Keuzetraject in de bacheloropleiding Beeldende Kunsten - Grafisch Ontwerp
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Brussel / Sint-Lukas

Hoe ziet de opleiding eruit?


Naast het gewone lesprogramma organiseren we ook studiereizen, workshops en intensieve projectweken. 
Je wordt gestimuleerd om verder te kijken dan je eigen taalgrenzen: zo heb je de mogelijkheid om op Erasmus te gaan in een ander land en internationale ervaring op te doen.

Masteropleiding

Na je bachelor kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master in Beeldende Kunsten.
In de artistieke master Graphic Storytelling werk je intensief aan een eigen masterproject (een zelfbedacht beeldverhaal, prentenboek). Daarbij word je begeleid door je docenten. Aan het einde van het academiejaar presenteer je je masterproject aan een professionele jury en bewijs je je doorgedreven meesterschap. Vooral de ontwikkeling van een originele, persoonlijke aanpak staat voorop.

Kies je voor de tweejarige educatieve masteropleiding, dan bouw je naast je artistieke parcours aan een pedagogische vorming, met het oog op tewerkstelling in het artistiek-culturele werkveld, bijvoorbeeld het onderwijs of socio-culturele sector.

Na de éénjarige artistieke masteropleiding kan je nog altijd opteren voor een verkorte educatieve vorming van slechts één jaar. 

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

Je docenten

Je docenten zijn specialisten die dagelijks actief zijn en stuk voor stuk experten in hun werkveld. Door intensief samen te werken zorgen ze voor een boeiende kruisbestuiving tussen de verschillende vakgebieden: 

  • vormgever en uitgever Johan Stuyck
  • illustratoren, cartoonisten en beeldverhaalauteurs Judith Vanistendael, Ilah (Inge Heremans), Ephameron (Eva Cardon), Lukas Verstraete, striptheoreticus Pascal Lefèvre
  • auteur Ruth Mellaerts
  • ontwerper Simon Otten
  • tekenaars Georges Braem, Tom Pijnenborg, Klaas Vanhee, Guido Devadder
  • performance kunstenaar Jan Pillaert
  • Samen met theoriedocenten Dirk Pultau, Elke Van Damme, Johan Teirlinck en Volkmar Mühleis wordt er  een veelzijdig artistiek en theoretisch programma op. 

Elk academiejaar worden er bovendien verschillende gastsprekers en gastdocenten uitgenodigd.

Waar heb je les?

Na je studie

Na hun opleiding werken onze afgestudeerden als beeldverhaalauteur, illustrator of grafisch vormgever. Andere afgestudeerden komen in een educatieve context terecht, als leraar Plastische Opvoeding of als docent in het deeltijds of hoger kunstonderwijs. Dankzij een doorgedreven theoretische en praktische vorming blink je niet alleen uit in de eigen artistieke discipline, maar ben je ook inzetbaar in een breder werkveld. 

 'Ik was al bezig met strips toen ik op de kunstacademie in Amsterdam zat. Na veel kleine zines en zelf publicaties te maken, zocht ik een nieuwe uitdaging. In Nederland vond ik geen opleiding die bij me paste, maar wat ik op een Open Campusdag van LUCA zag sprak me wel aan. Na een schakeljaar kon ik de master Graphic Storytelling in Brussel beginnen. Ik heb er veel geleerd zowel over beeldcreatie als over verhalen vertellen. Ik ben naar Brussel verhuisd om de opleiding te volgen en tegen het einde van de masters ben ik weer in Nederland gaan wonen. 
Nog voor ik voor de jury mijn masterproef, een non-fictie strip Days of Onion voorstelde, had ik al een contract met een uitgever. Ik denk niet dat ik het had bereikt zonder deze opleiding.'

 Anat Segal –  auteur van Days of Onion

'Na mijn studies geschiedenis aan de KU Leuven kwam ik op Sint-Lukas Brussel in een totaal ander soort opleiding terecht. Natuurlijk veel praktijkgerichter, maar over het algemeen ook veel intensiever. Er moest het hele jaar door hard gewerkt worden.Zolang ik mij kan herinneren tekende ik altijd en overal. Maar in de opleiding Beeldverhaal leerde ik dat je als tekenaar ook een verhaal moet kunnen vertellen. Dat het belangrijker is dat je tekeningen persoonlijkheid hebben dan dat ze gewoon mooi of juist zijn. Ik kreeg de unieke kans om te creëren in alle vrijheid, zonder alle beslommeringen die er later in het professionele leven bijkomen, zoals financiële druk of bemoeizieke klanten. Ik heb die luxesituatie aangegrepen om in mijn masteropleiding een volwaardig stripdebuut te maken. Na mijn afstuderen werd dit gepubliceerd, waardoor ik al een visitekaartje had in de vorm van een eerste boek.'

Michaël Olbrechts - auteur o.a. van De Allerlaatste Tijger

Starten

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Online toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 16 april 2022 (23:59) - Interview23/27.04.2022 >
  • Deadline afleggen van de proef: 28 juni 2022 (23:59) - Interview04/05.07.2022 >
  • Deadline afleggen van de proef: 2 september 2022 (23:59) - Interview07.09.2022 >

Kom langs

Kom langs bij ons op de campus

Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:

Nog vragen?

Contacteer ons : 

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00
bk.brussel@luca-arts.be

 facebook & instagram

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.