Carole Clément

CAROLE CLEMENT

Ravenstein is een gebouw met veel potentieel maar veel mensen zien het niet, want ze lopen er altijd haastig door. De ruimte word niet ten volle benut. Ik vroeg me af: hoe functioneert een goeie publieke plaats goed? Onderzoek bezorgde me de parameters die ik gebruik in mijn ontwerp. Deze zijn: Licht, zitplaatsen en water.

Licht beïnvloedt de kwaliteit en de beleving van de ruimte. De keuze om in de schaduw of de zon te kunnen zitten. Hiervoor heb ik zonlicht nodig in Ravenstein. Dit is nu niet mogelijk omdat het glas dat gebruikt word in de koepel veel te dik is en de omringende gebouwen veel zonlicht blokkeren. In de koepel vervang ik het glas door transparant glas Op de aangrenzende gebouwen plaats spiegels, die het zonlicht reflecteren tot binnen in de gallerij.

De tweede parameter is zitplaats. Mensen zijn niet kieskeurig en gaan overal zitten als de zithoogte tussen 30 cm en 90 cm is. Trappen bijvoorbeeld, deze zijn niet gemaakt om op te zitten maar toch gebeurdt dat veel. Ik heb een grote trap in de rotonde onder de koepel geplaatst, met verschillende hoogtes en breedtes zodat de mensen die willen zitten dit comfortabel kunnen doen maar de mensen die gehaast zijn vlot kunnen circuleren.

Bij water gaat het om het geluid en gevoel van het water. Op veel publieke plaatsen is water, maar men mag er niet in. Dit maakt de fontijn onaantrekkelijk voor de bezoekers van de ruimte. Ik plaats opnieuw een fontijn, maar hier wordt rekening gehouden met de zitbreedte zodat men er langs beide kanten op kan zitten en in het water staat een trapje zodat je voeten in het water kunnen staan.

 

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by