UPDATE (7/3/2022)

  OPGELET: deze FAQ's worden regelmatig geactualiseerd. Twijfel je over iets, lees ze  nog eens.

  VOOR IEDEREEN OP DE CAMPUS

  We schakelen naar code Geel (barometer)!

  Onderstaande nieuwe maatregelen gaan vanaf maandag 7 maart 2022 in op alle campussen van LUCA.

  • Evenementen (met uitzondering van fuiven en feestjes) kunnen opnieuw plaatsvinden.
  • In onze cafetaria’s is het opnieuw toegelaten om met meerdere personen aan een tafel te zitten.
  • Telewerk is niet meer verplicht maar wordt wel aanbevolen. Wie op de campus komt werken gaat hierover in overleg met zijn leidinggevende. CO2-meters en ventilatie blijven steeds van toepassing op de werkplekken.
  • In code geel zijn mondmaskers niet meer verplicht.

  Wat als de overheid de regels verandert?

  We volgen de beslissingen van de overheid nauwlettend en we onderzoeken wat dat voor ons betekent. We communiceren hier altijd zo snel mogelijk over.

  Lees verder in de FAQ's


  Moet ik nog een mondmasker dragen op de campus?

  Nee, het is niet meer verplicht om een mondmasker te dragen. Als je je met meerdere personen in een kleinere ruimte bevindt, raden we het dragen van een mondmasker wel aan. Kwetsbare personen en al wie zich niet echt zeker voelt, raden we aan een FFP2-masker te dragen. Dit masker beschermt je goed. Wie (lichte) symptomen heeft maar toch op de campus komt, of wie een hoogrisicocontact gehad heeft, draagt best een masker.

  Kunnen we terug evenementen organiseren op de campus?

  Evenementen kunnen opnieuw plaatsvinden (met uitzondering van fuiven en feestjes) zonder voorwaarden.

  Vraag zoals steeds je evenement ruim op voorhand aan via de activiteitenkalender van jouw campus.

  Ben je besmet of ziek? 

  Als je symptomen vertoont van een coronabesmetting, blijf dan zeker thuis. Neem contact op met je huisarts of vul de vragenlijst in. Test je positief, dan moet je uiteraard de richtlijnen volgen rond quarantaine en/of COVID-testen (deze verschillen naargelang je vaccinatiestatus). Bij een positieve test, meld je dit aan LUCA:

  Voor studenten en personeel via: https://associatie.kuleuven.be/diensten/informatie/corona/luca/covid19-form-luca/view

  We organiseren geen actieve contact tracing meer maar de meldingen worden geregistreerd en opgevolgd om indien nodig gepaste maatregelen te treffen. Het is dan ook belangrijk dat je bij een besmetting de namen van eventueel nauwe contacten op de campus doorgeeft aan de Vlaamse Contact tracing en mijngezondheid.be.


  Waarom een CO2 meter gebruiken?

  Een goede luchtkwaliteit in de lokalen is van essentieel belang. Regelmatig verluchten van de lokalen is dan ook nodig. Heb je twijfels ofvragen over de effectiviteit of wanneer je best verlucht, leen dan zeker eens een CO2-meter uit via de uitleendienst of het onthaal van de campus.  

  Wat betekenen de kleuren:

  • Groen: OK
  • Geel: bijkomend verluchten is nodig
  • Rood: maximaal verluchten is noodzakelijk

  VOOR STUDENTEN

  Impact uitgestelde afstudeerdata 2021 en 2022 voor toelatingsaanvragen

  Covid-19 heeft de eindexamens en evaluatieperiodes van scholen en universiteiten over de hele wereld grotendeels verstoord. We begrijpen dat dit ook van invloed kan zijn op je eerste afstudeerdatum of de verwachte afgiftedatum van uw middelbare school- of universitaire diploma/transcript of records kan vertragen. Elke casus wordt individueel en tot op zekere hoogte flexibel beoordeeld.

  Engelse taaltesten in 2022 voor toelatingsaanvragen

  Hetzelfde geldt voor veel opgeschorte Engelse taaltests op locatie. Thuistesten en andere alternatieve testmethoden die door de erkende centra tijdens de COVID-19-pandemie worden aangeboden, worden ook geaccepteerd voor de intake 2022-2023. Naast de gebruikelijke Engelse taaltests accepteren we ook online alternatieven die momenteel worden aangeboden door TOEFL iBT Special Home Edition en de IELTS Indicator. Ook wordt de ACT-test als alternatief geaccepteerd.

  Uitstel van je toelating van 2021-2022 naar studiejaar 2022-2023

  Studenten die er voor kiezen om hun toelating tot het studiejaar 2022-2023 vanwege Covid-19-omstandigheden uit te stellen, moeten rekening houden met het volgende:

  - Studenten die geslaagd zijn voor een van de verplichte artistieke bekwaamheidstoetsen of masterbeoordelingen en die zijn toegelaten tot het studiejaar 2021-2022, mogen doorschuiven naar 2022-2023 zonder opnieuw de artistieke bekwaamheidstest te halen. De toetsuitslag is twee achtereenvolgende jaren geldig: ook 2021-2022 en 2022-2023, maar de geldigheid kan verlopen als je van opleiding, afstudeerrichting of specialisatie verandert. Neem contact op met admissions@luca-arts.be voor verdere vragen.

