-

Kunsthal Gent

Booklaunch: Notes on bimbos and bodybuilders

Talks, lezingen en congressen

© Stan Van Rompaey, Notes On Bimbos and Bodybyuilders

Welkom op deze boekpresentatie ter gelegenheid van de uitgave van Stan Van Rompaey’s verhandeling Notes on Bimbos and Bodybuilders, die in 2021 werd bekroond met de Dirk Lauwaert prijs.

Vrijdag 18 november: 20:00 

  • Isolde Vanhee: Introductie “Notes on Camp Cinema”
  • Stan Van Rompaey in conversatie met Saskia Smith

Over de publicatie

Geïnspireerd door Susan Sontag’s Notes on “Camp” probeert Stan Van Rompaey door te dringen tot de essentie van all things “camp”, de manifestaties van camp vroeger en nu, en de kritische oproep die zij daarin leest. Het hoogtepunt van haar onderzoek is het Post-Sontagian “Camp” Manifesto. De oproepen in het manifest zijn even oprecht als gekunsteld, even persoonlijk als politiek, gedrenkt in de zogenaamde post-ironie die de kunstenaar omarmt als een onvermijdelijke conditie van haar generatie. In haar manifest pleit ze voor een revolutionering van het dagelijks leven, het omverwerpen van conventionele categorieën en taalsystemen verbonden met heteronormativiteit, het vieren van overdaad, het elimineren van schaamte en schuld, voor een rebels hyperbewustzijn ook, gedreven door het besef dat geen enkele vorm van esthetiek onschuldig is, noch haar kritiek.

Op 18 november organiseert LUCA School of Arts een avond gewijd aan een publiek dat de realiteit viert en bezweert met overdaad en hyperbolen. Dit evenement zal niets minder dan spektakel zijn, zij het dat aanstoot en schande om de hoek loeren! Immers, zoals Graham Harman opmerkte: “Als we dit evenement identificeren met ‘esthetiek’ in de breedste zin van het woord, wordt duidelijk waarom filosofie eerst esthetiek is en niet ethiek.”

“Een nieuwe canonieke tekst met betrekking tot de eeuwige maagden, bekrachtigd door de gebeurtenis van het jaar, komende vanuit geraffineerd onheil. Kijk camp recht in de ogen, verdraai de acht-tel van academische pretbederver, en verzwaar de wereldlasten om die biceps te laten bulken.”

Praktisch

VR 18.11 om 20u00

Kunsthal Gent
Langesteenstraat 14
9000 Gent

Organisatie

Het boek wordt uitgegeven door de Grafische Cel en gesteund door Arctic Papers. De boeklancering wordt gesteund door Kunsthal Gent.

  • 352 p., 148 x 210 mm
  • Dirk Lauwaert Award 2021
  • Auteur: Stan Van Rompaey
  • ISBN 9789492574237

Dit project werd gesteund met LUCA.breakoutmiddelen

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.