Keuzetraject in de masteropleiding Beeldende Kunsten - Grafisch Ontwerp
60 studiepunten / 1 jaar
Campus Brussel / Sint-Lukas

In de opleiding beeldverhaal leer je zowel je grafische en als vertellende vaardigheden te ontplooien. Hierdoor is het programma een unicum in Vlaanderen en daarbuiten.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Masteropleiding

Na je bachelor kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master in Beeldende Kunsten.
 

Tijdens de master beeldverhaal ontwikkel je je tot beeldverhaalauteur of autonoom illustrator. Niet alleen fictie komt aan bod, maar ook non-fictie staat op het programma: documentaire, autobiografie, reportage,… 

Je verdiept je tekentechnische capaciteiten en leert nieuwe technologieën toepassen binnen zowel print- als digitale media.

Je oefent verteltechnieken om je eigen verhaal op een persoonlijke manier te kunnen vertellen.
 

Kies je voor de tweejarige educatieve masteropleiding, dan bouw je naast je artistieke parcours aan een pedagogische vorming, met het oog op tewerkstelling in het artistiek-culturele werkveld, bijvoorbeeld het onderwijs of socio-culturele sector.
 

Na de éénjarige artistieke masteropleiding kan je nog altijd opteren voor een verkorte educatieve vorming van slechts één jaar. 

Het masterprogramma

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

In de master Beeldverhaal bestaat je masterproef uit een zelfbedacht beeldverhaal/ prentenboek. Je bewijst hiermee je doorgedreven meesterschap. Vooral de ontwikkeling van een originele, persoonlijke aanpak staat voorop.

Inspiratie voor je masterproef

Studio & critical practice

Je krijgt intensieve individuele en groepscoaching en volgt daarnaast zowel vakspecifieke als interdisciplinaire seminaries. Je volgt de actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst op de voet door regelmatig in groepsverband tentoonstellingen te bezoeken en te spreken met kunstenaars, curatoren en andere figuren uit de (inter)nationale kunstwereld. Op deze manier ontwikkel je een kritisch-reflectieve kijk op de kunst. In het onderdeel Critical Practice scherp je je discursieve en analytische vaardigheden aan, waardoor je uiteindelijk op een hoger niveau kunt reflecteren over de context en de praktijken van de hedendaagse kunst.

Seminars

Seminars maken deel uit van de masteropleiding. LUCA heeft een bijzonder rijk en gediversifieerd aanbod aan research seminars die gevoed wordt door de onderzoekseenheden van onze campussen uit Brussel, Gent, Genk en Leuven. Iedere campus heeft zijn eigen onderzoekers, onderzoekstradities en focus. Samen met je coördinator selecteer je twee seminars die  aanleunen bij jouw ambities. Je kan hierbij ook kiezen uit seminars die aangeboden worden door de KU Leuven of haar associatiepartners.

Je docenten

Je docenten zijn specialisten die dagelijks actief zijn en stuk voor stuk experten in hun werkveld. Door intensief samen te werken zorgen ze voor een boeiende kruisbestuiving tussen de verschillende vakgebieden: 

  • vormgever en uitgever Johan Stuyck
  • illustratoren, cartoonisten en beeldverhaalauteurs Judith Vanistendael, Ilah (Inge Heremans), Ephameron (Eva Cardon), Lukas Verstraete, striptheoreticus Pascal Lefèvre
  • auteur Ruth Mellaerts
  • ontwerper Simon Otten
  • tekenaars Georges Braem, Tom Pijnenborg, Klaas Vanhee, Guido Devadder
  • performance kunstenaar Jan Pillaert
  • Samen met theoriedocenten Dirk Pultau, Elke Van Damme, Johan Teirlinck en Volkmar Mühleis wordt er  een veelzijdig artistiek en theoretisch programma op. 

Elk academiejaar worden er bovendien verschillende gastsprekers en gastdocenten uitgenodigd.

