Keuzetraject in de Bachelor audiovisuele kunsten
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Brussel / Sint-Lukas

Animatiefilm

Academische Bachelor / Exchange Programme

Binnen de opleiding Animatiefilm ontwikkel je een ruime waaier aan artistieke, narratieve en technische vaardigheden en word je ondergedompeld in de fascinerende wereld van de animatiefilm. Zo leer je ontdekken wat jouw individuele kijk op animatiefilm wordt.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bachelor

De klemtoom ligt aanvankelijk op de exploratie van het medium. Via korte opdrachten verken je heel diverse technieken en vertelvormen. Klassieke 2D animatie, digitale 2D en 3D animatie, stop motion en ook experimentele vormen van animatie komen aan bod. Zo leer je  de ‘anatomie van het animeren’ en kan je ook  eigen keuzes maken bij de ontwikkeling van je persoonlijke vertelstijl en beeldtaal. Je wordt naast het atelier Animatiefilm ook in andere ateliers ondersteund op vlak van geluid, beeld en techniek. De theorielessen laten je toe om je werk ruimer te kaderen op cultureel en artistiek vlak en te plaatsen in de geschiedenis (en de toekomst) van de animatiefilm. Cruciaal wordt de ontwikkeling van een eigen stijl, met een persoonlijke manier van vertellen en een aparte kijk op beweging. Geleidelijk verschuift het zwaartepunt dan ook naar het eigen werk en de persoonlijke ambities.

Video

Saar Deleu - 3BA Animatiefilm 2020

Video

Timothée Crabbé - 3BA Animatiefilm 2018

Masteropleiding

Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master. De artistieke master kan je in het Nederlands of in het Engels volgen. Je maakt je eigen film en krijgt daarbij feedback en input van filmmakers uit het werkveld. De gerealiseerde animatiefilm wordt onderbouwd en gecontextualiseerd door een scriptie. De scriptie situeert het eigen onderzoek binnen een ruimer theoretisch kader en artistiek veld. Hierin toon je aan dat je kritisch kan denken en jezelf kan oriënteren binnen het veld van de gekozen artistieke discipline. Aan het einde van dit jaar presenteer je je film aan een externe jury.

Voor meer info over de vakken die je krijgt, kan je een kijkje nemen in de studiegids voor de bachelor en de master.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele carrière in het artistiek educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken. Kies je voor de zuiver artistieke master en ben je nadien toch geïnteresseerd in educatie? Na het behalen van je master Audiovisuele Kunsten kan je instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Video

Natalie Feoktistova - MA Animatiefilm 2020

Trailer Ce magnifique Gâteau, Emma De Swaef (2018)

Video

Trailer Lying Angel, Geert Vandenbroele & Kris Mergan (2020)

Trailer Dry Sea, Yves Bex (2020)

Video
Wat heb je nodig?

Om je werk te realiseren kan je gebruik maken van de infrastructuur: een performant computerpark, een filmstudio, klank- en mixagestudio (surround 5.1), montagecellen en color grading room. Via de uitleendienst kan je gebruik maken van professioneel camera-, audio- en lichtmateriaal. Bovendien worden er verschillende softwarepakketten (Adobe Creative Cloud, DaVinci Resolve, Protools, Cinema 4D, Dragonframe) aangeboden. Voor al deze faciliteiten betaal je een forfaitaire toeslag (extra studiekosten) van 400 euro. Het goeie nieuws is dat je niet extra hoeft te investeren om je werk te kunnen maken.

Starten met de opleiding

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Inschrijven als bachelorstudent >


Toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 17 april 2023 (11:00) - Interview29.04.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 26 juni 2023 (11:00) - Interview03.07.2023>
  • Deadline afleggen van de proef: 6 september 2023 (11:00) - Interview13.09.2023 >

Waar heb je les?

Contact

Contacteer ons : 

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00

avk.brussel@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Timothée Crabbé - VAF Wildcard Animatie 2019

Vanuit LUCA dragen we kwaliteit hoog in het vaandel.

In het kader van ons algemeen Kwaliteits-kader KOPERA stellen wij graag alle Kwaliteitskenmerken van de opleiding Animatiefilm samen met de proces-planning aan je voor op de pagina onderwijskwaliteit.

Concrete cijfers van deze opleiding
Na je studie

Je kan onze alumni aantreffen in de meest diverse uithoeken van het artistieke en creatieve spectrum: animatiefilm uiteraard, maar ook motion design, videoclips, mediakunst, illustratie, beeldverhaal en gamedesign.

