(g)haren

Veerle Tytgat

Veerle Tytgat is textielvormgever, of beter, textielonderzoeker. In haar werk tast ze de grenzen af van technologische mogelijkheden die textiele grondstoffen en materialen in zich dragen. Ze maakt gebruik van non-conventionele materialen en processen. In haar onderzoek vullen ambachtelijke en industriële technieken elkaar aan
Bij deze experimentele werkwijze zijn resultaat en proces equivalent. Ze doet ons nadenken over de waarde van materie en grondstof. Een herdefinitie van natuurlijke verandering- en verouderingsprocessen doorheen de tijd.

'(g)haren', een onderzoek van mensenhaar in zijn materialiteit
Mensenhaar, louter gezien als vezel, wordt hier samen met andere natuurlijke vezels op een industriële manier verwerkt. De verschillende kleuren mensenhaar - van donker tot blond en rood – mengen zich samen met witte wol optisch tot een onopvallende grijsbruine tint en massa.
Het eindresultaat, een tapijt, lijkt vertrouwd en herkenbaar. Kan het gebruik van mensenhaar naar een objectief niveau gebracht worden, ontdaan van alle emotionele gelaagdheden? Bestaande denkpatronen worden doorbroken, een emotionele tweestrijd blijft.

tapijt, 50%wol/50% mensenhaar

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by