  - Besluit je na betaling van het collegegeld uit te stellen voor studiejaar 2021-2022, bekijk dan de voorwaarden in onze opzeg- en restitutieregeling 2021-2022.


  REIZEN

  Aangezien het federale reisbeleid regelmatig verandert, wordt aanbevolen dat je de relevante informatie over reizen op de overheidswebsites blijft volgen. Meer informatie over reizen naar België via de Info-Coronavirus website.

  Zijn er nog landen waarvoor een reisverbod geldt?

   Kijk op de website van de overheid voor de meest actuele lijst van landen waar een reisverbod geldt.


  ZELFTESTEN & VACCINATIE

  Wat is een zelftest?

  Een zelftest is een antigeentest. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) beschikbaar is. Een zelftest is minder betrouwbaar dan een PCR-test.  Zelftesten zijn niet verplicht.

  Ik test positief bij de zelftest. Is een PCR-test nog nodig? 

  Door gebruik te maken van de aangeboden zelftesten stem je, ingeval een zelftest positief is, ook in met volgende afspraken:

  • Je gaat onmiddellijk in isolatie
  • Je neemt onmiddellijk contact op met je huisarts voor een PCR-test. Het resultaat van de PCR-test bepaalt of je effectief besmet bent of niet.

  VACCINATIE

  Waar kan ik me laten vaccineren?

  In Brussel: https://coronavirus.brussels/nl/vaccinatie-covid-menu/vaccinatie-covid-brussel/

  In Gent: https://stad.gent/nl/alles-over-corona-gent/vaccinatie-tegen-corona

  In Leuven: https://leuven.be/vaccinatie

  In Genk: https://www.genk.be/laatjevaccineren 

  Waar nog in Vlaanderen ? https://www.laatjevaccineren.be/vaccinatiecentra-in-vlaanderen-waar-krijg-ik-mijn-vaccin

  Heb je nog twijfel of vragen over vaccinatie? https://www.laatjevaccineren.be/


  VOOR PERSONEEL

  Moet ik thuiswerken?

  Thuiswerk is niet meer verplicht, maar wordt wel aanbevolen. 

  Kan ik op dienstreis voor LUCA School of Arts?

  Als medewerker individueel op studiereis gaan en deelnemen aan congressen, evenementen, workshops, etc. is mogelijk. Er wordt hetzelfde reisbeleid gehanteerd als voor studenten. 

  In aanloop naar je dienstreis controleren wij de kleur van de regio waar je naar toe wilt reizen. Merk op dat het reisbeleid van de KU Leuven nog steeds bepaalt dat werkgerelateerd reizen naar donkerrode EU-regio's of regio's met een hoge circulatie van 'zorgwekkende varianten' niet is toegestaan, ongeacht of je een COVID-certificaat hebt of niet.

  Voor je vertrek wordt de kleur van uw bestemming gecontroleerd. Als het land of de zone van je bestemming in het buitenland voor vertrek rood kleurt, wordt een reisadviesbesluit genomen volgens onderstaande procedure .

  Als de reis kan doorgaan, vergeet dan niet om je in te schrijven in het LUCA-reislogboek om in orde te zijn met de reisverzekering van LUCA: https://sharepoint.luca-arts.be/Verzekeringen/SitePages/Reisregister.aspx  .

  Is inkomende personeelsmobiliteit van gastsprekers, gastdocenten, ... mogelijk?

  Inkomende personeelsmobiliteit voor onderwijsactiviteiten is mogelijk. Raadpleeg de overheidswebsite voor concrete en gedetailleerde informatie.


  VOOR LUCA STUDENTEN DIE NAAR HET BUITENLAND GAAN

  Mag ik voor mijn studie naar het buitenland?

  Ons reisbeleid staat toe om naar landen binnen de EER, het VK en Zwitserland te reizen. Een uitzondering kan worden gemaakt voor donkerrood gekleurde zones en gebieden met een hoge circulatie van ‘varianten van zorg’, zoals aangegeven door het European Centre for Disease Prevention and Control.

  Voor alle reizen naar landen buiten de EER, VK en Zwitserland houdt LUCA rekening met het reisbeleid van de KU Leuven. Dit beleid zal tot nader order van toepassing zijn, maar zal ook mee evolueren met de epidemiologische situatie over de hele wereld.

  Je kan ook altijd de website van Buitenlandse zaken raadplegen voor de actuele reisadviezen.


  MEER INFO

  Heb je nog vragen of bezorgdheden over de impact van het virus op je opleiding? Stuur dan een mail naar info@luca-arts.be

  De voornaamste informatiebronnen zijn:

  Algemene informatie over Covid 19