Nele Ceulemans

Function in Motion

Circus. Kerk. Malem. Deze drie woorden zijn de rode draad in onze bachelorproef. Hier voegde ik samen koken, samen eten en kennismaken aan toe. 

In Malem wonen verschillende nationaliteiten en culturen samen met al hun vooroordelen en kritiek. Deze mensen laten samenkomen werd voor mijn bachelorproef de uitdaging. 
Door samen te koken en samen te eten maakt men kennis met elkaars culturele gewoontes. 
Elke maand wordt er een thema-avond georganiseerd in de kerk. Telkens op zondag als het circus gesloten is. Dan wordt er gekookt en gegeten op de manier van één van de culturen aanwezig in Malem. 
Ondertussen worden er verhalen met elkaar uitgewisseld. Vreemden worden kennissen, kennissen worden vrienden en vooroordelen verdwijnen. 
Het circus en de kookavond hebben de kerk met elkaar gemeen. 
Ik wilde deze twee koppelen in mijn ontwerp zonder dat ze elkaar in de weg zouden staan. De herinneringen die de kerk oproept wilde ik bewaard houden. Daarom besloot ik om mijn ingreep in de kerk te beperken en de impact minimaal te houden. In de kerk voorzie ik twee eiken volumes die opbergmogelijkheid bieden voor zowel het koken als een deel van het circus. Bij een geopend volume komen functies tevoorschijn door onderdelen uit te schuiven, uit te klappen en uit te vouwen. In gesloten toestand heeft het volume een beperkte oppervlakte waardoor de uitstraling van de kerk behouden blijft. Dit meubel trek ik in de hele kerk door. Andere functies op andere plaatsen in de kerk zullen met hetzelfde principe worden opgelost. Hierdoor wordt er eenheid en samenhang gecreëerd.

Een minimamlistisch ontwerp waar functionaliteit centraal staat.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by