Velen bouwden een eigen animatie- of motion design studio uit, zoals Joost Jansen (JJ Studio), Jonas Jatidjan, Thijs Merckx en Paul Delissen (DRIFT animation), Vincent en Laurens De Mets (Manpaard) en Maarten Vranken (Seeing the Brick) of werken als regisseur of animator in —vaak internationale— studio’s (Mirjam Plettinx, Kimberly Berckmoes, Tristan Morelle, Wannes Aelvoet, Dylan Marey, Simon Cornelis,…). In het meer artistieke animatiecircuit zijn o.a.  Timothée Crabbé (winnaar VAF Wildcard op IKL 2019 met masterproef Balance), Stefka Benisheva, Laure Goemans en Liesbet Van Loon (winnares VAF wildcard in 2015) actief. Benjamin en Matthias Claeys transformeerden hun masterproef dan weer tot een succesvolle game, Guns, Gore & Cannoli, waarvan ondertussen het derde deel in de maak is.

Multitalenten zoals Filip Sterckx (Le Petit Chef, videoclips en mediakunst waarmee hij de publieksprijs van de Canvascollectie won) en Jasper Van Gestel (animaties in Iedereen Beroemd, illustrator en tattoo artist) zijn eerder regel dan uitzondering.

Maar ook in de strip- en illustratiewereld  laten onze alumni zich niet onbetuigd met Gwen Vanderstraeten (Knack, De Standaard, De Morgen), Emilie Timmermans (diverse boeken bij uitgeverij Clavis), Delphine Frantzen (Madame Pipi), Inne Haine (Het Mirakel van Vierves) en Wauter Mannaert (Weegee, El Mesías, Yasmina) als uitschieters.

'Dankzij een stage via ‘De Werkvloer Op’ van het VAF kwam ik terecht bij Beast Animation. Meteen nadien kon ik daar aan de slag. Ik werkte mee aan verschillende stop-motion series, reclamespots en kortfilms, als animator en soms ook als setdresser of ontwerper. Ik werk ook al eens bij andere studio’s, o.m. in Duitsland. Daarnaast doe ik illustratieprojecten of motion design, voor verschillende uitgeverijen, reclamebureaus en studio’s … En tussen alle projecten in probeer ik tijd vrij te houden voor eigen werk, zoals een kinderboek en een nieuwe film.' 

Mirjam Plettinx

'Als freelancer werk ik voor productiehuizen als ‘AT-production’, ‘Prime’ en ‘Content- Cowboys’ en voer ik opdrachten uit als illustrator, motion designer of artdirector. Naast die commerciële opdrachten werk ik ook in het art-circuit. Net zoals mijn eindwerk ‘Yves’, is ‘I love Hooligans’ een geanimeerde documentaire. Met de hulp van het Vlaams Audiovisueel Fonds werkte ik ook mee aan ‘12 minutes about Peace'.'

Joost Janssen

'Als freelancer doe ik opdrachten als regie en productie van motion graphics en video, grafisch werk en illustratie. Daarnaast geef ik les als docent Animatiefilm aan RHoK, de academie van Etterbeek en Sint- Pieters-Woluwe. Ik ben ook nog steeds bezig met mijn eigen werk. Zo werkte ik met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds het scenario van mijn volgende kortfilm af.'

Maarten Vrancken

'Thank you LUCA school of Arts for making my world expand, opening my mind the fullest and dare to think different. To make me curious about the unknown and to teach me that I have a voice. Thank you for the academic knowledge that stimulates me no never stop learning.'

Amèl Amri

Kom langs bij ons op de campus

Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:

Misschien heb jij veel verbeelding en maak je volgend schooljaar je eigen kortfilms? 

Hier kan je alvast een aantal filmpjes bekijken die onze studenten realiseerden in 1BA.

Hier zie je het volledige palet aan studentenfilms doorheen de opleiding, van 1BA tot Master 

Je docenten

Je hebt les van hedendaagse animatiefilmmakers, onderzoekers en specialisten met nationale en internationale uitstraling. Zij geven je feedback, zowel individueel als in kleine groepen.

Het team van animatiefilmmakers bestaat uit Yves Bex, Alexandra Crouwers, Emma De Swaef, Guido Devadder, Laure Goemans, Kris Mergan, Imge Özbilge, Sine Özbilge, Frederik Van de Moortel, Erik van Drunen, Geert Vandenbroele en Soetkin Verstegen.

Daarnaast heb je ook les en begeleiding van onder meer Sandy Claes, Guy De Bièvre, Liesbeth Decan, Wendy Morris, Volkmar Mühlheis, Johan Teirlinck, Elke Van Damme, Klaas Vanhee, Karel Vergucht e.a.

Het docententeam wordt ook regelmatig aangevuld met gastdocenten.