ERM CC PPP

“Genereer je creativiteit uit dagdagelijkse impressies’ Eva Raffaella Menga 

Afgestudeerd in 2011

ERM is an architectural design office based in Brussels. Connected to the roots of Italian and German nationality, these influences reflect on multifunctional projects and objects as a result of an ongoing investigation into unobserved aesthetics. Everyday lineair and informational patterns that tell stories are being translated into projects and form. Inspired by the human face and body within architecture we analyse the incomprehensible within ever evolving resonance.
Projects are created with a periodof self-imposed reflection, the in between. Wherever the starting point exist, the philosophy filters out the essence and transforms ideas into designs.  ”

Het architecturale design office is gespecialiseerd in eigentijds design, Eva Raffaella Menga haar werk kenmerkt zich door multifuntionele projecten en objecten die resulteren uit lopende onderzoeken in de "unobserved aesthetics of everyday things". Kenmerkend voor haar werk zijn de duidelijke structuren en de zuivere geometrische vormen  die gecombineerd worden met zelfopgelegde reflectie.   

________________________

Getuigenis

Na mijn studies verkoos ik  om naar Berlijn te verhuizen, waar ik – met een Leonardo-beurs op zak – zeven maande werkte bij de opstartende Deense architect Sigurd Larsen. Als student had ik zijn werk leren kennen en mijn eerste stappen in het werkveld zetten via een gelijkaardige praktijk bleek fantastisch. Sigurd Larsen ontwerpt en maakt meubels en van daaruit, indien gevraagd, de ruimtes eromheen.  Zijn werk straalt liefde voor het ambacht uit, met mooie details en materialen. Ik zat meteen in de symbiose van mijn eigen ontwerppraktijk uit te bouwen en tegelijkertijd werkervaring te regeneren bij Sigurd Larsen.

Tijdens deze werkstage in Berlijn kwamen samenwerkingen tot stand, textielontwerpster Mel Roose vroeg mij om een multifunctioneel platform te ontwerpen waar ze haar eerste textielcollectie kon op presenteren. Dat werd mijn eerste eigen ontwerp, volledig over de digitale snelweg geconcipieerd en gecoacht. Toen ik terug was uit Berlijn besloten we met dit project mee te lopen voor een plaats op Ventura Interieur 2012, dat werk van ontwerpers in de kijker zet. We haalden het, gaven present op Vlaanderens grootste designbeurs – ik stelde mijn meubels toen tentoon onder de vlag ‘Menga interior’ – en we oogstten heel wat aandacht. Aangezien mijn kantoor zich gaandeweg ontvouwde tot een groter constalatie met focus op Architectureale projecten, producties en specifiek design verdeelde mijn ontwerppraktijk zich tussen ERM CC PPP, ERM als Architecturale design kantoor, CC als Common Connection collectief en PPP als resonerende voedingsbodem voor ons gehele team. 

En zo is het gestart. Er was vraag naar poëtisch ontwerp, ik lanceerde een tweede collectie onder de naam struct en de positieve reacties bleven binnen stromen. Ik hou ervan mijn projecten in beeld te brengen met een bepaalde gevoeligheid die blijkbaar heel persoonlijk en herkenbaar is. Ik gebruik de sociale media om mijn blik op de dingen  te communiceren en merk dat in die communicatie een bepaalde sfeer hangt die ik doortrek in mijn ontwerpen. Op die manier kan je stellen dat ik echt een stuk van mezelf leg in mijn projecten, en dat klopt ook want wat ik zelf niet produceer in onze werkplaats, volg ik van heel nabij op. Ik vind het belangrijk dat mijn architectuurfundering, meubels en objecten in België gemaakt worden en wil nauw betrokken blijven bij dat maakproces. Er komt onvermijdelijk een moment waarop deze kleinschaligheid botste met de stijgende vraag, maar momenteel voel ik me goed bij de zaken zoals ze gaan. Ik heb ondertussen de nodige werkervaring en een collaboratief team waarop wij allemaal sterker zijn geworden in onze stiel. Common Connection, de verbinding in een concept, case-study en productie streeft projectmatig naar het ultieme in samenwerking – ik ben een enorme fijngevoelige ontwerper tot in het detail.

De opleiding op LUCA, daar spreek ik enkel lof over. De opleiding heeft zelf een sterke visie over wat goed ontwerpen kan zijn, maar dringt studenten nooit een ontwerpvisie op. Je wordt gestimuleerd een eigen identieteit te ontwikkelen en daarbij mag je gerust buiten de lijntjes kleuren met de nodige redeneringen. De vrijheid krijgen om te worden wat je bent is essentieel.

Mijn raad voor studenten : genereer je creativiteit uit dagdagelijkse impressies. Interessante ontwerpthema’s komen voort en richten zich op de poëzie van de dagelijkse handelingen en behoeften. Een eenvoudig voorwerp, een mooi materiaal, een zuiver detail, dat zijn elementen die het leven een meerwaarde kunnen verschaffen.

UPSTAIRS / desingoffice

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by