Gwenny Haezaert

Galerij Ravenstein lijkt, buiten voor het gebruik van passage, geen volk te trekken. Ze heeft doorheen de jaren andere functies gekregen als oplossing hiervoor, maar deze bleken niet veel effect te hebben. Er moet dus duidelijk naar een blijvend effectieve functie gezocht worden. Daarnaast wordt de vormgeving het best ook aangepakt. Want naar mijn mening ziet het gebouw er momenteel grauw, verloederd en vooral zéér donker uit.

Als oplossing voor deze problemen maakte ik een hedendaags ontwerp, wat de galerij zal doen herleven!

Aangezien eten een basisbehoefte is van de mens en men tegenwoordig meer bezig is met wat ze op hun bord krijgen, leek voeding voor mij een gepaste functie voor het gebouw. Dit realiseer ik door foodmakers te vestigen in het gebouw. Zij kweken al hun voedingsproducten op natuurlijke wijze (zonder hormonen, bewaarmiddelen,…) en verwerken alles op een ambachtelijke manier tot kleine take-awaygerechten.  Zij krijgen elk hun afsluitbare ruimte in de gang van het pand, die ze kunnen inrichten volgens eigen concept. In combinatie met die foodmakers, creëer ik een ontmoetingsruimte waar de gerechten gegeten kunnen worden.  Die ruimte is zo vormgegeven dat mensen ernaartoe getrokken worden en er zich thuis voelen. Met veel natuurlijk licht en groen, wil ik die positieve gevoelens opwekken. Omdat de materialen en afwerking van de galerij me belemmerden dit idee te verwezenlijken, besloot ik om het hele gebouw vanbinnen te strippen tot het betonnen skelet. Zo heerst er meteen meer samenhang. Ik focuste mij hierbij op de plek onder de koepel. Daar breek ik alle tussenmuren uit en plaats ik terrassen zodat er een landschap ontstaat. Dit vervaardig ik in beton met het oog op een rustige, uniforme omgeving. Ook voorzie ik  er een oplossing voor de donkere schaduwzones. Hiervoor maak ik openingen tussen de draagstructuren van de plafonds, zodat het zonlicht vanbuiten door de verschillende verdiepen kan vallen. Daarnaast vervang ik de koepel deels door een lichtere glasstructuur, dit volgens de rotatie van de zon voor een maximale lichtinval te bekomen.  Om de sfeer van groen binnen te trekken, plaatste ik in alle terrassen een grote plantenbak met planten en bomen die binnen kunnen overleven.

De vormgeving van dit landschap en de aanwezigheid van planten zorgen zeker voor een ruimtelijke beleving en wekken nieuwsgierigheid op, doordat de niveauverschillen niet meteen de volledige ruimte laten zien. Hierdoor wordt de ruimte minder doorgang en meer verblijfsplek.

Downloads

Gwenny Haezaert
Gwenny Haezaert
Gwenny Haezaert
Gwenny Haezaert
Gwenny Haezaert
Gwenny Haezaert

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by