Studenten Muziektherapie in Sofagesprek ‘Anders Nabij’ - Vrijdag 23 november 2018

 

De studenten van de tweede master Muziektherapie gaan muzikaal in dialoog met verlies en rouw naar aanleiding van het nieuwe boek ‘Anders Nabij’. Een avond om op een unieke manier de stille kracht te voelen van ouders na de dood van hun kind.

Rouw na verlies van een kind krijgt op deze avond aandacht vanuit drie perspectieven: persoonlijke getuigenissen van ouders van een overleden kind, een academische kijk en muziek. 

Centraal staan de verhalen van vijf ouders. Elk van hen leest een stukje van zichzelf voor. Het geheel wordt muzikaal gedragen door de studenten Muziektherapie.  Ze hebben vooraf de tekstfragmenten van de ouders gelezen. Met hun docent Martin Valcke hebben ze zich erdoor laten inspireren om te componeren en te arrangeren. Tijdens deze avond voeren ze deze nieuwe muziek op. Zo zorgt de versmelting van woord en muziek voor een bijzondere beleving. 

Muziek is geen achtergrond. Muziek is het mooiste en veiligste vangnet van onze vreugde en ons lijden. Muziek brengt ons op een overklaarbare wijze dicht bij onze emotionele kern. De muziek spreekt over de ouders zonder ze vast te zetten in een bepaald narratief. Of zoals psychiator/filosoof Steve A. Velleman het zegt: 'In kunst kan het individu zijn unieke waarheid en zijn mysterie bewaren.'

Gastvrouw en moderator is Marleen Vertommen, muzikant, rouwbegeleider en voorzitter van ‘Met Lege Handen’. Tussen tekst en muziek voert zij een gesprek met An Hooghe, auteur en initiefneemster van het boek ‘Anders Nabij’. Zij zoeken naar woorden die houvast geven aan ouders, hun familie en de mensen waarmee ze omgaan.

Een avond die vele zintuigen prikkelt. Een avond voor de hele persoon, voor het gevoel en voor het verstand. Een avond waarin het verdriet door de hoop een andere klankkleur krijgt. 

De avond wordt georganiseerd door de Stad Leuven in samenwerking met het Huis van het Kind Leuven, en kadert in een programma waarbij Stad Leuven het thema rouw en verlies breed en zonder taboes bespreekbaar wil maken en (ruimte voor) steun en troost wil bieden voor gezinnen en kinderen.

De toegang is gratis, wel graag inschrijven op https://www.huisvanhetkindleuven.be/nl/sofagesprek-anders-nabij-2311

 

 Sofagesprek ‘Anders Nabij’

Vrijdag 23 november 2018 | 19u45 (onthaal) - 20u (start) 

Organisatie: Stad Leuven ism Huis van het Kind Leuven 

Locatie: Radiohuis, Boekhandelstraat 2, Leuven

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by