Ines Van Belleghem

Bachelorproef: "Malem speelt"

Mijn project is gebaseerd op een sociaal probleem in Malem. Door de jaren heen nam de dynamiek binnen de wijk af. Heel wat buurtbewoners kennen hun buren niet meer. Nu de Circusplaneet hun kerk deels ter beschikking stelt voor de buurt is dit de perfecte gelegenheid om dit probleem aan te pakken.

Ik ben op zoek gegaan naar een manier om verschillende culturen en leeftijden samen te brengen. Al snel kwam ik op het idee om dit met spelen op te lossen. Spelen is universeel. Overal ter wereld brengt deze vorm van ontspanning mensen samen. Door een spelfactor in Malem toe te passen komen mensen/culturen op spontane wijze met elkaar in contact. Het spel vormt de eerste stap om de buurtbewoners terug bij elkaar te brengen. Verschillende culturen krijgen hier de kans hun vertrouwde bord-, volks-, kaart-, ... spelen voor te stellen en elkaar aan te leren.

De buurtbewoners ontvangen elk een houten pion die verwerkt is in een mal. Deze komen ze personaliseren in de circuskerk. De pion is het element waarmee ze zichzelf vertegenwoordigen wanneer ze deelnemen aan een bordspel. De mal kan worden gebruikt om op een daarop voorziene muur te tekenen.

Als tweede stap introduceer ik Malem opnieuw bij de stad Gent. Door mensen van buitenaf naar Malem te brengen geef ik Malem nieuw leven en wil ik voorkomen dat het een geïsoleerd eiland blijft. De pion in de mal zal ook verkrijgbaar zijn in de toeristendiest van Gent.

Het interieur in de kerk is gevuld met een module die ik ontworpen heb. Deze houten module van 40 op 60cm kan worden gebruikt als stoel, tafel, kast, ... De vorm van deze module is afgeleid van het vooraanzicht van de kerk, een huisje. Deze vorm komt steeds terug in alle onderdelen van mijn project; in de module, de mal, in de kleedkamers, ... tot zelfs de spectaculaire tribune. Door de module op verschillende manieren te stapelen creëer ik een nieuwe functie. Bij het maken van deze constructie krijgt ook de pion een tweede functie. Aan iedere zijde van de module is de vorm van de pion uitgefreesd zodat de pion er perfect in past wanneer 2 modules tegen elkaar worden geplaatst. Deze connectie verstevigd de constructie. In deze constructie toon ik de link tussen mensen en de circuskerk. Door de vele connectie punten is er af te lezen hoe vele acrobaatjes/mensen samenwerken om iets op te bouwen.

Alle aspecten in mijn project leggen de nadruk op het ‘samenkomen onder één dak’.

Ines Van Belleghem
Ines Van Belleghem
Ines Van Belleghem
Ines Van Belleghem
Ines Van Belleghem

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by