Academische bachelor/master in de Audiovisuele Kunsten
Campus C-mine Genk

Over de opleiding

Interaction Designers ontwerpen interacties tussen technologie en mensen.

Vraag je je wel eens af wat drones nog meer kunnen dan enkel zoemend over ons heen te sjezen? Merk je wel eens dat je opa niet echt met een smartphone overweg kan en ben je nieuwsgierig naar andere manieren om met hem te communiceren over hoe het met je gaat? Ben je benieuwd naar hoe je een tafel kunt omtoveren tot een minicomputer? Vind je het tof om je hoofd te breken over hoe je door middel van gebaren de airconditioning in de auto lager zou kunnen zetten? En ben je ook wel eens nieuwsgierig naar hoe je smartphone een uitbreiding van je lichaam zou kunnen worden? Dan is Interaction Design wat voor jou! 

Interaction Design samengevat in 6 troeven

  • Interaction Design is de enige academische nieuwe media opleiding van Vlaanderen. Reeds meer dan 15 jaar geleden toen de eerste lading CMD'ers de markt bevolkten, volgt deze opleiding op de voet de evoluties in nieuwe media en technologie.

  • Afwisselend programma: in de eerste twee bachelorjaren worden lesweken met hoorcolleges en oefensessies afgewisseld met projectweken. In het derde bachelor en in de master werken we met thematische modules. De klassen tellen gemiddeld 15 à 30 studenten. Geen overvolle aula's dus! 
  • Tijdens de projectweken en modules krijg je intensieve coaching in kleine teams. Je bundelt jouw kennis en skills die je hebt opgedaan tijdens de lessen en werkcolleges en past die toe in een project onder begeleiding van een team van docenten uit verwante disciplines (interaction design, grafische vormgeving, audiovisuele technieken, marketing, interactieontwikkeling/webontwikkeling).
  • Afstuderen met een academische bagage én een rijkgevuld portfolio in een sector in beweging. De design sector snakt naar hoogopgeleide creatieve én technisch aangelegde duizendpoten. Agoria becijferde dat naar 2030 toe de vraag naar digitale experts op de arbeidsmarkt alleen maar zal toenemen.
  • Studentenprojecten met echte opdrachtgevers zoals VRT Innovatielab/Ketnet, VITO, Schneider Electric, kunstencentrum Vooruit Gent, Manifesta, C-Mine Crib, Innovatiecentrum Limburg, musea, winkeliers, ZOL Genk, Brandweer Genk, enz.
  • Nieuwbouw in de creatieve omgeving van C-mine Genk: de buren van LUCA, Campus C-mine, zijn organisaties als  FabLab Genk, C-Mine Crib, DesignHub Limburg, Deusjevoo en Microsoft Innovatie Centrum, maar ook entertainment als Euroscoop, Cultuurcentrum en Easy Fit.

Wat doet een interaction designer?

Nieuwe media en technologie veranderen ons dagelijkse leven. Als interaction designer weet je alles van de wisselwerking tussen mens en technologie. Je ontwerpt digitale producten, diensten en ervaringen. Dat betekent dat je de interacties tussen mensen en technologie vorm geeft!

Als interaction designer ben je geboeid door opkomende technologieën en de impact die ze hebben op mensen. Je ‘maakt dingen’ via digitale technologie en drukt hierop graag je eigen stempel. Je experimenteert met bestaande en nieuwe technologieën, bijvoorbeeld om het leven van mensen aangenamer maken. En je hebt oog voor de uitdagingen in onze omgeving en zin om deze te onderzoeken.

Interaction Design is dus heel breed. Je ontwerpt (combinaties van) verschillende media, zoals digitale apps, (fysieke) objecten, online en mobiele interfaces, video's en animaties. Je toont je ontwerpen via tentoonstellingen, foto’s, installaties, presentaties, interventies en (digitale) prototypes. Als interaction designer kun je dus op heel veel verschillende manieren aan de slag!

Wat leer je als interaction designer?

Zoals je wel kan lezen, komt er bij een opleiding interaction design heel wat praktijkwerk aan te pas. Je leert een resem aan tools en technologieën beheersen en brengt wat je leert in de theorie steeds in de praktijk in workshops, projectweken en ateliers. Het zijn daarbij ook niet alleen jouw docenten die je hierin ondersteunen, maar ook mede-studenten, onderzoekers, designers én bedrijven uit binnen- en buitenland die je van feedback voorzien.

