Bacheloropleiding Fotografie / Narafi

Beeldenmakers met een sterke technische basis en een goed ontwikkelde inhoudelijke visie.

 

Ben je op zoek naar een opleiding waarin techniek en creativiteit hand-in-hand gaan ? Waarin het maken van interessante beelden je doel zijn? Een opleiding met een springplank naar een boeiende een veelzijdige communicatieve carrière? Waar je leert om kwaliteitsfoto’s te maken, ze zelf (digitaal) te ontwikkelen én af te drukken? Waar je je grafisch talent combineert met je altijd opborrelende creativiteit? Waar je geen saaie theorie "om de theorie" krijgt, maar praktijkgerichte en relevante vakken volgt?

In onze opleiding "Professionele bachelor AVT:Fotografie" krijg je op 3 jaar tijd een sterke opleiding die een antwoord wil geven op deze vragen. Het doel is om jou tot een goed opgeleide creatieve "beeldenmaker" te vormen. Door de brede technische basis en onderbouwde creatieve en inhoudelijke visie, ben je als afgestudeerde "Professionele bachelor" gegeerd op de arbeidsmarkt in de creatieve sector.

De opleiding fotografie aan Narafi is een professionele bacheloropleiding. Dat betekent dat de opleiding zich focust op het beroep “fotograaf”. Door de snelle evolutie in de digitale fotografie en de nieuwe beeldtechnologieën (filmen met een spiegelreflexcamera, time lapse fotografie, multimedia, animated gifs, dronefotografie, … .) is deze benaming "fotograaf" te eng geworden. Daarom spreken we liever van veelzijdige en vakbekwame "beeldenmakers": fotografen, artdirectors of grafische vormgevers, mensen op een fotoredactie van kranten of tijdschriften, communicatiemedewerkers, visuele strategen... . Een vlag die een brede lading dekt.

Wat we zoeken zijn studenten die graag bezig zijn met alle aspecten van visuele communicatie. Door foto’s te maken, uiteraard. Maar veel meer dan dat. Om je voor te bereiden op de uitdagingen van de creatieve sector, zit er in onze opleiding fotografie veel meer dan “schieten van mooie plaatjes”.

De opleiding AVT:Fotografie aan Narafi

Onze opleiding bestaat uit 3 studiejaren van 60 studiepunten per jaar.

1FOTO: De basis

“Seeing comes before words. The child looks and recognizes before it can speak" (John Berger in “Ways of Seeing").

In het eerste jaar beginnen we vanaf de basis om te leren fotograferen.  Je hebt geen voorkennis nodig en er is geen artistieke toelatingsproef.  We nemen daarom in het eerste jaar uitgebreid de tijd om iedereen op hetzelfde niveau te krijgen op zowel technisch vlak als creatief vlak. Na het eerste jaar heb je een goede basis fotografie gekregen om de volgende twee jaren verder uit te diepen.

Om je als student inzicht te geven in het belang van de theorie, loopt die vanaf de eerste dag samen met de prakijtklessen.  In de theorievakken leggen we je daarom alles uit wat je nodig hebt om in de ateliers (de praktijk) aan de slag te kunnen.  Zo zal je vanaf de eerste lesdag bij Narafi kennis maken met de grote variatie aan opnamemateriaal dat permanent ter beschikking staat (reportageflitsen, studioflitsen, digitale middenformaatcamera's, professionele grootformaatprinters, geavanceerde soft- en hardware, etc ....).  Tijdens de ateliers en theorielessen word je ingewijd in de wondere wereld van multimedialabo's, state-of-the-art apparatuur en programmatuur, grafische paketten voor digitale beeldbewerking, etc ...  En als dat nog niet genoeg is heb je als student toegang tot een "uitleendienst", waarin je een heel arsenaal aan professioneel materiaal ter beschikking krijgt om me te fotograferen en testshoots uit te voeren.

In de ateliers van 1foto gaan we vooral werken rond "beeldende vorming", waarbij je leert "kijken", "zien" en "fotograferen".  Voorts starten we met alle aspecten van "portretfotografie", waarbij je tevens reportageflitsen op een professionele manier leert hanteren.  Tot slot krijg je een goede inleiding in de basis van studio "stilleven" fotografie, zodat je met professioneel studiomateriaal leert werken.  Tot slot is er nog projectwerk.

