Julie De Muynck

Kubity

Centraal in de historisch waardevolle sociale wijk Malem bevindt zich de OLV van de Vrede kerk. Het gebouw, sinds jaar en dag ongebruikt, werd gekocht door de vzw Circusplaneet, een organisatie die circuslessen geeft aan een zo breed mogelijk publiek. Door de aankoop van de kerk centraliseert de Circusplaneet haar activiteiten op een plek die voortdurend beschikbaar is en zo de buurt een sociaal-maatschappelijke invulling geeft. Een extra toevoeging werd gecreëerd door middel van ruilkasten. Hierin kunnen de inwoners van Malem een voorwerp achterlaten en een ander object terug meenemen om het een nieuw leven te geven.  Die ruilkasten werden vervolgens geïntegreerd in het ontwerp. Hierdoor ontstaat er een indirecte relatie tussen de verschillende culturen binnen de wijk Malem. Het resultaat is een doordachte, zinvolle ruimtelijke ingreep met speciale aandacht voor de relatie tussen interieur en exterieur.

Vertrekkend vanuit één basisvorm werd een consistent geheel gecreëerd. De blokken gemaakt uit multiplex zijn omhuld door zachte mousse. Ze zijn functie-overschrijdend en kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet. Door de basisvorm te kantelen ontstaan tal van mogelijkheden. De blokken kunnen gestapeld worden op verschillende manieren om zo tot een samenhangend interieur te komen. Het basisblok is hol binnenin wat veel voordelen biedt. Zo kunnen er verschillende technieken zoals verlichting, airco en verwarming binnenin de blokken geïntegreerd worden. Door de constructie hol te houden wordt ze licht waardoor de blokken modulair inzetbaar worden.

De blokken vormen de ruilkasten maar doen eveneens ook dienst als zitelementen, bouwelementen en lichtarmaturen. Door middel van een katrollensysteem worden de elementen omhoog en omlaag gehesen . Zo ontstaat een ruillandschap en een circuslandschap die nauw bij elkaar aansluiten.

 De kerktoren vormt dan weer de relatie tussen binnen en buiten. Bovenaan de toren toont één blok welk landschap binnenin op dat moment gebruik wordt. Dit monumentale signaalvolume functioneert als tegengewicht bij het ophangsysteem van de blokken binnen in de kerk.

Julie De Muynck
Julie De Muynck
Julie De Muynck
Julie De Muynck

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by