Hobo

Hoboïst Bram Nolf (1970) kreeg zijn opleiding aan de conservatoria van Gent, Rotterdam en Parijs. Zijn belangrijkste docenten waren Paul Beelaerts, Emanuel Abbühl en David Walter. Tijdens zijn studie werd hij geselecteerd voor een aantal internationale jeugdorkesten (Euro Youth Philharmonic, Gustav Mahler Jugendorchester, Wereld Jeugd Orkest, Shleswig-Holstein Musik Festival Orchester), waar hij orkestervaring opdeed onder dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Kurt Sanderling en Herbert Blomstedt. Vooraleer, eind 1999, het Nationaal Orkest van België te vervoegen als solo-althoboïst (een functie die hij nog steeds bekleedt) was Bram Nolf kernlid van Collegium Instrumentale Brugense, I Fiamminghi, I Solisti del Vento, Emanon, Il Novecento, Nederlands Balletorkest en Symfonieorkest Vlaanderen. Als solist probeert hij zowel het geijkte repertoire, als vernieuwende muziek te brengen. Hij werd daarbij o.a. begeleid door het Collegium Instrumentale Brugense, het Symfonieorkest van Vlaanderen, I Fiamminghi, Prima la Musica, het Nederlands Balletorkest, het Nationaal Orkest van België en l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie.

Daarnaast treedt hij ook aan als chambrist, dikwijls bewust kiezend voor hedendaagse muziek en cross-overprojecten. Zo loopt er al enkele jaren “Met een klank van hobo” (een voorstelling met Kristien Hemmerechts rond de gelijknamige dichtbundel van Herman de Coninck), “The Beasty Boys” (een faunaconcert met pianist Luc Devos en bioloog Dirk Draulans), “Obolution” (een lecture-performance over de evolutie van de hobo, samen met barokhoboïst Marcel Ponseele) en “De Toverfluit in een note(n)dop” (een mini-Mozart-opera met collega-hoboïst Piet Van Bockstal en actrice Maaike Cafmeyer). Samen met vier collega’s uit het Nationaal Orkest vormt hij “5 Beaufort”, een houtblaaskwintet dat zich toelegt op het grote kwintet-oeuvre, met speciale aandacht voor de Belgische componisten.

Met die verschillende ensembles en projecten stond hij in voor enkele belangwekkende concerten: het concert in de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor het Nederlands en Belgisch vorstenpaar, het huldeconcert voor Manuel Barroso ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Europese Commissie, een concert voor VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon ter gelegenheid van zijn bezoek aan Brussel en twee concerten in Jakarta (Indonesië) voor de Belgische Economische Missie o.l.v. Prinses Astrid. In 2008 werd hij aangezocht door de University of Newcastle Australia om mee te werken aan een onderzoeksproject over de bouw van het hobo-riet. Dit resulteerde in "the Oboe Reed Making DVD", een intussen wereldwijd verspreide documentaire-DVD waarin hij en een aantal andere specialisten terzake hun visie geven op de bouw van het hobo-riet.

De discografie van Bram Nolf omhelst ondermeer barokke concerti met het Collegium Instrumentale Brugense o.l.v. Patrick Peire, het volledige oeuvre voor houtblazers van Joseph Jongen met 5 Beaufort en muziek voor hobosolo van de Britse componist Michael Berkeley. Zijn nieuwste cd “Pastoral Melancholie”, met de voornaamste werken uit het Belgisch repertoire voor hobo en piano, kende een wereldwijde verspreiding en een unaniem lovende waardering in de internationale vakpers.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by