Mikael Wellens

Mensen maken de stad

“Brussel, een stad vol contrasten paradoxen en emoties, een stad waar gespeeld wordt met de woorden van iedereen, van overal en altijd. Een stad die altijd in beweging is, ten allen tijden in verval en in opbouw is. Een stad die geregeerd wordt door wat er leeft op de straat. Kortom een stad die gemaakt en gecreëerd wordt door de mensen.” 

 

Ten midden van Brussel bevindt zich de Ravensteingalerij. Deze plek ademt vandaag de dag vergane glorie uit. De galerij fungeert als bewegingsmachine om van het warandapark naar het centraal station te wandelen, het gaat voornamelijk om snelle circulatie waar ontmoeting nauwelijks plaats vind.

In mijn onderzoek ben ik opzoek gegaan naar een circulatie waar zowel snel als traag verkeer mogelijk is. Een straat waar er tijd en ruimte is voor toeval, het onverwachte, het spontane. Een plek waar makers ruimte hebben om te werken, te ontspannen, en elkaar te inspireren, alsook een plek waar iedereen welkom is.

Om tot mijn ontwerp te komen heb ik ‘de straat’ in Brussel onderzocht. In een lexicon heb ik uitgeschreven hoe voor mij de straat als model kan dienen voor het creëren van de wereld van morgen. Als je als politieker wil investeren in iedereen, begin je bij de straat. De straat kent geen drempels, het is een plek waar alle klassen samenkomen. Een plaats waar iedereen aanwezig is.

In mijn ontwerp tracht ik een model te maken voor een goedwerkende straat. Een straat waar de circulatie zowel gefocust is op verplaatsing als ontmoeting.

Ik heb modules ontwikkeld. Basismodules die als atelierruimte dienst doen en tegelijkertijd mee de straat vormen. Het zijn makkelijk installeerbare stalen frames waardoor de modules zonder veel moeite in straten, op pleinen, in galerijen of in openbare gebouwen kunnen gezet worden.  Het is op die plaatsen waar makers geïnspireerd kunnen raken door passanten. Deze modules zijn volledig zelf samen te stellen en in te richten. Ik hecht veel belang aan de flexibiliteit van de modules. Als een bepaalde vorm niet werkt, moet dit makkelijk te veranderen zijn. Ik focus op het genereren van beweging in plaats van stilstand.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by