Onze focus ligt van bij het begin bijgevolg op 2 aspecten: enerzijds het ontwikkelen van een goed technisch inzicht (digitale fotografie blijft hoe dan ook een hoogtechnologisch medium, waar best wel veel over gekend moet zijn wil je kunnen meedraaien op professioneel niveau) en anderzijds het ontwikkelen van de creatieve kant van de beeldenmaker.  Dit laatstse noemen we nogal eens de "creatieve en inhoudelijke visie" van de fotograaf.

2FOTO: De uitbreiding

"We do not take pictures with our cameras, but with our hearts and minds" (Arnold Newman).

Na het eerste jaar heb je een grondige basis om je fotografische competenties uit te breiden en naar een hoger niveau te brengen. 

Je gaat dit jaar niet alleen technisch complexere shoots aanpakken (middenformaatcamera's, studioflitsen, technische camera, digitale rug, analoge fotografie, doka, etc ....), je gaat ook je werkmethodiek verfijnen en meer conceptueel leren denken.  In de ateliers ga je bijgevolg de opgedane kennis in de "stillevenstudio" van 1foto gebruiken om meer uitdagende opnamen aan te gaan.  Het atelier portret van 1foto til je naar een hoger niveau door meer rond "mode en beauty" te werken tijdens de ateliers van 2foto.  Je zet tevens je eerste stappen in de boeiende wereld van "architectuurfotografie", waarbij je de knepen van het vak leert door te werken met ondermeer "tilt-shift" objectieven, ...).

Om dit goed uit te voeren,  begeleiden we je bij deze verschillende aspecten, zoals

  • het uitdenken van concepten en die dan vertalen naar beelden. 
  • Het leren analyseren en oplossen van technische problemen. 
  • Het helpen creëren van beeldmateriaal met inhoudelijke boodschap.
  • Manieren aanreiken voor het vinden van creatieve oplossingen voor diverse technische en inhoudelijke problemen. 
  • Het stimuleren om artistieke uitdagingen aan te gaan door “out-of-the-box”-denken. 
  • Het deelnemen aan tentoonstellingen en/of fotofestivals
  • Het helpen ontwikkelen van een eigen visie op beelden. 
  • Het je doen ontdekken van je eigen fotografische stijl, zowel commercieel als artistiek. 
  • Het ontwikkelen van je organisatietalent en teamwork.  
  • Het je helpen voorbereiden op een carrière als autonoom fotograaf binnen een steeds veranderende en evoluerende (visuele) wereld.

Naast de ateliers en de hogere technische en inhoudelijke eisen, komen ook beeldmanipulatie, postproductie, ontwerp, webdesign en video aan bod.  Allemaal deelgebieden binnen de "fotografie" die tegenwoordig van beeldenmakers gevraagd worden.  Tot slot is er nog projectwerk.

3FOTO: De professionalisering

In het laatste jaar van je opleiding komt uiteindelijk alles samen.  Alle informatie die je in de voorgaande jaren hebt opgedaan ga je nu gebruiken om je eigen professionele portfolio bij elkaar te fotograferen.  Nu wordt duidelijk waarom bepaalde vakken in het curriculum van 1foto en 2foto zitten.  Nu leer je verbanden leggen, concepten op een professionele manier uitwerken en fotograferen. 

Naarmate je vordert, ontdek je waar je persoonlijke interesses liggen en wat jou het beste ligt.  In het laatste jaar kan je een bewuste beroepskeuze maken met je zelfgekozen eindwerk en stage.  Uiteindelijk culmineert dit in de Bachelorproef, waarbij je zelf kiest rond welk thema je een (visueel) eindwerk zal maken. Ben je al jaren geboeid door concertfotografie, de sportwereld of onderwaterfotografie?  Wil je graag een reportage maken in een land over een thema dat je fascineert?  Heb je een boek gelezen en zie je daar allerlei beelden bij verschijnen?  Dan is het aan jou om dat ook te doen! 

