Kunstencampus

Sint-Lukas is meer dan een bruisende en levende kunst- en architectuurcampus. Deze Brusselse kunstencampus is de thuishaven voor ongeveer tweeduizend kunstenaars en vormgevers die er werken, leren en onderzoeken. Het is een moderne en open campus van meer dan 17 000 m2, waarvan het binnenplein, het torentje en verschillende kleine details de bezoeker blijven herinneren aan de neogotische roots van weleer.

Artistieke kweekvijver

Artistieke kweekvijver

Sint-Lukas Brussel is in de eerste plaats een open en kritische studie- en onderzoeksomgeving voor kunst en vormgeving. Masterstudenten worden er begeleid door docenten die stuk voor stuk een hoogstaande en internationaal gewaardeerde kunstenpraktijk hebben en vaak zelfs toonaangevend zijn in hun discipline.

Docenten zetten binnen de hogeschool onderzoeksprojecten op die de eigen artistieke praktijk verder ontwikkelen. Sommigen doen dit zelfs met het oog op het behalen van een doctoraat. Het is vanuit die artistieke praktijk van onze docenten dat het masterprogramma wordt ingevuld. Waar mogelijk worden masterstudenten zelfs actief ingeschakeld in deze onderzoeksprojecten.

Kunst en onderzoek zijn op de hogeschool geen tegenstellingen of vreemden van elkaar. Binnen elke kunstenpraktijk is een onderzoekscomponent aanwezig waarin proces en falen minstens even belangrijk zijn als het afleveren van een eindproduct. Een bewuste omgang met de praktijk als proces, als vernieuwing, als ingebed in verschillende contexten levert interessante onderzoeksvragen op.

Meeting point voor kunstenaars en ontwerpers

Meeting point voor kunstenaars en ontwerpers

Sint-Lukas Brussel is, als kunstencampus, ook een inspirerende, internationale ontmoetingsplaats voor kunstenaars en vormgevers uit de hele wereld. Via lezingen, workshops en tentoonstellingen worden masterstudenten geconfronteerd met de meningen en het werk van vernieuwende, gerenommeerde persoonlijkheden uit het kunstenlandschap.

De voorbije jaren waren Nedko Solakov, in 2008 nog op Documenta, Natalie Djurberg en Georges Adéagbo, in 2009 nog op de Bïennale van Venetië, te gast op onze campus. Ook Marti Guixé, Joachim Delfosse en Willem Capteyn vonden zo de weg naar onze hogeschool. De confrontatie met de meningen van externe kunstenaars levert vaak verrassende inzichten op en werkt inspirerend voor jonge kunstenaars.

Alumni & docenten

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by