Masteropleiding

Na je bacheloropleiding maak je een belangrijke keuze: je kiest voor de zuiver artistieke master of voor de educatieve master.

Ook in de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties, maar word je tegelijk voorbereid op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken. 

Kies je voor de zuiver artistieke master, maar ben je nadien toch geïnteresseerd in educatie? Na het behalen van je masterdiploma muziek kan je instromen in de verkorte, eenjarige educatieve master.

Schakeljaar: overschakelen vanuit een andere opleiding

Heb je al een andere opleiding in grafische vormgeving, multimedia, communicatie, marketing, ICT, journalistiek, productdesign, audiovisuele of beeldende kunsten achter de rug en wil je je verder verdiepen in Interaction Design? Het schakeljaar biedt een unieke mogelijkheid om je in één jaar voor te bereiden op het masterprogramma van onze oplei­ding. Op basis van je specifieke profiel creëren wij een programma voor jou op maat.
Lees meer >

Arras - Jorgos Coenen

Jouw docenten

Een gemotiveerd team van docenten coacht jou tijdens de opleiding. Onze docentne zijn gespecialiseerd in het werkveld of in één van de drie onderzoeksgroepen op campus C-mine: Re-visionary, Social Spaces en Play & game. Verder heeft een op zeven docenten een PhD of volgt nog een doctoraatsopleiding. Ze laten je proeven van alle aspecten van een ontwerp- en onderzoekspraktijk.

Docenten
Kris Cardinaels, Jan Louis De Bruyn, Katrien Dreessen, Niels Hendriks, Rudi Knoops, Niek Kosten, Thomas Laureyssens, Danny Leen, Lieven Menschaert, Paul Schepers, Selina Schepers, Jessica Schoffelen, Nathalie Vaes, Rosanne Van Klaveren, Jasper Vrancken, Nicky Vreys, Gert Wastyn en Andrea Wilkinson. 

Gastdocenten
Een van de troeven van de opleiding is een brede waaier aan gewaardeerde gastsprekers zoals Anab Jain (Superflux), Wendy Van Wynsberghe (Constant vzw), Katia Aerts (VRT), Clo Willaerts (Sanoma), Sofie Verhalle (Talking Heads), Rob van Kranenburg (the Internet of Things), Nicolas Schepers (U-sentric), Erik Willemse, Jasper Olaerts (C-Mine Crib), onderzoekers EDM (UHasselt), onderzoekers iMinds (UGent), enz.

Over campus C-mine

Campus C-mine is de enige academische masteropleiding in Interaction Design in Vlaanderen. Je komt terecht op een volwaardige Interaction Design opleiding (dus geen keuzetraject binnen een andere opleiding, zoals computerwetenschappen of grafisch ontwerp), die een programma vol afwisseling biedt.

Interaction Design studeer je op C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk. C-mine is een inspirerende plek voor het kunstenonderwijs, creatief ondernemerschap, design en een broedplaats voor jong, creatief talent zoals jij. Via onze samenwerking met onder andere C-mine Crib, FabLab Genk, FLACC en andere creatieve organisaties en bedrijven uit de buurt ontstaat een interessante kruisbestuiving met het werkveld. En natuurlijk bevind je je vlakbij Hasselt met de Muziekodroom, Z33, het modemuseum, de Versuz, Pukkelpop en andere plekken om uit te gaan en te bezoeken.

Werken als interaction designer

Maar liefst 94% van onze afgestudeerden heeft een job die past bij de opleiding. Je kan aan de bak als Content Coordinator, als Creative Strategist, als User Experience designer, als docent en onderzoeker of als zaakvoerder van je eigen makerslab.

Als interaction designer ben je dus populair bij grote bedrijven in de creatieve en commerciële sector, zowel in België als in het buitenland. Je komt onder andere terecht bij (interactieve) ontwerpbureaus, sociaal-culturele organisaties, start-ups, mediabedrijven, de creatieve industrie, de communicatiedienst van bedrijven, in onderzoeksinstellingen of KMO’s. Maar je kan natuurlijk ook je eigen ontwerpstudio oprichten. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus!

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by