Case study: Beiaardboek van Frans De Prins

Onderzoek naar ontstaan, corpus, context en actuele uitvoeringspraktijk van de beiaardmuziek en gerelateerde klaviermuziek in de Zuidelijke Nederlanden in de 18de eeuw

  • Projectverantwoordelijke: Carl Van Eyndhoven (LUCA Faculteit Kunsten, OE Music & Drama, OG Performance Practice & Composition)
  • Teamleden: Joris Verdin (KU Leuven, OE Musicologie), Jacques Maassen (Nederlandse beiaardschool, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht), Eugeen Schreurs (Centrum voor Vlaams Muzikaal Erfgoed), Gilbert Huybens (Stedelijk Conservatorium Leuven)

Het corpus van dit onderzoeksproject bestaat uit lied- en speelmansboeken, klavier-handschriften en beiaardboeken uit de 18de eeuw. Een markant voorbeel, dat als case study fungeert, is het Beiaardboek van Frans De Prins (Leuven, 1781), dat recent werd ontdekt en in facsimile uitgegeven.

Dit corpus wordt op gedetailleerde en wetenschappelijke wijze in kaart gebracht wat het vaststellen van concordanties mogelijk maakt. Deze zijn een conditio sine qua non om het verdere onderzoek, dat zowel multidisciplinair als praktijkgericht is, te kunnen realiseren.

Het onderzoek betreft concreet de context (‘urban musicology’), het repertoire (comparatief), de historische en actuele uitvoeringspraktijk en de improvisatie (afleiden van modellen). Belangrijk is dat het repertoire steeds in zijn geheel wordt bestudeerd waardoor nieuwe inzichten in de praktijkbenadering van dit repertoire niet uitgesloten zijn. De onderzoeksresultaten worden via diverse kanalen bekend gemaakt: edities , colloquium, concerten en opnames. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van het kader van het Socrates Intensive Programme Carillon.

  • e-mailadres: carl.vaneyndhoven@luca-arts.be
  • Looptijd: voltooid 2009 (begin 2005)

 

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by