Benjamin Sercu

WE MAKE OUR FUTURE

Bij deze bachelorproef laten we de bezoekers van de Ravensteingalerij kennis maken met de toekomst van de makers.

Hierbij wordt de focus gelegd op twee technieken, namelijk ambacht en 3D printen. De voorbije vijf jaren is 3D printen uitgegroeid tot een gebruiksvriendelijke techniek. Deze trend begint ook meer en meer zichtbaar te worden in de wereld van architectuur. Zowel elke vorm en elk patroon wordt door deze techniek mogelijk gemaakt.

 

De enorme groei van 3D printen is iets waar je als ontwerper niet meer kan naast kijken, maar we mogen de kunst van de ambacht ook zeker niet vergeten. Juist daarom werk ik met twee ateliers die elkaar weerspiegelen in de yin- en yangvorm. De ene atelier is ontworpen voor makers die werken rond ambacht, terwijl de andere voorzien is voor 3D printen. Op die manier laat ik het contrast tussen ambacht en 3D printen van een ongeziene kant zien.

 

Bij de koepel ontstaat er een ontmoetingscentrum dat wordt omringd door een stijgend helixloopvlak dat verbinding maakt met de Bozar. Dit loopvlak schakelt ook zwevende platforms aan elkaar die daarnaast ook met zitbanken en een bar uitgerust zijn. De platforms worden telkens ondersteund door steunpilaren in een abstracte vorm van een boomstam. Hier wordt symbolisch verwezen naar de ambacht die omringd wordt door futuristische architectuur. De boodschap die we hier willen meegeven is dat de keuze van een techniek bepaald wordt door de maker en niet door de tijd.

Vandaar ook de slogan “WE MAKE OUR FUTURE”.

 

Niet de technieken, maar wij maken onze toekomst.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by