Docenten in de Research seminars

Peter Anthonissen, Herman Asselberghs, Mariske Broeckmeyer, Vincent Caers, Kris Cuppens, Boris Debackere, Peter De Graeve, Robbrecht Desmet, Jeroen D’hoe, Leen Engelen, Pablo Hannon, Steven Huybrechts, Peter Jacquemyn, Jeroen Laureys, Steven Lenaers, Frank Maet, Ans Mertens, Volkmar Mühleis, Els Opsomer, Jan Pillaert, Peter Schuermans, Lieven Segers, Nicola Setari, Johan Teirlinck, Pascal Vandelanoitte, Bert Vandenbussche, Katrien Van Haute, Tom Van Imschoot, Patrick Verlaak, Rosanne Van Klaveren, Esther Venrooij, Klaas Verpoest, Jasper Vrancken, Kristof Vrancken.

Waar heb je les?

Onze campus is gesitueerd in de dynamische context van Brussel. Deze diversiteit creëert nieuwe denkpistes en leidt tot een uitdagend artistiek proces. Omringd door studenten uit binnen- en buitenland word je geconfronteerd met andere realiteiten die je grenzen verleggen.

Na je studie

 'Ik was al bezig met strips toen ik op de kunstacademie in Amsterdam zat. Na veel kleine zines en zelf publicaties te maken, zocht ik een nieuwe uitdaging. In Nederland vond ik geen opleiding die bij me paste, maar wat ik op een Open Campusdag van LUCA zag sprak me wel aan. Na een schakeljaar kon ik de master Graphic Storytelling in Brussel beginnen. Ik heb er veel geleerd zowel over beeldcreatie als over verhalen vertellen. Ik ben naar Brussel verhuisd om de opleiding te volgen en tegen het einde van de masters ben ik weer in Nederland gaan wonen. 
Nog voor ik voor de jury mijn masterproef, een non-fictie strip Days of Onion voorstelde, had ik al een contract met een uitgever. Ik denk niet dat ik het had bereikt zonder deze opleiding.'

 Anat Segal –  auteur van Days of Onion

Na hun opleiding werken onze afgestudeerden als beeldverhaalauteur, illustrator of grafisch vormgever. Andere afgestudeerden komen in een educatieve context terecht, als leraar Plastische Opvoeding of als docent in het deeltijds of hoger kunstonderwijs. Dankzij een doorgedreven theoretische en praktische vorming blink je niet alleen uit in de eigen artistieke discipline, maar ben je ook inzetbaar in een breder werkveld. 

Verkorte educatieve master

Behaal je je diploma van artistieke master en wil je toch graag leraar worden? Dan kan je kiezen voor een verkorte educatieve masteropleiding. EDU by LUCA biedt de mogelijkheid om in versneld tempo je competenties in het secundair en deeltijds kunstonderwijs te verwerven. Studenten die het verkort traject van 60 studiepunten opnemen, tekenen in voor een voltijds programma van één jaar. Wie werk en gezin wil combineren, kan kiezen om het verkort traject over twee jaar te spreiden.

Edu bundelt de (verkorte) lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. 

'Na mijn studies geschiedenis aan de KU Leuven kwam ik op Sint-Lukas Brussel in een totaal ander soort opleiding terecht. Natuurlijk veel praktijkgerichter, maar over het algemeen ook veel intensiever. Er moest het hele jaar door hard gewerkt worden.Zolang ik mij kan herinneren tekende ik altijd en overal. Maar in de opleiding Beeldverhaal leerde ik dat je als tekenaar ook een verhaal moet kunnen vertellen. Dat het belangrijker is dat je tekeningen persoonlijkheid hebben dan dat ze gewoon mooi of juist zijn. Ik kreeg de unieke kans om te creëren in alle vrijheid, zonder alle beslommeringen die er later in het professionele leven bijkomen, zoals financiële druk of bemoeizieke klanten. Ik heb die luxesituatie aangegrepen om in mijn masteropleiding een volwaardig stripdebuut te maken. Na mijn afstuderen werd dit gepubliceerd, waardoor ik al een visitekaartje had in de vorm van een eerste boek.'

Michaël Olbrechts - auteur o.a. van De Allerlaatste Tijger

Starten

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Kom langs

Kom langs bij ons op de campus

Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:

Nog vragen?

Contacteer ons : 

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00
bk.brussel@luca-arts.be

 facebook & instagram

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Gerelateerde opleidingen