Afstudeerrichting in de academische Master audiovisuele kunsten
60 studiepunten / 1 jaar / Nederlands
Campus Genk / C-mine

Animatiefilm

Academische Master

Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master en een tweejarige educatieve master.

In de artistieke master maak je een persoonlijk masterproject verder bouwend op de resultaten van het onderzoek dat je in je derde bachelorjaar gedaan hebt.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele loopbaan in het artistiek-educatieve werkveld.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In de artistieke master krijg je de kans om te zoeken en te ontdekken hoe je je eigen persoonlijkheid kan uitdrukken in een animatiefilmproject, je verkent de grenzen van het medium waardoor je werk meer authenticiteit uitstraalt. Het project kan een kortfilm zijn, een werk in context, maar ook een specialisatie in één of meerdere onderdelen binnen de animatiefilm (character design, storyboard, SFX, lay-out)

Een essay begeleidt jouw masterproef.

Tijdens het masterjaar volgt de student een stage.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele loopbaan in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). Kies je voor een artistieke master en ben je geïnteresseerd in onderwijs, dan kan je na het behalen van je artistieke master instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Video

Het masterprogramma

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

De afgestudeerden beschikken over het vermogen om hun theoretische en praktische kennis toe te passen in een zich steeds veranderend werkveld; als freelancer of in dienstverband als realisator, productieleider, animator, art-director, scenarist, monteur, audiovisueel vormgever, illustrator … 

Internationale samenwerking via de joint master Re:Anima zal de studenten animatiefilm C-mine in contact brengen met diverse culturen en nationaliteiten. Gemeenschappelijk georganiseerde masterclasses en lezingen zullen je persoonlijke visie en je kijk op het medium verrijken

Video
Starten met de opleiding

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Waar heb je les?

Contact

Campus Genk / C-mine

Wegbeschrijving

Vanuit LUCA dragen we kwaliteit hoog in het vaandel.

In het kader van ons algemeen Kwaliteits-kader KOPERA stellen wij graag alle Kwaliteitskenmerken van de opleiding Animatiefilm samen met de proces-planning aan je voor op de pagina onderwijskwaliteit.

Concrete cijfers van deze opleiding
Na je studie

In het atelier Animatiefilm campus C-mine koppel je  
een artistieke opleiding met veel aandacht voor context  en technologie aan innovatief, marktgericht denken.  
Je ontpopt je hierdoor tot een alleskunner. Je bent niet alleen een animatiefilmproducent, maar ook een audiovisuele communicator in een snel veranderende wereld. Je kan als vakspecialist in een animatiestudio gaan werken, maar net zo goed in de bredere sector van film of communicatie meedraaien. Animatiefilm is voor jou het medium, niet het doel.

'Op school heb ik, beginnend als leek, van alle aspecten van animatiefilm kunnen proeven. De opleiding heeft me de kans gegeven om met vallen en opstaan te leren wat  animatiefilm is en om er tegelijk mijn draai in te vinden. Het heeft me een fundament gegeven om verder op te bouwen, zoals ik deed met de Wildcard kortfilm ‘Mia’. Het geeft mij veel zelfvertrouwen voor de toekomst dat ik weet dat ik dit fundament heb om op terug te vallen en dat ik niet elke keer op goed geluk iets nieuw maak. Op die manier is de opleiding net hetgeen ik nodig had om te kunnen doen wat ik het liefst doe: animatiefilms maken.'
Wouter Bongaerts

Je docenten

Je docenten begeleiden je op een erg persoonlijke manier en dat elk vanuit hun expertise. Naast hun lessen zijn ze actief in de audiovisuele sector. Ze werken mee aan producties zoals ‘Les Triplettes de Belville’, ‘Exitus’, ‘The Origin of Sound’, ‘Fly Me to the Moon’, ‘La Méchanique du Coeur’, ‘Sammy’s Adventure’ en ‘No Offence’. Ze gooien hiermee regelmatig hoge ogen op nationale en internationale festivals en tentoonstellingen. 

Elke docent heeft zo zijn eigen specialiteit. Sommigen werken in 2D, 3D en stopmotion, anderen zijn actief in regie, animatie, postproductie en nog anderen werken als autonome kunstenaar. Enkele voorbeelden

  • Toon Loenders realiseert met productiehuis Slammer internationaal gerenommeerde stopmotion producties.
  • Met zijn productiehuis S.O.I.L. producet en promoot Geert Van Goethem talloze animatiefilms.
  • Toon Roebben en Eric Goossens realiseren kortfilms en langspeelfilms voor binnen- en buitenland met hun productiehuis Walking the Dog.
  • Dirk Henrotay is een veel gevraagde lead animator voor animatieproducties. 
  • Yvan Verhoeven werkt als freelance 3D animator aan talloze 3D animaties. 
  • Steven Malliet doet onderzoek naar games, muziek en media.