Professionele bacheloropleiding Bouw
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Brussel / Sint-Lukas

Hoe ziet de opleiding eruit?

In de professionele bacheloropleiding Bouw van campus Sint-Lukas Brussel word je opgeleid tot bouwdeskundige. De opleiding combineert een grondige technische vorming met een hoge dosis praktijkervaring. Hierdoor studeer je af met het uitgelezen profiel om meteen aan de slag te gaan in de bouwsector. De succesformule blijkt elk jaar opnieuw uit de uitstroom van onze afgestudeerden.

Je kan de opleiding volgen in dagonderwijs als reguliere student,
in dagonderwijs via een VDAB-traject,
of via afstandsonderwijs als werkstudent

Video

Praktijk staat centraal in je opleiding

In de driejarige professionele bachelor Bouwkunde wordt alle praktijkkennis gradueel opgebouwd:

  • Het eerste jaar al maak je plannen van een gebouw. De complexiteit en de omvang van de opdrachten nemen jaar na jaar toe.
  • In het tweede jaar werk je de plannen uit van een school, appartementsgebouw of industriehal en hou je daarbij rekening met de nutsvoorzieningen, de bekabelingen, leidingen en andere technische installaties. Midden in de Brusselse grootstedelijke context van de campus kom je in contact met inspirerende bouwprojecten
  • Vanaf het derde jaar werk je complexe technische oplossingen uit. Je toetst je werk aan de realiteit door in bureauverband aan diverse opdrachten te werken met een team van mensen.

ERVARING OPDOEN

In het tweede en het derde jaar verkennen wij de praktijk.

In het tweede jaar zal dat zijn aan de hand van diverse werfbezoeken zodat je als student een zicht krijgt over de verschillende domeinen in de bouw. Je maakt kennis met zowel burgerlijke bouwkunde, ruwbouw, afwerking als industriebouw.

In het derde jaar duiken wij dieper in de praktijk door middel van stages. Tijdens deze stages leer je niet alleen om je technische bagage toe te passen in de praktijk, je legt ook belangrijke contacten met het werkveld. Je eigen docenten zijn als architect of bouwkundig ingenieur nauw betrokken bij bouwprojecten over heel Vlaanderen. Deze jarenlange expertise geven ze door tijdens hun lessen. Tijdens de aanvullende werfbezoeken en lezingen zijn het externen met praktijkervaring die hun kennis delen. Nieuwe evoluties volg je op de voet. Experts binnen en buiten de hogeschool diepen thema’s uit zoals duurzame woningen en recente bouwmaterialen.

Welke vakken heb je?

Het studieprogramma van de gewone dagstudent heeft drie jaren en zes semesters. In elk semester staat een praktijkgebonden opleidingsonderdeel centraal. Onderstaand overzicht van je vakken geeft je de studiepunten of het ‘gewicht’ van de vakken. Het overzicht is opgedeeld in leerlijnen en semesters.

Hoe verloopt een academiejaar?

  • We starten de derde week van september.
  • Per semester zijn er twaalf lesweken en 4 examenweken.

Onderstaand schema geeft je een overzicht van het hele academiejaar.

Wil je meer weten over de vakken die je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

Ervaring in het buitenland

In het derde jaar kan je internationale ervaring opdoen tijdens een Erasmusuitwisseling door het eerste semester aan een buitenlandse hogeschool te volgen. Zo’n verblijf in het buitenland in een ander onderwijssysteem is bijzonder leerrijk en maakt je opleiding nog boeiender.

“Een groot voordeel van de bouwopleiding van LUCA is dat je niet gepusht wordt in een bepaalde richting. Je wordt vrijgelaten om je stage af te leggen in het gebied dat je het best ligt. Dat kan op een werf zijn, maar ook in een bureau als tekenaar of verkoper. Wat ik ook echt tof vind, is dat er dankzij onze kleine klasgroepen een goeie band is tussen de studenten onderling maar ook tussen docenten en studenten. Als je naar de les komt tenminste (lacht). En dan is er iets dat echt geen enkele andere bouwopleiding te bieden heeft en dat is de locatie, dichtbij het centrum van een grootstad. Super, zowel op educatief, cultureel, als op recreatief vlak!”

Stijn Goeminne (student)

Opleiding via VDAB 

Al vele  jaren heeft Vlaanderen een structureel tekort aan bouwkundigen. Het is één van de grootste knelpuntberoepen. Daarom ging LUCA een bijzondere samenwerking aan met VDAB.

Je kan als werkzoekende je bijscholen voor  een job als werfleider, calculator of technisch tekenaar.  Je behaalt het vereiste diploma via de drie jaar durende bacheloropleiding Bouwkunde van LUCA en behoud je uitkering. Zo verwerf je de competenties én het vereiste diploma, zonder inkomensverlies.

De opleiding via VDAB volgt hetzelfde lesprogramma als de opleiding Bouw in dagonderwijs.

Meer info over het VDAB-traject

Extra info over de werking van het traject van VDAB vind je op vdab.be/mijnvdab/opleidingen. Voer je keuze van opleiding in, vink "werkzoekende" aan bij "doelgroep", klik het veldje "alle zoekopties" open, klik daar bij regio "Brussel" aan en je komt op de juiste pagina.

