Piano

Joop Celis (1958) ontving op negenjarige leeftijd de eerste pianolessen van zijn vader.

Later studeerde hij bij Jo Dusseldorp aan het Conservatorium van Maastricht (NL), alwaar hij in 1979 het diploma Uitvoerend Musicus – met onderscheiding – behaalde.

Op vijftienjarige leeftijd won hij de eerste prijs van een Nederlands concours voor jeugdige pianisten en slechts vier jaar later, in 1979, won hij de derde prijs van het beroemde en prestigieuze Busoni Concours te Bolzano (It).

 

Na zijn conservatoriumstudie studeerde hij gedurende twee jaar bij Prof. Paul Badura-Skoda aan de Hochschule für Musik te Essen (D).

In 1980 was hij finalist van het Tromp Concours te Eindhoven en een jaar later was hij laureaat van het Concours International de Piano te Épinal (F).

Joop Celis gaf - naast solorecitals en kamermuziekconcerten – masterclasses in o.a. Nederland, België, Suriname, Portugal en diverse Aziatische landen. Tevens is hij een veelgevraagd jurylid bij diverse concoursen, zoals het Prinses Christina Concours, het Steinway Concours , de Grand Dominique te Venlo en de Vriendencultuurprijs in Tilburg (NL).  

 

Zijn repertoire reikt van de Weense Klassieken en de romantische componisten tot aan het Frans-impressionisme  en de Laat-romantiek.  Zo wijdde hij zich aan een studie van de relatief onbekende laat-romantische Engelse componist York Bowen (1884 – 1961), hetgeen resulteerde in lecture-recitals, concerten en publicatie van een essay over Bowen, dat in het tijdschrift Piano Bulletin van EPTA-Nederland en het Chinese tijdschrift Piano Artistry gepubliceerd werd.

Inmiddels zijn vier CD’s met pianowerken van York Bowen verschenen bij het Engelse label Chandos. Alle CD’s ontvingen zeer lovende kritieken in de nationale en internationale pers.

 

Zijn meest recente CD – in 2016 verschenen bij het Zweedse label BIS – is gewijd aan pianowerken van de Spaanse componist Enrique Granados, onder andere zijn monumentale magnum opus Goyescas en de Escenas Poéticas. In 2016 was het precies honderd jaar geleden dat Granados op zeer tragische wijze om het leven kwam. De CD is een eerbetoon aan Granados en aan zijn Goyescas.

 

Joop Celis is hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Maastricht (NL) en aan LUCA School of Arts in Leuven (Campus Lemmens).

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by