Was het je grote droom om fotograaf te worden, maar ben je met je studies en job toch een andere weg ingeslaan? Draai je al een aantal jaren mee in de arbeidsmarkt maar heb je ontdekt dat fotografie eigenlijk je grote passie is? Heb je misschien al een aantal jaren avondschool fotografie achter de rug maar wil je nog een versnelling hoger schakelen?
Zoek je naar een manier om fotografie te studeren in het hoger onderwijs en dit te combineren met een job? Het is nooit te laat om je dromen waar te maken!
Aan de LUCA School of arts – campus NARAFI - kan je nu fotografie studeren via een studietraject voor werkstudenten. Op het einde van dit traject heb je een doorgedreven opleiding tot professioneel fotograaf gekregen en behaal je het diploma AVT: Fotografie (professionele bachelor).
In ons studietraject wordt het klassieke contactonderwijs vervangen door een combinatie van afstandsonderwijs, digitaal onderwijs, zelfstudie en opdrachtgestuurd onderwijs.
Ons werktraject is specifiek bedoeld voor mensen die hun werk (halftijdse, deeltijdse of in sommige gevallen een voltijdse job) willen combineren met een bacheloropleiding Fotografie.
Je komt daarbij enkel voor de ateliers (1 dag per week) naar de campus. Je volgt er dan samen met de studenten van de reguliere dagopleiding fotografie de praktijkateliers. De theorievakken kan je zelfstandig thuis verwerven. Alle beschikbare informatie wordt via de digitale leeromgeving Toledo doorgegeven en aangekondigd. Wil je toch in een theorieles komen luisteren, dan ben je zeker welkom.
Om in aanmerking te komen voor het studietraject voor werkstudenten via afstandsonderwijs moet je een attest of bewijsstuk kunnen voorleggen dat bevestigt dat je voor minstens 80 uren per maand (halftijds) tewerkgesteld bent of voor minstens 80 uren per maand een zelfstandige activiteit uitoefent (of halftijds in het onderwijs staat).
Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kun je uiteraard wel inschrijven voor het reguliere traject. Ben je bijvoorbeeld een schoolverlater (indien je er net een andere studie hebt opzitten) en wil je fotografie studeren, dan kan je je dus inschrijven voor het reguliere traject.
Naargelang jouw persoonlijke situatie kun je er ook voor kiezen om de opleiding te spreiden over 3 jaar, 4jaar of zelfs over een langere periode. Zo heb je een lichter (lees: realistisch) studieprogramma.
Het gewicht van een programma druk je uit in studiepunten. 60 studiepunten komt neer op voltijds studeren en is quasi niet te combineren met een voltijdse job. Zelfs studenten die 4/5de werken geven aan dat de werkdruk bij 60 studiepunten te zwaar is. Daarom kan je kiezen voor het traject met jaarlijks 45 studiepunten (je doet dan 4 jaar over de opleiding in plaats van 3 jaar). Wil je het minder zwaar dan dat, dan ga je voor bijvoorbeeld 30 studiepunten per jaar.
Hoe ziet de start van ons academiejaar er uit voor werkstudenten afstandsonderwijs? Je vindt het terug op de infopagina over de start van het werktraject aan Narafi.
Hierna volgt een overzicht van de meest gestelde vragen over ons werktraject, en een antwoord daarop. Je vindt nog extra info op onze blog.
Heb je echter nog een vraag na het lezen van die Q & A, contacteer ons dan gerust.
Toen ik op NARAFI toekwam had ik eigenlijk weinig besef wat fotografie betekende. De lessen kunst- en fotogeschiedenis reikten ons zo’n breed aanbod van fotografen en kunstenaars aan dat er een hele nieuwe wereld voor mij openging.
De praktijkopdrachten van het eerste en tweede jaar van de opleiding introduceren je tot alle soorten fotografie: van portret tot architectuur, van stilleven tot reportage. Gaandeweg ontdekte ik dat ik me het best voelde bij portretten. Het laatste jaar bood dan ook alle mogelijkheden om me daar meer in te verdiepen.
Na mijn drie jaar op NARAFI ben ik meteen kunnen starten als freelance fotograaf. De helft van mijn tijd fotografeer ik voor de krant De Morgen, de andere helft wordt ingevuld door commercieel werk: gaande van portret en mode tot reclame en lifestyle.
