Predikherenkerk, de kerk van Primus
De Leuvense Predikherenkerk is het podium van het gebeuren. Het monumentale gebouw is symbolisch dermate geladen dat ze een tweede lezing van de getoonde werken mogelijk maakt en een bijkomende dimensie geeft aan de tentoonstelling. De tentoonstelling maakt immers ten volle gebruik van de architectuur van de kerk. Naast het schip en de sacristie wordt ook het aanpalende dormitorium aangewend. Hierdoor laat de tentoonstelling zich lezen als een samengesteld lichaam.
De historiek van de kerk versterkt het centrale thema nog verder. Jan Primus, hertog van Brabant, begroef er zijn ouders, maar liet het hart van zijn moeder in Hertoginnedal als relikwie begraven. Het is een van de vele referenties in de tentoonstelling naar de titel van de tentoonstelling.
Tentoonstelling tussen kern en oppervlak van het lichaam
'The Divided Body’ moet zowat het meest eigenzinnige zijn wat het Vesaliusjaar ons brengt. Zoals de scalpel van Vesalius de huid van het lichaam scheidde, zo toont deze tentoonstelling hoe verschillende kunstenaars dat snijvlak tussen oppervlakte en lichaam juist levend houden. De expositie verhaalt over het lichaam, verschuift betekenissen en snijdt diep tot aan de grens waar leven en dood elkaar raken.
Dat deze thematiek tot verrassende invalshoeken leidt, bewijst ook de aanwezigheid van de 'fallus'. Het kunstwerk verwijst indirect naar het oeroude, christelijke debat over de voorhuid van Christus. De vraag of de voorhuid van Christus, die als jood besneden was, mee is verrezen, was een van de eerste debatten in de christelijke wereld.

Symposium
Symposium in het M - Museum Leuven de Predikherenkerk met bijdrages van Femmy Otten, Emilio Fantin, Hannah Joris en Volkmar Mühleis. Aansluitend volgt een geleid bezoek aan 'Vesalius, Imagining the Body' en 'Markus Schinwald'. In de Predikherenkerk zijn er performances van Femmy Otten met Lora Joudkaite en Peter le Feber, Juan Pablo Plazas en Jarah Orije en een bezoek aan The Divided Body.