Getuigschrift
90 studiepunten
Campus Brussel / Sint-Lukas

De opleiding Bouwkundig Assistent is een modulaire opleiding waarin je een degelijke bouwkundige vorming krijgt met veel aandacht voor de bouwtechnische aspecten, bouwkundig tekenen en projectbeheer. Hiermee bereid je je perfect voor op een job als bouwkundig tekenaar of als adjunct-werfleider. Wil je de bacheloropleiding later toch volledig volgen, dan heb je vrijstellingen voor de vakken die je met succes hebt afgelegd.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende vakken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Video

Welke vakken heb je?

Het studieprogramma bestaat uit vier modules met daarin zowel een stage, theoretische vakken, atelierwerk en een stage. 

Hoe verloopt een academiejaar?

 • We starten de derde week van september.
 • Per semester zijn er twaalf lesweken en 4 examenweken.

Onderstaand schema geeft je een overzicht van het hele academiejaar.

Je kan het getuigschrift van bouwkundig assistent behalen als je slaagt voor een aantal vakken die in totaal 90 studiepunten omvatten. Dit kan je doen via zowel dagonderwijs als afstandsonderwijs of een combinatie van de twee.

“Een groot voordeel van de bouwopleiding van LUCA is dat je niet gepusht wordt in een bepaalde richting. Je wordt vrijgelaten om je stage af te leggen in het gebied dat je het best ligt. Dat kan op een werf zijn, maar ook in een bureau als tekenaar of verkoper. Wat ik ook echt tof vind, is dat er dankzij onze kleine klasgroepen een goeie band is tussen de studenten onderling maar ook tussen docenten en studenten. Als je naar de les komt tenminste (lacht). En dan is er iets dat echt geen enkele andere bouwopleiding te bieden heeft en dat is de locatie, dichtbij het centrum van een grootstad. Super, zowel op educatief, cultureel, als op recreatief vlak!”

Stijn Goeminne (student)

Je docenten

Je eigen docenten zijn als architect of bouwkundig ingenieur nauw betrokken bij bouwprojecten over heel Vlaanderen. Deze jarenlange expertise geven ze door tijdens hun lessen. Tijdens de aanvullende werfbezoeken en lezingen zijn het externen met praktijkervaring die hun kennis delen. Nieuwe evoluties volg je op de voet. Experts binnen en buiten de hogeschool diepen thema’s uit zoals duurzame woningen en recente bouwmaterialen.

Wat heb je nodig?

Je kan gebruikmaken van de computers in onze leslokalen. Toch is een eigen laptop aan te raden. Aangezien je moet werken met tekenprogramma’s zoals Revit kijk je best eens naar de system requirements. Alle software die je nodig hebt tijdens je opleiding wordt aangeboden via Acadamic software. Dit pakket kan je op drie verschillende computers installeren.

Hoeveel kost de opleiding?

Voor elk studiepunt betaal je 11,4 euro. Daarnaast betaal je 200 euro extra studiekosten per academiejaar. Hierin zit het gebruik van de Acadamic software begrepen. Een academiejaar met een volledig studieprogramma komt ongeveer neer op 900 euro.

Na je studie

Video

Onze afgestudeerden vinden na hun opleiding onmiddellijk een job als

 • werfleider
 • bouwkundig tekenaar
 • BIM-manager
 • ordercalculator
 • technisch adviseur
 • ...

Uit cijfers van VDAB blijkt zelfs dat 99% van de professionele bachelors Bouw binnen het jaar werk heeft. Daarmee behoort onze opleiding tot de top 10 van de meest begeerde diploma’s op de arbeidsmarkt. Bijna 100% garantie op werk, er zijn weinig opleidingen die dat kunnen beloven.

Er zijn heel wat vacatures binnen de bouwsector. Alleen al via VDAB vind je een uitgebreid overzicht. Ook op onze vacatureblog kan je terecht voor interessante jobaanbiedingen in de bouwsector.

Voortzetten studies in de Bachelor Bouw

Wil je de bacheloropleiding later toch volledig volgen, dan heb je vrijstellingen voor de vakken die je met succes hebt afgelegd.

Starten

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit in september 2019) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld.
 • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info
 • Het verloop van de examens per vak vind je terug op de respectievelijke ECTS-fiches.

Voorbereidende cursussen

Kom langs

Kom langs bij ons op de campus

Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:

Nog vragen?

Contacteer ons. 

Peter Gillis – Opleidingshoofd
peter.gillis@luca-arts.be
+32 225 01178

Campus Sint-Lukas
Paleizenstraat 70
1030 Brussel

+32 2 250 11 00
info.sintlukas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.