Ruben Seigneur

Funnel

De circusplaneet is een circusschool die de kerk van Malem overkocht om er zich te vestigen. Om de sociale woonwijk te laten heropleven is het mijn doel als ontwerper om een extra functie te koppelen aan het circus en het gebouw.

 

Uit verder onderzoek voor de herbestemming van de kerk kwam ik op fietsers die in de toekomst door Malem zullen rijden. Dankzij de fietsersbrug richting Mariakerke zullen er meer fietsers toegang krijgen tot Malem, als een doortocht naar Gent of als deel van een fietsroute rond Gent. Deze fietsers betrek ik bij de kerk en al fietsend worden ze door het circus geprikkeld.

Voor ik tot mijn ontwerp kwam, nam ik de toegangen tot de kerk onder de loep. De traditionele hoofdingang van de ruimte biedt geen meerwaarde meer en verdwijnt. Door het schrappen van die ingang en op die manier de traditie te doorbreken pak ik ook de problematiek van kerk versus circus aan. Ouders met een andere godsdienst sturen hun kind niet naar de circusschool omdat de les doorgaat in een kerk. Door de ingangen te verplaatsen naar de beide zijkanten de-symboliseer ik het “kerk” gebouw en creëer ik twee ruimtes die in verbinding staan via een doorgang.

Deze ingreep doorbreekt de grote ruimte en het gevoel dat men in een kerk staat. In de achterste ruimte bevindt zich de circusschool, in de andere ruimte een fietspunt. Hier kunnen fietsers of buurtbewoners hun fietsmankementen komen repareren. Tussen de twee ruimtes komt een tunnel die dienst doet als ingang van het gebouw en als doorgang voor fietsers.

Vormelijk lijkt de tunnel op een trechter die als het ware uit de kerk getrokken wordt. Deze vorm zal fietsers en voetgangers aantrekken om de ruimte te doorkruisen. De tunnel is gemaakt van cortenstaal, de roestige kleur van het staal contrasteert sterk met de steriele witte kerk. Zo valt de tunnel zowel van buitenaf als van binnenuit op.

 

De tunnel kan een herkennings- en een aantrekkingspunt zijn voor de bewoners en voorbijgangers van Malem.

Ruben Seigneur

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by