Liesbet Verschueren en Mattijs Driesen vertellen je alles over onze opleiding!
Nancy Vansieleghem en Els Vanobberghen verwelkomen je graag met alles wat je wil weten over de opleiding!
Joery Erna en Christophe Van Eecke informeren je graag over de educatieve master!
Na je bacheloropleiding Audiovisuele Kunsten, Beeldende Kunsten of Productdesign kan je kiezen tussen een Domeinspecifieke Master of een Educatieve Master. In een Educatieve masteropleiding ga je vanuit je artistieke praktijk een dialoog aan met educatie. De opleiding is een tweejarig traject van 120 studiepunten.
symbiotische relatie tussen kunst, educatie en samenleving
Een Educatieve master in de audiovisuele en beeldende kunsten staat voor een sterk engagement tegenover de samenleving. Naast het verwerven van bevoegdheid in het onderwijs, de vroegere lerarenopleiding, vormt de opleiding leraar-kunstenaars die de eigen praktijk voeden vanuit een symbiotische relatie tussen kunstenaarschap en leraarschap met aandacht voor actuele verschuivingen in het onderwijslandschap en het kunstenveld.
Vanuit deze verschuivingen word je als student uitgedaagd om educatieve en participatieve strategieën te bevragen, herdenken en realiseren vanuit een dynamisch artistieke praktijk. De leraar-kunstenaar audiovisuele en beeldende kunst is niet alleen bekwaam om krachtige leeromgevingen te organiseren maar ook om vanuit artistieke projecten ervaringsgerichte contexten op te zetten en interdisciplinaire interventies uit te lokken.
In opleidingsonderdelen als het collectief atelier Labo, het artistiek-pedagogisch onderzoek uit de scriptie of de geïntegreerde masterproef bestaat het opzet uit kwesties die zich situeren op het snijvlak tussen kunst, educatie en samenleving.
vernieuwende kunst- en onderwijsvormen
De opleiding is een experimenteel collaboratief laboratorium aan nieuwe methodologieën en praktijken om educatieve en artistieke processen te onderzoeken in diverse contexten. Enerzijds leer je, naast het opbouwen van een polyvalente vakdidactische basis, om vanuit de eigen artistieke praktijk vernieuwing binnen te brengen in een educatieve context. Anderzijds krijg je inzichten in hoe educatie het maakproces kan openbreken. Dit wordt aangereikt vanuit de vakdidactieken en de artistieke ateliers en tijdens de stages en/of de masterproef zichtbaar gemaakt.
onderzoekende en experimentele houding
Binnen deze collaboratieve ruimte wordt de nadruk gelegd op je persoonsvorming, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid waarbij een onderzoekende en experimentele houding tegenover kunst en educatie de kern uitmaakt. De afgestudeerde leraar-kunstenaar reflecteert doorheen zijn professionele praktijken over veranderingsprocessen in het onderwijslandschap, het kunstenveld en de samenleving.
kritisch-maatschappelijk engagement
Maatschappelijk engagement en positionering tegenover actuele thematieken is voor jou een noodzakelijkheid. Zowel vanuit het leraarschap als de artistiek-educatieve praktijk worden inclusie, emancipatie, participatie en sociaal-culturele kwesties (politiek) op het spel gezet.
Het belang van een kritisch-maatschappelijk engagement komt in diverse vormen tot uiting doorheen de opleiding. Van expliciet in opleidingsonderdelen als Stage Diversiteit, Labo, Inleiding in Kunsteducatie en het master keuzevak School of Equals tot impliciet, of latent in de vakdidactieken, Stage Verdiepen, de scriptie en de masterproef.
Het volledige curriculum kan je terugvinden in het onderwijsaanbod.
Je docenten zijn actief als kunstenaar of ervaringsdeskundigen in kunsteducatie, pedagogie, kunstwetenschappen, sociologie,... Ze stellen jouw groeiproces centraal en staan je als coach, vanuit verschillende disciplines, bij doorheen je persoonlijk traject. Het uitgebreide docententeam bestaat uit Liesa Behiels, Arian Christiaens, Griet Cleys, Seppe Decubber, Chloë Delanghe, Mattijs Driesen, Joery Erna, Roel Kerkhofs, Dr. Steven Lenaers, Maureen Magerman, Mathias Moors, Virginia Tassinari, Christophe Van Eecke, Bert Vandenbussche, Stijn Van Dorpe, Els Vanobberghen, Lies Van Weverberg, Dr. Nancy Vansieleghem, Liesbet Verschueren, Dr. Andrea Wilkinson en Sien Wissels. Voor de begeleiding van je masterproef en atelier kan je beroep doen op docenten uit de Audiovisuele Kunsten, Beeldende Kunsten en Productdesign.
