LUCA School of Arts is Charlie - Cartoonisten vertellen studenten van LUCA waarom ze (g)een vrijheidsstrijder willen worden

Gent - dinsdag 13 januari - Naar aanleiding van de aanslag van vorige week op de tekenaars van het satirische blad ‘Charlie Hebdo’ nodigt cartoonist en LUCA-docent Steve Michiels op 13 januari collega-cartoonisten uit naar LUCA-campus Sint-Lucas Gent. Lectrr (De Standaard), Fred (Knack), Ilah (De Morgen, De Tijd), Marec (Dag Allemaal, Het Nieuwsblad), Fritz (De Standaard avond) leggen hun potlood opzij en doen wat ze zelden doen: ze nemen het woord.

De bloedige aanslag op ‘Charlie Hebdo’ in Parijs maakte bij cartoonist en docent Steve Michiels veel emoties los. Ook collega-docenten van LUCA School of Arts bleven niet onberoerd bij het gewelddadig incident en stelden spontaan voor om hun stem te laten horen. Op de straatgevel van de campus van Sint-Lucas Gent werden grote affiches uitgehangen met slogans in alle talen. Michiels vond het echter zijn plicht om meer te doen. Hij stelde zich duizend vragen bij zijn beroep en voelde de drang om te getuigen over de impact die de aanslag op zijn cartoonistenziel had. Collega-tekenaars bleken open te staan om hun stem te laten horen en gingen graag in op de uitnodiging om te komen getuigen en om van gedachten te wisselen met kunststudenten.

“Het deed mij deugd dat onze hogeschool een duidelijk, collectief, maatschappelijk standpunt innam met affiches aan haar campusmuren, met posts op Facebook, met mails ... Het maakte mij oprecht ook trots. Maar ik stelde me wel veel vragen over mijn artistiek beroep. Verdienen wij als cartoonist de kost op kap van de miserie van een ander? Zijn we misschien niet meer dan luidruchtige tooghangers? Zijn cartoonisten geen commentatoren die gratuit verslag uitbrengen vanuit hun ivoren toren? Willen ze choqueren? Maar evengoed stelde ik me de vraag of de media onze cartoons nog wel zouden willen publiceren. Ik merkte kortom dat het me achtervolgde en dus wilde ik er iets mee doen,” vertelt Steve Michiels.

Cartoonisten leggen potlood even neer

De ontmoeting gaat in de eerste plaats over de cartoonist als beeldend criticus. “Het is een beetje prediken voor eigen kerk. Maar ik vind het interessant voor onze kunststudenten om dat aspect te belichten. Voor hen is het echt relevant om met mensen die dagelijks actief zijn als tekenaar in de media aan het woord te laten. Als tekenaars, kunstenaars, is het onze maatschappelijke taak om te communiceren. Dat kan op vele manieren. Er bestaan evenveel soorten tekeningen, kunstvormen, humor als er mensen bestaan,” licht Michiels toe.

Het is meteen de reden waarom het geen debat wordt met andere stemmen dan de tekenaar alleen. “Ik kreeg de vraag om een journalist uit de nodigen, om er een imam bij te halen, om het open te trekken en niet louter over het tekenberoep te hebben, maar ik heb er bewust voor gekozen om dat ene aspect eruit te lichten. Dat is al bijzonder genoeg. Cartoonisten nemen zelden het woord. Zij geven hun opinie in humoristische tekeningen… Voor één keer willen ze een uitzondering maken. Dat zegt genoeg,” besluit Michiels.

Praktische info

Datum: Dinsdag 13 januari 2015
Tijdstip: 14 uur
Locatie: Campus Sint-Lucas Gent, Zwartezustersstraat 29,  9000 Gent

Contact

  • Helena Winderickx: 0472 86 05 49, helena.winderickx@luca-arts.be
  • Steve Michiels: 0476 93 87 79, steve.michiels@luca-arts.be 

Persreacties

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by