Al je docenten hebben nog een sterke link met de dagelijkse praktijk als fotograaf, creative, video, etc ... Je vindt meer info over onze experten op onze blog.
Je komt 1 dag per week (of 2 avonden per week in het eerste jaar) naar onze campus in Brussel, gelegen in het prachtige Dudenpark.
Heb je zelf nog geen of onvoldoende professioneel fotomateriaal? Geen probleem. In onze uitleendienst hebben we alles voor jou.
Je hoeft dus bij de start nog geen dure toestellen, lenzen of flitsen te kopen. Iedereen met een basis digitale spiegelreflex (Nikon, Canon, Sony, Fuji, Panasonic, Pentax, …) kan in de opleiding starten. Je hoeft dus in het begin van het academiejaar nog niet direct te investeren.
Heb je al een (eenvoudige) camera, gebruik die dan bij de start van het academiejaar. Het zal snel duidelijk worden met welk type camera je aan de slag wil . We helpen je dan verder bij de keuze en zoektocht naar een model waarmee je je schoolcarrière met succes kan afronden. We raden je aan om eerst de toestellen uit onze uitgebouwde uitleendienst uit te proberen. Zo kan je rustig de tijd nemen om de juiste keuze te maken voor je eigen investering in fotomateriaal op termijn.
Foto: Lies Verhoeven
Wil je gedurende je studie na verloop van tijd investeren in meer professioneel fotomateriaal, vraag dan gerust advies aan je docenten. Zij kunnen je helpen om juist te kiezen.
Verder heb je best ook nog een computer (Mac of Windows) en software nodig voor de opleiding (al kan je steeds terecht op de vele computers met professionele beeldschermen die op school beschikbaar zijn). Als je nog geen Adobe software hebt kan je met je studentenkaart de softwarelicenties voor Adobe Creative Cloud via Academic Software aankopen.
Foto: Narafi (Modeweek Destelheide, maart 2019)
Je zal ook af en toe moeten investeren in geheugenkaartjes, backupschijven, etc. Kortom, over de jaren zal je gestaag je eigen digitale workflow op punt stellen.
Tot slot zal er af en toe een bijdrage gevraagd worden voor museumbezoeken (enkele tientallen euro per academiejaar) en voor projectwerk (rond 150€ per academiejaar). We houden die kosten uiteraard zo laag mogelijk!
Klaar voor het werkveld!
Beeld is ontzettend belangrijk in onze samenleving. De beeldindustrie boomt en dat biedt veel mogelijkheden.
Na je opleiding kan je aan de slag in verschillende sectoren van het creatieve werkveld. Met je technische kennis en je creatieve vaardigheden ben je breed inzetbaar en kom je in aanmerking voor commerciële, technische en creatieve functies.
Foto: Narafi
Het blijkt dat onze studenten na hun studies niet allen in de grafische sector terecht komen, maar evenzeer in de audiovisuele sector (film, TV, droneproducties, ...) als in meer afgeleide sectoren. Ze zijn gegeerd omdat ze getraind zijn in het omgaan met deadlines, kunnen onder druk presteren, kunnen zowel zelfstandig als in team werken, zijn zowel creatief als technisch goed geschoold, etc.
90% van onze afgestudeerden is binnen 4 maanden aan de slag en dat in de sector of in een sector die sterk verbonden is aan de fotografie (bron: bevraging oud-studenten).
De kwaliteit van onze opleiding kan je meten aan de sterkte van onze oud-studenten en het succes dat ze hebben in het werkveld. Omdat we zo een brede technisch/creatieve opleiding bieden, vind je onze oud-studenten zowat in alle sectoren terug.
Met je bachelordiploma Fotografie kan je na het volgen van een schakelprogramma nog een Master in de Fotografie halen aan campus Sint-Lukas Brussel of campus C-mine Genk.
Wil je later graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs dan kan je nog een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.
Onze studenten zijn echt wel klaar voor het werkveld. In onderstaande video leggen ze zelf uit wat ze als bachelorproef gemaakt hebben op het einde van hun 3-jarig traject. Oordeel zelf!
De bachelorproef - met interviews van studenten en een extern jurylid (vol lof over de kwaliteit van het geleverde werk).
Om in aanmerking te komen voor het studietraject voor werkstudenten via afstandsonderwijs moet je een attest kunnen voorleggen. Dat attest bevestigt dat je voor minstens 80 uren per maand (halftijds) tewerkgesteld bent of zelfstandige activiteit uitoefent. Sta je in het onderwijs? Dan dien je een halftijdse baan te hebben.
