Elise Hoebeke

Atmosphère

In Malem, een sociale tuinwijk in Gent, bevindt zich de O.-L.-V. van de Vrede kerk. Deze kerk kocht vzw Circusplaneet over. De Circusplaneet is een circusschool die zich richt naar alle leeftijdscategorieën. De kerk biedt hen veel mogelijkheden, maar de Circusplaneet moet een belofte waarmaken. Ze zullen, dankzij een programma-uitbreiding en toevoeging van een extra activiteit, de buurt moeten laten heropleven.

Als toekomstig interieurvormgever is het mijn opdracht om een oplossing te vinden voor de herbestemming van deze kerk. Als vernieuwd hart van Malem benader ik de ruimte creatief en inventief. Hierbij hou ik rekening met het programma van het circus, toegankelijkheid en voorzieningen voor publiek en een extra functie die plaats vindt in en rond de kerk. De relatie tussen exterieur en interieur zorgt ervoor dat mensen geleid worden naar één centrale plek.

Een wijk bestaat uit relaties tussen de buurtbewoners, de samenkomst van mensen draagt bij aan de sfeer en omgekeerd zorgt een sfeervolle omgeving ervoor dat mensen buiten komen en elkaar ontmoeten. Hoe kan sfeer de relatie tussen mensen versterken?

Door mijn ingreep wil ik de ruimtebeleving bepalen en sturen. Ik dacht hierbij aan een schommel, een universeel element dat in ieder van ons het licht gevoel van zorgeloosheid en roekeloosheid van onze kinderjaren doet opkomen. Het schommelen schept rust, doet ons dromen, terugkijken in het verleden. De link met het circus is er sterk in terug te vinden, de beweging die de mens al schommelend maakt lokt op zich al een bepaalde sfeer uit, men komt los van de aarde en de routine.

Naast het basisidee van de schommel zijn een aantal benodigdheden gelinkt, waaronder een tribune.
Een slangenstructuur dient als tribune; een structuur gecombineerd met rustvlakken, die zich door het hele kerkgebouw langs de muren heen wringt. Ze vestigt zich in de ruimte als een parasiet. De structuur bepaalt de circulatie van de toeschouwers en biedt tal van extra mogelijkheden; van kleedruimte onder de structuur tot kapstok voor schommels.
Ondanks de dominantie van het ontwerp wordt het niet opdringerig of massief dankzij het materiaalgebruik.  De structuur bestaat uit metaal met daarop afwisselend doorzichtige en ondoorzichtige beplating. De hele structuur geeft de aanwezige verticaliteit, een belangrijke troef van de kerk en voor het circus, weer.
In de metalen structuur bevinden zich gekleurde, transparante plexivlakken die de gevoelens van de mens op een subtiele manier zullen beïnvloeden. De vrolijke zachte kleuren zullen positief op de gemoederen van de mensen die de ruimte betreden inspelen.
Iedere schommel wordt gelinkt een een kleurvlak dat zich in de structuur of in het zitvlak van de schommel bevindt.

Buiten de kerk bevindt zich minder uitgebreid, maar duidelijk aanwezig, dezelfde structuur als binnen: dit wandelpad trekt de aandacht van passanten en leidt ze naar de zijramen om van buitenaf de sfeer binnen op te snuiven.

Als ontwerper wil ik bijdragen aan de beleving en sfeer van de ruimte, in combinatie met het circus. Ondanks de ingrepen zal de kerk pas tot leven komen wanneer het ontwerp daadwerkelijk gebruikt wordt en de beleving en het plezier het ontwerp tot leven brengen.

 

Elise Hoebeke

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by