Jolien Van Goethem

Glas in lood atelier

Mijn doelstelling voor de Ravenstein Galerij is een plek te creëren waar de voorbijgangers; blijven staan, getriggerd worden, gaan kijken en gaan nadenken. Ik wil nieuw leven in de galerij blazen waar authentieke makers en samenhorigheid centraal staan.

 Dit staat in contrast met hoe de galerij nu hoofdzakelijk functioneert: als passage. Dat wordt in mijn ogen veroorzaakt door lege panden, ad random geplaatste winkels en eetzaken en het ontbreken van eenheid.

Dit kan opgelost worden door de lege panden om te vormen tot makerateliers en de snackbars te vervangen door authentieke eetzaken. Ik werkte één makeratelier uit die in mijn visie van de galerij past: een glas in lood atelier. Dit ambacht speelde vroeger een grote rol in Brussel en komt nu terug bovendrijven. Glas is een materiaal dat warmte brengt en licht doorlaat, een materiaal die de connectie legt tussen binnen en buiten.

Via de etalage wil ik voorbijgangers nieuwsgierig maken. Het is een kastmodule waar verschillende glasplaten achter en boven elkaar een spel van licht en schaduw op de vloer voor de ingang creëren. Eens binnen vormt het werk van de maker, opgehangen aan een sober stalen frame, een eyecatcher. De vloer bestaat uit ruw beton waar hier en daar stukjes gerecycleerd glas in verwerkt zitten. Mat glas vormt een lichte scheidingswand tussen de toonzaal en werkatelier maar geeft toch doorkijk en een impressie van de werkplaats. Hierdoor wordt de bezoeker uitgenodigd om meer te weten te komen over het maakproces en zal zich zo sneller met interesse naar de werkplaats bevinden.

Het atelier is bewust in deze volgorde opgebouwd zodat de bezoeker geleidelijk aan de maker leert kennen met stijgende interesse en nieuwsgierigheid. Met dit ontwerp denk ik mijn doelstelling te bereiken en een plek gecreëerd te hebben die de voorbijganger tot kijken en denken aanzet.

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by