Pieter De Coninck

schilder in het circus

In Malem, een buitenwijk te Gent, werd de kerk gekocht door De Circus Planeet. 

Samen met de komst van een actieve en  kleurrijke circusschool krijgt de wijk een fijne extra waarde door de kerk uit te rusten met een teken- en schildersatelier voor de creatieve bewoners van het eiland en zijn omgeving. Het ervaren van de creatieve persoonlijkheden van verschillende bewoners inspireerde mij voor deze ingreep. Vaste lesgevers en professionele kunstenaars zullen zowel jong als oud een stapje verder helpen in hun creatieve ambities in dit atelier. Ik heb gemerkt dat in Gent zelf alle plaatsen voor teken- en schilderlessen snel volzet zijn tot in het najaar, waaruit ik kon afleiden dat er een grote vraag is naar meer ateliers. 

Met mobiele canvassen in een railsysteem kunnen er aparte ruimtes ontstaan a.d.h.v. de activiteiten in de kerk. Schilders kunnen dan tussen de circusartiesten schilderen. Aan de hand van testen hoe een canvas de vorm van een venster aanneemt kreeg ik schaduwen van de houten kader te zien. Hierdoor heb ik geëxperimenteerd met schaduwen van spielatten. Dit experiment werd toegepast op zowel canvassen als meubilair.

Dit geheel resulteert in een kerk met verplaatsbare canvas wanden. Deze wanden zien wit wanneer ze tegen de muur geplaatst zijn. Het moment dat ze verplaatst worden zijn statische schaduwen van het frame zichtbaar. Dynamische schaduwen zijn zichtbaar door circusacrobaten.
 

Pieter De Coninck
Pieter De Coninck
Pieter De Coninck
Pieter De Coninck
Pieter De Coninck

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by