegen in het prachtige Dudenpark op het hoogste punt van Brussel.
 • Kleine campus met een warme en informele sfeer tussen studenten en docenten.
 • State-of-the art filmmateriaal en pas vernieuwde tv-studio. 
 • Uitgebreide uitleendienst met camerasets, geluidsmateriaal en lichtmateriaal.
 • Op fietsafstand van centrum Brussel. Vlot bereikbaar met de trein (station Brussel-Zuid), metro (82 en 51) en bus (54 en 48).

Wat heb je nodig?

In onze uitleendienst kan je makkelijk en vlot professioneel audiovisueel materiaal reserveren en ontlenen. Je hoeft dus geen dure camera’s of micro’s te kopen. Daarnaast kan je ook terecht in onze goed uitgeruste studio’s en montagecellen. Een eigen laptop is aanbevolen.

Na je studie

Na de opleiding kan je alle kanten uit. Misschien droom je van een leven op een filmset, misschien klopt je hart net sneller in een tv-studio of misschien lijkt het je vooral boeiend om in een productiehuis of een facilitair bedrijf mee te draaien? Het kan allemaal. 

Met je bachelordiploma kan je direct aan de slag als cameraman, DOP, belichter, monteur, regisseur, klankman, electro, chef-techniek, eerste assistent, scenarioschrijver, producer of productieleider.

Verder studeren 

Wil je later graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs dan kan je nog een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.

Na het volgen van een schakelprogramma kan je nog een Masterdiploma behalen:

 • Master Film (campus Sint-Lukas,  Brussel)
 • Master Televisie-Film (camous C-mine, Genk)
 • Educatieve Master Audiovisuele en Beeldende Kunsten (Gent, Brussel of Genk)

Trailer Mother, by Kristof Bilsen (2019)

Video

Starten

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (uiterlijk in september 2020) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
 • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >
 • Je slaagt voor de toelatingsproef. Meer info >

  Woensdag-vrijdag 1-3 juli 2020*
  (deadline: 25/06/2020, 23:59)

  Maandag-dinsdag 7-8 september 2020*
  (deadline: 01/09/2020, 23:59)

* De artistieke toelatingsproeven voor de opleiding Film-TV-Video (campus Narafi) worden gespreid over meerdere dagen. Bij inschrijving selecteer je een periode (juli of september). Enkele dagen voor de toelatingsproef krijg je per mail te horen op welke dag je de proef dient af te leggen.

Kom langs

Virtuele onderwijsbeurzen

Normaalgezien kan je ons een eerste keer ontmoeten tijdens de SID - beurzen en dit bij jou in de buurt. Zoals wel meer zaken de afgelopen maanden zal dat dit jaar online verlopen. Virtueel of niet, je bent bij ons op onze stand even welkom.

Bezoeken in klasverband

Individuele bezoeken aan de SID-beurs (voor iedereen)

 • Op woensdag 13 & 20 januari van 14 tot 19 uur
 • Op zaterdag 16 & 23 januari van 10 tot 16 uur

Nog vragen?

Zit je met nog vragen? Mail ons: info.narafi@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.