Het laatste jaar van de opleiding bereid je dus voor om na het afstuderen meteen aan de slag te gaan als fotograaf - of liever - beeldenmaker.    Op dat moment heb je een stevige basis van belichting, beeldcompositie en beeldtaal ontwikkkeld, sta je sterk in je schoenen om het waar te maken in de creatieve sector en popel je om met je creatieve ideeën naar buiten te komen.  Onze studenten leggen dikwijls al contacten tijdens hun stage of ronden het laatste jaar af met een eindwerk dat ze als visitekaartje kunnen gebruiken tijdens hun sollicitaties.

Fotografie studeren aan Narafi

Als je dit ziet zitten, dan kunnen we je op campus Narafi de nodige ondersteuning en expertise bieden om die doelen te bereiken.  We bieden je vooral een kader – in de prachtige setting van het Dudenpark – waarin je kan groeien.  Je wordt daarvoor begeleid door experten in hun vak. Docenten, die nog met hun beide voeten in de praktijk staan.  Die de creatieve sector kennen.  Die dagelijks met veeleisende klanten werken.  Die weten wat het betekent om professioneel fotograaf te zijn.  Die het begrip “deadline” kennen.  Die visueel communiceren in een wereld die steeds visueler wordt en waar beelden – en de kracht van een beeld – steeds belangrijker wordt.

Nog niet overtuigd van de kracht van een opleiding?

Er zijn veel jobmogelijkheden voor commerciële fotografen. Alleen moet je goed zijn in je vak. En dat kan je maar zijn dankzij een brede opleiding met een sterke technische en inhoudelijke basis. In de professionele bacheloropleiding Fotografie van campus Narafi leer je geavanceerd fotomateriaal perfect beheersen, ontwikkel je een sterk gevoel voor beeldtaal en ontplooi je een eigen stijl. Daarbij gaan techniek, originaliteit en inzicht in het fotografische beeld hand in hand. Om het te maken als fotograaf moet je je immers kunnen onderscheiden door een persoonlijke stijl en een creatieve aanpak.

Geen theorie om de theorie, maar lessen en ateliers met een open visie op de professionele praktijk.

Een gestoffeerde basis is van belang. Inhoudelijke theorievakken geven je het nodige inzicht in beeldanalyse, kunst- en fotogeschiedenis en compositie. Vakken als marketing, communicatie en bedrijfsbeheer bereiden je commercieel en communicatief goed voor op een loopbaan of een eigen zaak.

Je merkt het: tijdens de drie opleidingsjaren maken we van jou een volwaardige beeldenmaker.  Met je persoonlijke interesse in het achterhoofd geven we je een zo compleet mogelijke vorming waar creativiteit en technologie elkaar ondersteunen.  Ons onderwijs is heel praktijkgericht en omdat we weten hoe belangrijk relevante ervaring is zodra je je diploma op zak hebt, geven we onze studenten de kans om met kwaliteitsmateriaal te werken.

Tijdens de opleiding wordt het belang van een brede basis niet onderschat.  De theorie wordt dan ook vanaf de eerste dag aan de praktijklessen gekoppeld.  Tijdens de laatste fase van je opleiding krijg je steeds meer kans en tijd om je op het fotograferen zelf te concentreren.

Zonder voorkennis fotografie beginnen aan een boeiende carrière?

Alle cursussen beginnen met de basisbegrippen, waardoor iedereen een gelijke start krijgt.  Naast je diploma van het secundair onderwijs heb je niets extra nodig.  Onze opleiding is toegankelijk voor iedereen die sterk gemotiveerd is, zich niet laat afschrikken en zich graag creatief uitleeft.  Of je ooit al gefotografeerd hebt doet er niet toe.  Dat leren wij jou wel.  Zolang er bij jou de interesse is om bij te leren en de wil er is om te fotograferen.

Wat met de artistieke toelatingsproef?

