Cato Respen

De rode draad door Malem

Opdrachtomschrijving Bachelorproef LUCA Interieurvomrgeving 2015-2016

Centraal in de historisch waardevolle sociale wijk Malem, die zich als een eiland tussen een Leie-arm en de ring aan de Gentse rand schakelt, bevindt zich de OLV van de Vrede kerk. Deze kerk stond de laatste jaren leeg en nu heeft de Circusplaneet er zijn vaste stek van gemaakt.

Om de bewoners van Malem en hun verschillende culturen samen te brengen en een interactie met de circusschool te garanderen, is het de bedoeling een aantrekkelijke extra activiteit binnen de wijk te brengen.

Door de aanwezigheid van een naaiatelier wil ik de mensen van Malem de kans geven om samen te werken met de circusplaneet of louter voor zichzelf deel te nemen aan de activiteiten die er geprogrammeerd zijn. Het herstellen en maken van circuskledij, het geven van en deelnemen aan basislessen en het aanleren van naaitechnieken kan een meerwaarde bieden. Het atelier biedt bewoners van Malem de kans hun creativiteit te uiten en technieken aan elkaar door te geven.  

Een glazen “box” in de kerk, waarin zich het naaiatelier bevindt, situeert zich op de eerste verdieping en vormt een verlenging van het balkon. Met deze ingreep wil ik niets veranderen aan het uiterlijk, maar geef ik een meerwaarde door een modern element te plaatsen in een religieus gebouw. Lichtinval is gegarandeerd en de ruimtelijkheid blijft behouden. Om een mooi geheel te creeren tussen het naaiatelier en de foyer die zich eronder bevindt, heb ik een lijnenspel gemaakt van touwen. Dat vertrekt bovenaan en beweegt doorheen de hele kerk voort.

Een rode draad leid je op die manier doorheen de hele kerk. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik een subtiele link kan maken met naald en draad, die op hun beurt weer gelinkt zijn aan de extra activiteit die ik aanbied in de kerk.

Ik wil van het lijnenspel een eyecatcher maken, die het kerkinterieur domineert zonder opdringerig te zijn.

De draden heb ik visueel gelinkt aan het weven van een spinnenweb, die ik opnieuw link aan het weven van draden in de stoffen die gebruikt worden in het naaiatelier. Naald en draad vormen hier een bron van inspiratie.

Cato Respen
Beton_Hout_Metaal
Cato Respen
De rode draad door malem
Cato Respen
De rode draad door Malem

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by