Je docenten

Je lectoren en gastprofessoren zijn als architect of als bouwkundig ingenieur betrokken bij bouwprojecten over heel Vlaanderen. Ze kennen de bouwwereld van vandaag dus erg goed en doorspekken hun lessen met voorbeelden uit de praktijk. Hun ruime professionele ervaring garandeert bovendien een breed gamma aan expertise.

Wat heb je nodig?

Je kan gebruikmaken van de computers in onze leslokalen. Toch is een eigen laptop aan te raden. Aangezien je moet werken met tekenprogramma’s zoals Revit kijk je best eens naar de system requirements. Alle software die je nodig hebt tijdens je opleiding wordt aangeboden via Acadamic software. Dit pakket kan je op drie verschillende computers installeren.

Hoeveel kost de opleiding?

Voor elk studiepunt betaal je 11,4 euro. Daarnaast betaal je 200 euro extra studiekosten per academiejaar. Hierin zit het gebruik van de Acadamic software begrepen. Een academiejaar met een volledig studieprogramma komt ongeveer neer op 900 euro.

Na je studie

Onze afgestudeerden vinden na hun opleiding onmiddellijk een job als

  • werfleider
  • bouwkundig tekenaar
  • BIM-coördinator
  • ordercalculator
  • salesmedewerker
  • technisch adviseur
  • ...

Uit cijfers van VDAB blijkt zelfs dat 99% van de professionele bachelors Bouw binnen het jaar werk heeft. Daarmee behoort onze opleiding tot de top 10 van de meest begeerde diploma’s op de arbeidsmarkt. Bijna 100% garantie op werk, er zijn weinig opleidingen die dat kunnen beloven.

Er zijn heel wat vacatures binnen de bouwsector. Alleen al via VDAB vind je een uitgebreid overzicht. Ook op onze vacatureblog kan je terecht voor interessante jobaanbiedingen in de bouwsector.

Video

Voortzetten studies - schakelprogramma naar een masteropleiding

Wil je na je opleiding nog verder studeren, dan bestaan er heel wat mogelijkheden. Zo kan je onder andere overschakelen naar een masterdiploma Architect of Industrieel Ingenieur Bouwkunde in één tot twee jaar.

Meer info hierover vraag je best op bij de instellingen die deze masteropleidingen organiseren. De mogelijke trajecten die je kan doorlopen vind je ook terug op deze pagina.

Een verrassend veelzijdige job

"Na enkele interims ben ik bij de Brandweer van Brussel beland. Ik vond er als preventie-assistent een job die verrassend veelzijdig en uitdagend is. We geven adviezen bij milieu-, uitbatings- en stedenbouwkundige vergunningen, mijn job brengt me dan ook overal. We bestuderen niet alleen plannen, maar ook gebouwen, stookplaatsen en sites. Mijn opleiding Bouw was ideaal: de kennis van gebouwen, hoe ze gezet worden … het kwam al allemaal van pas."

- Vincent Mendes Neves, preventie-assistent bij de brandweer

Verkort traject

Ook in afstandsonderwijs

Ons alternatief op het klassiek dagonderwijs

Je kan de opleiding Bouw ook volgen via afstandsonderwijs.

Hiervoor werd de opleiding opgesplitst in 2 modulaire richtingen: BIM Coördinator en Werfleider. Het beëindigen van 1 module geeft u al een attest waarmee je kan instappen in de professionele bouwwereld. Je bezit dan immers de competenties die je zal nodig hebben voor het uitoefenen van je job. Heb je de 2 modules gevolgd dan behaal je het diploma prof. bach. bouwkunde.

Je studietraject wordt flexibel samengesteld, afgestemd op het werkritme van iemand die professioneel actief is. De klassieke lessen worden vervangen door een combinatie van digitaal onderwijs, zelfstudie en opdrachtgestuurd onderwijs. Heb je vragen, dan kan je altijd terecht bij de docent, online of tijdens de maandelijkse contactmomenten.Naast de traditionele cursusnota's en de bijkomende informatie die via Toledo wordt aangeboden, zijn verschillende colleges volgbaar via filmopnamen.

Alle beschikbare informatie wordt via de digitale leeromgeving Toledo doorgegeven en aangekondigd.

Het studieprogramma is opgedeeld in vier jaren en acht semesters. Onderstaand schema geeft je een overzicht van de vakken.

INSCHRIJVEN voor afstandsonderwijs.

Starten

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in september 2019) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld.
  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >
  • Het verloop van de examens per vak vind je terug op de respectievelijke ECTS-fiches.

Voorbereidende cursussen

Kom langs

Kom langs bij ons op de campus

Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:

Nog vragen?

Contacteer ons. 

Peter Gillis – Opleidingshoofd
peter.gillis@luca-arts.be
+32 225 01178

Campus Sint-Lukas
Paleizenstraat 70
1030 Brussel

+32 2 250 11 00
info.sintlukas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.