Aan Narafi moet je geen artistieke toelatingsproef doen.  Dergelijke proef is niet van toepassing voor professionele bachelorpleidingen, zoals die van fotografie aan Narafi.  Heb je echter interesse in een academische Masteropleiding bij onze partneropleidingen van Sint Lucas Schaerbeek of C-mine Genk, dan zal je daar wel eerst een artistieke toelatingsproef moeten afleggen alvorens je in de Masteropleiding kan starten.

Interesse, maar nog niet 100% overtuigd (over de opleiding, de carrièrekansen, etc ...)?  Kom zeker langs voor een bezoek aan onze campus, zodat we met je in gesprek kunnen gaan.

Q&A: een aantal veel gestelde vragen (en antwoorden)

Q: ik wil graag de school – en de opleiding – bezoeken. Kan dat?

A: Uiteraard. We nodigen je graag uit om ons te bezoeken op de open campusdagen.  Tijdens onze opencampusdag (14/03/2018 vanaf 14h) en onze opendeurdag (05/05/2018 tussen 11h en 17h) kon je  onze campus leren kennen, onze ateliers in werking zien, rechtstreeks met de docenten in gesprek gaan en onze studenten bevragen over de studie AVT:Fotografie aan de campus NARAFI van de LUCA School of Arts. We stellen dan onze campus open, leggen ons studieprogramma voor en kunnen je dan persoonlijk rondleiden en/of al je vragen beantwoorden.
Wil je nu al graag eens even "meedraaien" tijdens een atelier en zien hoe het er echt aan toegaat, contacteer ons dan en dan trachten we dit voor je te regelen.  Zo kan je proeven van de sfeer op de campus, praten met onze studenten, het materiaal leren kennen en misschien al wel enkele fotografisce technieken leren!

Q: Wat kost een opleiding Fotografie aan Narafi?

A: Wij zijn gebonden aan de officiële studiegelden voor hoger onderwijs van de Vlaamse overheid.

Info over studiegelden vind je hier: http://www.luca-arts.be/studiegelden.  Het inschrijvingsgeld wordt berekend per opgenomen studiepunt.  Je kan voor jouw situatie uitrekenen hoeveel dat juist zal zijn.  Het gaat steeds om een vast gedeelte en een variabel gedeelte per opgenomen studiepunt. 

Naast de studiegelden vragen we nog een bijdrage voor de ateliers: het ateliergeld.  Daarmee heb je ook toegang tot onze goed uitgebouwde uitleendienst met professioneel fotomateriaal.

Q: Jullie hebben een uitleendienst voor fotoapparatuur.  Kan ik dan een heel jaar lang fotoapparatuur ontlenen?

A:  We hebben inderdaad een goed uitgebouwde uitleendienst.  Daarin zit professioneel fotomateriaal (camera’s, objectieven, flitsen, etc ….).  Studenten kunnen gedurende het hele jaar – via een reserverings- en beurtsysteem – materiaal ontlenen.

Hoewel we heel wat materiaal in de uitleen hebben zitten, kunnen we niet iedereen in de opleiding fotografie een heel jaar van alle materiaal voorzien. Je zal op termijn zelf voor je eigen materiaal moeten zorgen.

De uitleendienst gaat  voornamelijk om het ontlenen van materiaal om opdrachten buiten de lessen mee te kunnen doen en dit aan de hand van professioneel fotomateriaal.  Tijdens de ateliers zelf zal je ofwel met je eigen materiaal moeten werken (aangevuld met wat er in het atelier beschikbaar is, zoals de flitsen bij atelier portret) ofwel met alle materiaal in het atelier aanwezig (de camera’s in het atelier stilleven).

Q: Ik heb nog geen fototoestel, of ik heb enkel een eenvoudige camera.  Wat moet ik kopen voor ik kan starten?

A:  Ons advies is steevast: koop nog niets voor je aan onze opleiding begint.  Met een eenvoudige spiegelreflexcamera, voorzien van een standaard “kitlens”, kan je zeker starten.  Door gebruik te maken van onze uitleendienst kan je goed fotomateriaal testen, waardoor je snel een gefundeerde keuze zal kunnen maken over een eventueel nieuw aan te kopen fototoestel, objectief, flits, etc ….

Fascinerende onderwijsprojecten

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by