Justine Andries

Multicultural drinks

In de sociale wijk Malem, gelegen in Gent, stond gedurende lange tijd de OLV van de Vrede kerk leeg. Deze wordt nu ingenomen door de circusplaneet. De circusplaneet beloofde bij de inneming van het kerkgebouw de verouderde, stille wijk Malem nieuw leven in te blazen.

De laatstejaarsstudenten interieurvormgeving van LUCA zullen de potentiële herbestemmingen van de kerk in hun bacherlorproef gaan onderzoeken. Bij deze willen we helpen om Malem nieuw leven in te blazen.

Mijn basisidee is om mensen met verschillende culturele achtergronden op een andere manier met elkaar in contact te brengen. Door de bevolking van Malem te betrekken bij het inrichten van een belevingsinterieur in de kerk hoop ik de mensen te stimuleren om contact te maken met elkaar, ondanks hun cultuurverschillen. Mijn uitgangspunt is gebaseerd op de culturele overeenkomsten binnen de verschillende nationaliteiten. Hierbij focus ik vooral op hun specifieke koffie- en theerituelen.

Bij mijn ontwerp zocht ik naar een link tussen het circus en de gelijkenissen tussen de culturen. Ik ging dieper in op het beweeglijke en ontwierp een module die iedereen naar eigen behoefte kan veranderen. Mijn module bestaat uit een accordeonplooi verbonden door een flexibele kunststoffen scharnier.

Ik werk hierbij vooral met textiel, hout en acrylplaten. Mijn modules zelf zijn in hout gemaakt en daarop worden de kussens gelegd. Om een afscheiding te maken tussen het circus en het belevingsinterieur, maak ik gebruik van acrylplaten die gevuld zijn met thee, gemalen koffie en textiel. Hierdoor creëer ik een lichtdoorlaatbaarheid zonder dat je er volledig door kan kijken.

De bedoeling is dat de mensen zelf hun zitplaats bepalen en zelf hun koffie en thee maken. Hierbij zullen ze met elkaar contact maken om te weten wat te doen. De koffie en thee staan recht tegenover elkaar. Een watertafel maakt de visuele verbinding tussen beide. Om meer mensen aan te trekken wordt er om de twee weken een workshop georganiseerd waar mensen de verschillende culturen kunnen leren kennen door middel van het koffie- theeritueel van een bepaald land.

 

Justine Andries
Lichtinval inspireert de ruimte
Justine Andries
Samenkomst van verschillende culturen

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by