Professionele Bacheloropleiding in de Beeldende vorming
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Visuele communicatie voor creatieve doeners! 

In de professionele bacheloropleiding Beeldende Vormgeving krijg je alles mee over visuele communicatie. In elk van onze studio’s, GrafischeDigitaleReclameBrand&Packaging en Still, leer je projectmatig werken en naar creatieve oplossingen zoeken voor concrete problemen.

​De visie van de opleiding weerspiegelt zich in de opbouw van het programma, met focus op kennis én kunde. Ze vertrekt vanuit een theoretische onderbouw met een ruim referentiekader (kunst en filosofie, kunstgeschiedenis, culturele thema’s) gespecialiseerde inhoudelijke én technische kennis binnen het domein van visual design (geschiedenis van de typografie, economie – marketing, ondernemerschap, digital marketing, cross media) en een groot aandeel praktijkervaring (studiowerking, projectwerking, stage, bachelorproef) met voldoende ruimte voor interdisciplinaire samenwerking op nationaal en internationaal niveau. Op het einde van de rit herkennen we de student in 5 rollen zoals beschreven in onze leerresultaten. De creator, entrepreneur, craftsman, design researcher en communicator.

In het kader van levenslang leren bieden we ’s avonds of na afstuderen trajecten aan zoals Traject 3DOpen Design.

BBV staat voor Bachelor Beeldende Vormgeving. Op internationaal vlak gebruiken we de term Visual Design. Voor een visueel overzicht van onze opleiding en zijn trajecten, daarvoor kan je terecht op onze blog.

LINK naar presentatie Beeldende Vormgeving infosessie 9 mei: 

PDF - Presentatie infosessie 9 mei


Het programma

In het eerste jaar wordt de basis gelegd. Je maakt op een intensieve manier kennis met beeld, typografie, fotografie, compositie, verhoudingen en diverse media. Zo ontdek je de veelzijdigheid van de visuele communicatie. Je leert opdrachten interpreteren, concepten ontwikkelen en concretiseren. Het begin van het tweede semester is oriënterend dankzij een introductie in één van de studio’s.

Het tweede jaar gaat dieper in op de eigenheid van de gekozen studio. Je krijgt de kans extra horizonten te verkennen in de modules Video, Foto of Experiment. In deze laatste module wordt je creatieve geest op een onorthodoxe manier gestimuleerd. In het opleidingsonderdeel ‘project’ word je aangemoedigd om zelfstandig concrete en echte projecten te realiseren op vraag van het werkveld of om deel te nemen aan internationale projecten en wedstrijden.

In het derde jaar ligt de focus op je toekomstige carrière. Tijdens je stage krijg je de kans om jouw kennis in de praktijk te toetsen en extra ervaring op te doen. Kers op de taart is de bachelorproef! Het is een visuele presentatie van je verworven kennis, vaardigheden en attitudes. Het is de bekroning van je studie en het ideale visitekaartje om te solliciteren.

In het derde jaar of na afstuderen kan je ook reeds een ander traject volgen:

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE VOLGENDE TOELATINGSPROEF! DEADLINE OP 29 JUNI 2020!

Onze toelatingsproeven zijn dit jaar enkel online. Deadline voor de eerstvolgende proef is maandag 29 juni. De resultaten worden bekend gemaakt op 3 juli. Alle info met betrekking tot deze proef vind je hier . Vergeet vooral niet vooraf in te schrijven!


Je docenten

Waar heb je les?

Toelatingsvoorwaarden en -examen

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE (ONLINE) TOELATINGSPROEF

Om te beginnen met de opleiding Beeldende Vormgeving moet je slagen voor de artistieke toelatingsproef. Je kan je nu onze toelatingsproef online maken. Alle  info met betrekking tot deze proef vind je hier Vergeet vooral niet vooraf in te schrijven!

De deadline voor de eerstvolgende proef is 29 juni, de daaropvolgende is 3 september. (je mag maar 1 keer deelnemen/jaar)

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit in september 2020) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >

Proefdagen en infodagen

Op maandag 31 augustus organiseren we een infodag

ma 31.08.2020, 14u

Campus Sint-Lucas Gent, Alexianenplein1, 9000 Gent
Opencampus- of infodag

Wil je meer weten over onze opleidingen Interieurvormgeving, Beeldende Vormgeving en Beeldende Kunsten? Ben je benieuwd om te horen hoe het is om te studeren in hartje Gent? Wil je de campus graag eens met je eigen ogen zien? Kom dan naar de infodag!