Heb je dat niet (werk je bijvoorbeeld maar 1 dag per week), dan kan je uiteraard inschrijven in het reguliere traject.
Voor meer info over het statuut van werkstudent verwijzen we je graag naar de pagina van de KULeuven, waar dit helemaal uitgelegd wordt. Heb je daarna nog specifieke vragen, kijk dan eerst eens op onze NARAFI website, met heel wat praktische uitleg en toelichting.
Aarzel niet ons te contacteren als je toch nog vragen hebt, en kom zeker ook naar onze opendeurdagen.
Sta jij ook graag ooit als afstuderende student met een bachelorproef voor een externe jury? Het kan! Als je er maar in gelooft!
Waar staan onze opleidingen precies voor?
Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma?
Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.
Infomomenten over de Film en Fotografie opleidingen:
Q: Wat is “afstandsonderwijs/werktraject” in de opleiding Professionele Bachelor Fotografie van Narafi?
A: Ons werktraject laat toe om studenten, die deeltijds werken, een voltijdse opleiding (professionele bachelor) fotografie te volgen. Op het einde van dit traject krijgt de student een bachelordiploma AVT:Fotografie.
De student krijgt in dit werktraject de mogelijkheid om alle theoretische vakken in onze opleiding van thuis uit te volgen. Je hoeft dus geen theorielessen op de campus bij te wonen. Alle studiemateriaal voor de theoretische vakken wordt online aangereikt om alles “vanop afstand” te kunnen studeren.
De praktijkvakken (Ateliers) volg je wel mee met de reguliere studenten. Daarvoor dien je 1 dag per week op de campus te zijn.
Q: Hoe lang duurt het werktraject?
A: Ons afstandsonderwijs laat toe aan een student in het werktraject om zelf het studietraject en de bijhorende tijdsduur te bepalen, en dit in functie van de beschikbare tijd van de student.
We hebben enkele modeltrajecten uitgewerkt van 3, 4 of 5 jaar. Zo kan zelf de tijdsduur kiezen, afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt voor je studie. Kies je voor een 3-jarig traject, dan heb je een 'werklast' van 60 studiepunten. Dat komt neer op voltijds onderwijs.
Dit is te combineren met een halftijdse baan. Werk je daarentegen 4/5de, dan lijkt het spreiden van de opleiding over 4 studiejaren of 5 studiejaren waarschijnlijk realistischer.
We hebben een modeltraject van 4 jaar uitgewerkt. Je kan dat hier vinden. Zoals reeds gezegd kan je er zelf voor kiezen om het traject sneller of trager af te werken.
We bepalen aan de start van het schooljaar samen met je jouw studietraject en welke vakken (theorie + ateliers) je welk schooljaar opneemt. Daardoor zou de studie combineerbaar moeten zijn met andere opleidingen of professionele activiteiten.
Ter vergelijking: Voor reguliere studenten duurt een studie Fotografie aan Narafi 3 jaar (3 jaar van 60 studiepunten per jaar = 180 studiepunten voor een bachelordiploma).
LET OP. Onderschat het niet. Zelfs studenten die 4/5de werken geven aan dat de werkdruk bij 60 studiepunten soms te zwaar is. Daarom kan je kiezen voor het traject met jaarlijks 45 studiepunten (je doet dan 4 jaar over de opleiding in plaats van 3 jaar).
Indien je 45 studiepunten opneemt is een 4/5de job haalbaar, maar niet evident. De meeste studenten die het traject volhouden hebben een deeltijdse job (3/5, halftijds) wanneer ze 45 studiepunten opnemen. Je kan ook nog minder studiepunten per jaar opnemen (bijvoorbeeld 30), wat neerkomt op halftijds studeren.
Q: Hoeveel dagen per week moeten we op school zijn?
A: De theoretische vakken studeer je zelf van thuis uit, zoals we hierboven al toegelicht hebben. Voor de (verplichte) ateliers verwachten we je 1 dag per week op de campus (of 2 avonden - enkel in het eerste jaar is een avondtraject mogelijk).
Q: Op welke dagen van de week moeten we aanwezig zijn?
A: In het eerste jaar vallen de ateliers het academiejaar 2020-2021op maandag of dinsdag. Je zal dus één van die twee dagen moeten vrijhouden voor de ateliers (altijd dezelfde dag).
