Florence Kaes

Continuous change

Brussel is een amalgaam van texturen en materialen. Daarom focuste ik me op de metalen die op verscheidene manieren overal in de stad aanwezig zijn. Die metalen bevatten een hele historie. Doorheen de jaren zijn ze bovendien aangeraakt door handen, mouwen, voeten, schoenen,… Hierdoor zijn ze geoxideerd en uitgesleten. Die oxidatie werd de inspiratie en het uitgangspunt voor mijn bachelorproef. 

Ik werkte met een aantal modulaire ateliers uit aluminium. Elk module heeft handvaten van messing om de module te openen. Wanneer de modules veel gebruikt worden, zullen de handvaten oxideren. De geoxideerde handvaten reflecteren zo het afgeleefde en gepasseerde gevoel van de stad Brussel. Daarnaast is elke module verplaatsbaar door wielen.

Elke module bestaat uit een verschillend aantal panelen. Zo zijn er modules met drie panelen, vier panelen en zes panelen. Een module kan gehuurd worden door makers, maar ook door studenten dat op leer willen gaan bij de maker. Omdat de module verplaatsbaar is, kan je een module samenvoegen met de module van de maker waar je op leer gaat. Zo ontstaat er een leeratelier.

Een metalen loper uit cortenstaal, zal de vloer van de galerij op verschillende plaatsen bekleden. Zo wil ik de stad in haar materialiteit op een tactiele manier tot leven wekken. Doordat mensen via de loper door de galerij zullen bewegen, dragen ze onbewust bij aan de oxidatie van het metaal onder hun voeten. Die oxidatie ontstaat door zuren in de grond of in regen. Doordat mensen die zuren meenemen, zullen ze de metalen loper gaan aantasten. De loper bevat volumes die als zitelementen kunnen gebruikt worden. Die volumes bestaan uit messing. De mensheid gaat hierbij weer zorgen voor oxidatie en slijtage van het volume.

Doorheen de gehele galerij maak ik gebruik van pivoterende deuren. Die bevinden zich in de lange gang. Het looppatroon van de mens in de galerij wordt verstoord door de deuren open te zetten op bepaalde graden. Dat zorgt voor oxidatie op verschillende plaatsen op de metalen loper. De tijd en het gebruik gaan er zelf voor zorgen dat alles wat er zich bevindt in continue verandering is.

Florence Kaes
Continuous change
Florence Kaes
Continuous change
Florence Kaes
Continuous change
Florence Kaes
Continuous change
Florence Kaes
Continuous change
Florence Kaes
Continuous change
Florence Kaes
Continuous change

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by