Silke Cleys

Makersatelier: Fotograaf

Met het thema licht - donker als uitgangspunt - gebaseerd op de bestaande plafondfresco’s die dag en nacht presenteren zocht ik naar een maker die dit thema typeert. Ik koos voor een fotograaf. Meer bepaald Jan Rosseel. Jan Rosseel is een beeldmaker en kunstenaar die veel met donker en licht werkt. Zijn voornaamste thema’s zijn gebeurtenissen en herinneringen. 

Als werkplek koos ik een ruimte op de tweede verdieping in de koepel. Deze ruimte heeft een goede lichtinval langs de koepel, maar ook aan de achterkant heb ik ramen voorzien die zorgen voor natuurlijk licht. 

De flexibiliteit van een ruimte is belangrijk en handig voor een fotograaf, zo kan die zelf kiezen of de ruimte donker en afgesloten moet zijn of open en licht. Ik gebruik gordijnen, een donkere en een doorzichtig sliert gordijn. De ruimte is opgedeeld in vier zones: een presentatieruimte, een studio, een werkplaats en een opbergruimte. Ze kunnen van elkaar worden afgescheiden door de gordijnen. De ronde vorm van de koepel komt terug in mijn ruimte. 

De ruimtes zijn ook opgedeeld door opbergrekken. In het voorste gedeelte hangen deze, net zoals de gordijnen, aan rails. Hierdoor zijn ze mobiel en ruimte bepalend. De rekken zijn gemaakt uit koper, waardoor de constructie zeer minimaal gehouden kan worden.

In de werkplaats staat een grote tafel die zich qua maat aanpast aan behoefte. De hele ruimte krijgt een contrast tussen donker en licht door de lichte en donkere materialen: beton, hout en koper.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by