Q: Welke ateliers kan ik het eerste jaar opnemen?
A: In je eerste jaar neem je alle ateliers op. In het eerste semester zijn dat gemeenschappelijke ateliers, waarbij je de basistechnieken van de fotografie aangeleerd krijgt. In het tweede semester krijg je dan meer Stilleven, Portret en Beeldende vorming en werk je rond een groter project.
Q: Ik zoek naar een opleiding fotografie waar ik de praktijk (ateliers) in avondonderwijs volg, omdat ik mij overdag niet kan vrijmaken. Bieden jullie de ateliers in avondonderwijs aan?
A: We bieden ook avondklassen aan voor de ateliers in het eerste jaar van de opleiding (enkel in 1foto). Dat wil zeggen dat je overdag nooit naar een atelier komt, maar alle ateliers in avondklas volgt. Concreet betekent dat we je op 2 avonden per week verwachten indien je het traject op 3 jaar wil volgen, en minder dan dat indien je je traject op 4 of 5 jaar wil afleggen.
De lessen in het avondonderwijs starten om 18.00h en lopen tot maximum 21.30h. Mensen die met het openbaar vervoer komen, kunnen zeker nog thuis geraken via de MIVB en NMBS.
In het tweede en derde jaar is er (voorlopig) geen avondonderwijs. Studenten die in 1foto met avondonderwijs starten zullen in het tweede en derde jaar in dagonderwijs de ateliers moeten volgen.
Q: Ik kan, om professionele redenen, het eerste jaar nog geen vrij nemen en dus geen ateliers opnemen (ook niet in avondonderwijs). Kan ik dan al starten met enkel de theorievakken, om dan nadien (in een latere fase) de ateliers op te nemen?
A: Het is zeker mogelijk om in 1 Foto te starten met enkel theorievakken en de praktijk later op te nemen. In het werktraject stellen we een programma op, op maat van de student. Als je niet van plan bent de praktijk vroeg of laat ook op te nemen, maar enkel theorie te volgen, schrijf je best in voor een creditcontract. Veel vakken komen hiervoor in aanmerking maar niet allemaal.
Q: Welke andere vakken zijn er nog?
A: Een overzicht van alle vakken (opleidingsonderdelen) en de inhoud van de cursussen vind je hier: http://onderwijsaanbod.luca-arts.be/opleidingen/n/SC_52579197.htm#fasen=1,2,3&bl=all
Q: Moet ik dan nooit op andere momenten op school zijn?
A: De meeste examens en jury’s vereisen dat je op school bent. Dat zijn enkele momenten per jaar.
Q: Wat met studiereizen, uitstappen, etc …
Uitstappen, zoals tentoonstellingen, lezingen, studiereizen, etc … kan je met de reguliere studenten meedoen indien je dat wenst. Er wordt op voorhand gecommuniceerd dat er een groepsuitstap is naar een tentoonstelling, een festival, een lezing, etc ….. Lukt dat niet voor jou om op die momenten mee te gaan, dan gaan we je zeker niet verplichten om dan een dag of halve dag vrij te maken.
Je kan dan zelf, in je eigen vrije tijd, deze uitstap inplannen en uitvoeren. We verwachten wel dat je die dan ook effectief doet. Maar daardoor moet je dus niet nog een extra dag vrij nemen (tenzij de uitstap tijdens een atelier zou vallen).
Q: ik wil graag de school – en de opleiding – bezoeken. Kan dat?
A: Uiteraard. We nodigen je graag uit om ons te bezoeken op de open campusdagen en opendeurdagen. Tijdens onze opendeurdag kan je onze campus leren kennen, onze ateliers in werking zien, rechtstreeks met de docenten in gesprek gaan en onze studenten bevragen over de studie AVT:Fotografie aan de campus NARAFI van de LUCA School of Arts. We stellen dan onze campus open, leggen ons studieprogramma voor en kunnen je dan persoonlijk rondleiden en/of al je vragen beantwoorden.
Q: Wat kost een opleiding Fotografie aan Narafi?
A: Wij zijn gebonden aan de officiële studiegelden voor hoger onderwijs van de Vlaamse overheid.
