Eline Jamar

Malem Manege

Centraal in de historisch waardevolle sociale wijk Malem, bevindt zich de OLV van de Vrede kerk.  Het gebouw werd gekocht door de vzw Circusplaneet. Als voorwaarde bij de verkoop van de  wijkkerk vroeg de stad Gent om een programma-uitbreiding, met als doel de herbestemming in en rond de kerk in te zetten om de buurt sociaal-maatschappelijk te versterken.

 

De eerste keer dat ik Malem binnen wandelde overviel mij de rust en een landelijk gevoel. Die witte huisjes in het groen, gaven mij een vredig beeld, dat ik onmiddellijk associeerde met paarden: Malem Manege.  

Ik wil de paarden in heel Malem integreren. Er zijn veel open groene plekken waar perfect weides kunnen komen. Het dorpspleintje ondergaat ook een metamorfose van speeltuintje tot grote buitenpiste waar de kinderen les krijgen en de ouders toekijken. 

De paardenstallen zelf wil ik zo dicht mogelijk bij de circuskerk houden. Omdat paarden veel plaats nodig hebben, bleek de kerk zelf ongeschikt. Het pleintje echter naast de kerk biedt wél de perfecte plaats voor paardenstallen. Om één geheel te maken van de stallen en de kerk breidde ik de kerk uit door aan de zijgevel een bijbouw te voorzien.

Het landelijke gevoel, en meer bepaald oude houten schuren, inspireerden mij voor de bijbouw. Ik keek vooral naar de houten patronen op de gevels van boerderijen. De gevels van de bijbouw bestaan dan ook volledig uit houten balken met deze typisch landelijke patronen. De patronen trok ik door naar de kerk, waarbij de vorm van de kerk intact bleef.  De houten structuren contrasteren op een interessante manier met de jaren ‘50 stijl van de kerk.

Kerken zijn altijd groot en open en je wordt er rustig. Dat gevoel van openheid en rust wil ik graag bewaren. Daarom koos ik om met lichte houten structuren te werken. En door het hout doorheen de hele kerk te gebruiken, vloeit buiten mooi over naar binnen.

Eline Jamar
Inspiratiebeeld
Eline Jamar
Inspiratiebeeld

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by