De Educatieve Master is stevig ingebed in een divers en breed netwerk van stageplaatsen in het onderwijs en in de kunsteducatieve sector. Zo wordt er in de opleiding samengewerkt met organisaties als Globe Aroma, Bronks, Art Basics, Musica, S.M.A.K., Kaaitheater, Artforum ...
Wil je aan de slag als leraar? Bekijk dan onze pagina over Werken in het onderwijs.
De Educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten heeft drie afstudeerrichtingen die op drie campussen worden aangeboden. Je kan inschrijven voor deze opleiding (inclusief verkort traject) aan campus Sint-Lukas Brussel, campus Sint-Lucas Gent en campus C-mine Genk. Een student kan afhankelijk van de basisopleiding afstuderen in audiovisuele kunsten, beeldende kunsten of productdesign.
LUCA zet als grootste School of Arts in op campusoverschrijdend onderwijs en brengt studenten uit verschillende artistieke disciplines met elkaar in contact. Deze waardevolle uitwisseling wordt in de opleiding concreet gemaakt door een aantal lessen of projecten collectief te organiseren.
De educatieve lessen worden aangeboden op een vaste dag in de week (maandag in Brussel en Genk of dinsdag in Gent). De masterateliers, het labo en de stages worden gespreid in functie van je persoonlijk traject. Naast de contactmomenten werk je zelfstandig aan taken, groepswerken, lees- en studiemateriaal.
Na je studie ben je klaar voor het echte werk. Je bent in staat om je eigen artistiek praktijk te vertalen naar inspirerend onderwijs en/of sociaal-educatieve projecten. Je hebt de nodige inzichten verworven om te weten waar je jouw talenten kan ontplooien in het culturele veld.
In het kader van levenslang leren nodigen we alumni uit voor werkdagen die aanzetten tot voortdurende bijscholing.
EDU by LUCA
Heb je al een masterdiploma in de Kunsten op zak en je wil graag leraar worden? Dan kan je kiezen voor een verkorte educatieve masteropleiding. EDU by LUCA biedt de mogelijkheid om in versneld tempo je competenties in het secundair en deeltijds kunstonderwijs te verwerven.
Studenten die het verkort traject van 60 studiepunten opnemen, tekenen in voor een voltijds programma van één jaar. Wie werk en gezin wil combineren, kan kiezen om het verkort traject over twee jaar te spreiden.
Edu bundelt de (verkorte) lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. (zie ook https://edu-leraar.be)
Ben je al leraar in het lager, secundair, hoger of deeltijds kunstonderwijs? Dan kan je de stagecomponent van de opleiding afwerken in je eigen klas als Leraar In Opleiding (LIO-baan). Deze is binnen de opleiding aan bepaalde voorwaarden onderworpen. Voor vragen over LIO, eventuele vrijstellingen of een individueel traject maak je een persoonlijke afspraak met de studieloopbaanbegeleider. (grietje.cleys@luca-arts.be)
Wil je aan de slag als leraar? Bekijk dan onze pagina over Werken in het onderwijs.
Je dient te voldoen aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info
Om te starten in de Educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten beschik je over een academisch bachelordiploma in de kunsten. Wie dit diploma in Vlaanderen behaalde, kan rechtstreeks inschrijven. Voor instromers met een niet-Vlaams diploma organiseren we driemaal per jaar een Master Assessment.
Dezelfde voorwaarden gelden om in te tekenen voor het verkort traject. Hier beschik je weliswaar over een academisch master diploma in de kunsten. Zij-instromers met een diploma van buiten de Vlaamse gemeenschap, doorlopen eerst een diploma en taal controle.
Open campusdag Sint Lukas Brussel zaterdag 7 mei vanaf 11u. Meer info.
Open campusdag Sint Lucas Gent woensdag 11 mei vanaf 10u. Meer info.
Open campusdag C-mine Genk zaterdag 14 mei vanaf 10u. Meer info.
Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's? Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten? Kom dan langs tijdens onze open campus dagen. Nog niet helemaal overtuigd? Bezoek dan onze graduation shows en stel zelf vast hoe goed onze afstuderende studenten echt zijn!
Contacteer ons :
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
(gemaakt in het kader van een infosessie voor 3BA audiovisuele kunsten)