Over

CUSTOM TERRITORY (CT) is een collectief van schoenmakers, ontwerpers en dragers dat de wereldwijde schoenenindustrie wil decentraliseren naar lokale territoria, waar de grenzen tussen ontwerpen, maken en dragen kunnen vervagen. In samenwerking met lokale actoren transformeert Custom Territory lokaal beschikbare middelen in op maat gemaakte producten die een contextuele ontwerptaal uitdrukken. Ons doel is om een netwerk van territoria te ontwikkelen waar elk territorium zijn eigen op maat gemaakte creaties genereert.

CUSTOM TERRITORY ANTWERP (CTA) is onze eerste case study die participatieve en circulaire ontwerpmethodes toepast op schoenen in de stad Antwerpen. Door deze lokale focus onderzoekt Custom Territory het potentieel van een inclusief modesysteem dat zijn ecologische voetafdruk minimaliseert.

Participatief ontwerp
De mondiale schaal van de mode-industrie legt letterlijk veel afstand tussen modeontwerp, productie en consumptie. Door te focussen op een lokale schaal is het mogelijk om de grenzen tussen ontwerpen, maken en dragen te doorbreken, waardoor nieuwe mogelijkheden voor samenwerking ontstaan. In onze CTA case study hebben we drie lokale ambassadeurs uitgenodigd: Joffrey Anane, Liezl Vervloet en Frederik Lizen om deel te nemen aan ons ontwerpproces. Dit resulteerde in drie unieke productverhalen met een persoonlijke esthetiek die de stad Antwerpen op hun eigen manier vertegenwoordigen.

Onderzoekseenheid: Inter-Actions

Looptijd: 2020

Onderzoekers

Ben Hagenaars

Ronald Clays

Publicaties en realisaties