De kunst van het gemis

Een artistiek onderzoek naar een actuele dramaturgie van melancholie

  • Projectverantwoordelijken: Geert Kestens (LUCA Faculteit Kunsten, OE Music & Drama, OG Drama), Els Janssens (LUCA Faculteit Kunsten, OE Music & Drama, OG Drama), Adriaan Van Aken (LUCA Faculteit Kunsten, OE Music & Drama, OG Drama)
  • Teamleden: Wim Lambrecht, (LUCA Faculteit Kunsten, campus Sint-Lucas Gent), Stéphane Symons, (KU Leuven, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte), Bart Philipsen, (KU Leuven, OE Literatuurwetenschap), Marijn Lems (STUK)

Onze tijd staat bol van de contradicties. Hoe kan men een overvloed aan consumptievrijheid rijmen met een dreigende ecologische ramp? Hoe kan men ongebreidelde genotzucht rijmen met de dood van het verlangen? Hoe kan men democratie rijmen met politieke machteloosheid? In deze context van existentieel gemis wordt een actuele studie van melancholie relevant.

Melancholie verwijst naar een bewustzijn van het vergankelijke en van het gemis. Het kan de motor zijn van een zoektocht naar zingeving. Bovendien heeft melancholie, zo leren ons actuele cultuurfilosofen, een spelelement en een theatraliteit in zich. Die inherente dramaturgie willen we in een kruisbestuiving met beeldende kunst bestuderen en uittesten via het medium theater.

Hoe kunnen we in het theater, bij uitstek het medium van de kortstondigheid en het hier-en-nu, komen tot een creatief aanvaarden van en spelen met onze eindige existentie in deze laatkapitalistische maatschappij? Hoe kan via de melancholie productief en verbeeldend  worden gespeeld met de logica van het ‘hebben’ zodat uitzicht mogelijk wordt  op een nieuwe staat van ‘zijn’?

  • e-mailadres: geert.kestens@luca-arts.be
  • Looptijd: 2012-

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by