Info over studiegelden vind je hier: http://www.luca-arts.be/studiegelden. Het inschrijvingsgeld wordt berekend per opgenomen studiepunt. Je kan voor jouw situatie uitrekenen hoeveel dat juist zal zijn. Het gaat steeds om een vast gedeelte en een variabel gedeelte per opgenomen studiepunt.
Indien je je dus bijvoorbeeld inschrijft in het 3-jarig werktraject en je alle vakken (theorie en ateliers) opneemt, dan neem je 60 studiepunten op. Voor trajecten die langer duren zal je minder studiepunten per jaar opnemen en dus minder studiegeld per jaar betalen.
Naast de studiegelden vragen we nog een bijdrage voor de ateliers: het ateliergeld. Daarmee heb je ook toegang tot onze goed uitgebouwde uitleendienst met professioneel fotomateriaal.
Q: Jullie hebben een uitleendienst voor fotoapparatuur. Kan ik dan een heel jaar lang fotoapparatuur ontlenen?
A: We hebben inderdaad een goed uitgebouwde uitleendienst. Daarin zit professioneel fotomateriaal (camera’s, objectieven, flitsen, etc ….). Studenten kunnen gedurende het hele jaar – via een reserverings- en beurtsysteem – materiaal ontlenen.
Hoewel we heel wat materiaal in de uitleen hebben zitten, kunnen we niet iedereen in de opleiding fotografie een heel jaar van alle materiaal voorzien. Je zal op termijn zelf voor je eigen materiaal moeten zorgen.
De uitleendienst gaat voornamelijk om het ontlenen van materiaal om opdrachten buiten de lessen mee te kunnen doen en dit aan de hand van professioneel fotomateriaal. Tijdens de ateliers zelf zal je ofwel met je eigen materiaal moeten werken (aangevuld met wat er in het atelier beschikbaar is, zoals de flitsen bij atelier portret) ofwel met alle materiaal in het atelier aanwezig (de camera’s in het atelier stilleven).
Q: Ik heb nog geen fototoestel, of ik heb enkel een eenvoudige camera. Wat moet ik kopen voor ik kan starten?
A: Ons advies is steevast: koop nog niets voor je aan onze opleiding begint. Met een eenvoudige spiegelreflexcamera, voorzien van een standaard “kitlens”, kan je zeker starten. Door gebruik te maken van onze uitleendienst kan je goed fotomateriaal testen, waardoor je snel een gefundeerde keuze zal kunnen maken over een eventueel nieuw aan te kopen fototoestel, objectief, flits, etc ….
Q: Ik ben al een heel aantal jaren afgestudeerd of werkende. Als ik aan de opleiding begin, dan ga ik met jonge studenten moeten samenwerken of ateliers volgen. Is dat wel te doen? Ga ik niet verloren lopen tussen al dat jong geweld?
A: We merken dat dit voor beide partijen positief werkt. Het jeugdig enthousiasme van 18-jarigen werkt aanstekelijk voor de mensen van het werktraject. Omgekeerd merken we dat de maturiteit van studenten die al ervaring hebben met het bedrijfsleven afstraalt op de jonge studenten.
Bovendien ga je waarschijnlijk in contact komen met studenten met een leeftijd tussen 18 en 60 jaar, waardoor je zeker niet het gevoel zal hebben dat je een “vreemde eend in de bijt” bent.
Heel af en toe hebben we bovendien een inschrijving van een gepensioneerd persoon, die enkele vakken (of het hele traject) komt volgen (via bijvoorbeeld een creditcontract).
Laat je leeftijd dus geen argument zijn om het niet te overwegen.
Q: Ik wil inschrijven.
A: Kom dan zeker naar onze opencampusdag en/of opendeurdag, gedurende dewelke je je kan inschrijven. Of schrijf je online in, via deze site. Je vindt de link bovenaan rechts op de pagina.
Q: De inschrijvingen voor het huidig schooljaar zijn al afgerond, maar kan ik nog starten?
A: Je kan instappen in het tweede semester, door dan al enkele theorievakken op te nemen die slechts 1 semester lopen (met name het 2de semester). Dit zijn de "semestervakken" van het 2de semester. Door dit te doen zal je volgend academiejaar een lichter programma hebben.
Omdat ateliers en sommige theorievakken jaarvakken zijn, kan je niet halverwege het academiejaar instappen in de ateliers of die specifieke theorievakken.
Zijn er nog vragen?
Mail ons: info.narafi@luca-arts.be
Of bezoek onze blog of Facebook- en Instagram
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.