Eva Heynen

FABRIEK KERAMIEK

De Ravenstein lijkt te lijden onder zijn vergane glorie. Ik nam het kleurgebruik van de ontwerpers onder de loep en het valt meteen op dat de pastelkleuren typisch waren voor de jaren 50. De pastelkleuren lijken vergrijsd en triest. Maar ze zijn context-en lichtgevoelig! In een doodse omgeving voelen ze koud en kil aan, maar in een levendige context zijn ze speels en zacht. De uitdaging ligt er dus in de kleuren van de Ravesteingalerij weer te verhelderen met een nieuwe context.

Bij de zoektocht naar makers kon ik niet negeren dat pastelkleuren vaak voorkomen in de wereld van keramiek. Daarom besloot ik een fablab te ontwerpen voor keramiekers waar ze gebruik kunnen maken van voorziene materialen en tools. Omdat dit nieuw is heb ik me laten leiden door de nieuwsgierigheid naar hoe dit zou werken en door de materialen die voorkomen in een keramiekatelier.

Ik analyseerde een porseleinstudio als maker. Wanneer je alles in het atelier hebt om porselein te maken, kan je eender welke variant op aardewerk maken.

De hoofdelementen die mijn ontwerp bepalen zijn de ovens, de mallen en het feit dat keramiek niet afbreekbaar is na het bakproces.

Mijn atelier bestaat uit een modulair kastensysteem dat alles kan bevatten en naar wens aangepast kan worden indien nodig. Het systeem is gebaseerd op de ovens om keramiek in te bakken. Elk deel van de kast heeft zijn functie en elke functie heeft zijn kleur. Het systeem herhaalt zich in de verschillende ruimten. De gebruikte kleuren zijn die van de Ravenstein en de werkbladen bestaan uit een composiet van nieuwe en gerecycleerde keramiek.

De mallen die vaak worden opgeborgen in kelders of kasten heb ik net naar voren gebracht om ruimte mee te creeren. De grote modulaire kast bevat het atelier én is een mallendepot. De keramiekers kunnen de mallen maken en in het systeem voegen, of ze kunnen er één lenen. Het is een mallenbibliotheek. Wanneer je er één opzoekt en je die gaat halen kom je in andere ruimtes en dit bevordert contact tussen de keramiekers.

Eva Heynen
Kleuronderzoek porselein
Eva Heynen
Sfeerbeeld mallen

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by