Dit onderzoek vertrekt vanuit de vaststelling dat een transdisciplinaire aanpak bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën en concepten leidt tot innovatie. Onze maatschappij, waarbinnen de zoektocht naar de transitie tot een duurzame maatschappij steeds meer centraal staat, wordt dagelijks geconfronteerd met complexe uitdagingen die vragen om een innovatieve invulling. Complexe vragen die disciplines overstijgen en waar zowel rekening gehouden moet worden met sociale, economische en ecologische balans, vragen om toekomst- en oplossingsgerichtheid, transdisciplinariteit én creativiteit. Die transitie zal heel wat herpositionering vragen, zowel in het werkveld als op vlak van levensstijl.
Observaties in het werkveld tonen aan dat ontwerpers vaker een andere rol opnemen dan de louter vormelijk of ruimtelijk ontwerpende. Creatieve profielen worden steeds meer gevraagd als consultant of procesbegeleider in een zoektocht naar innoverende oplossingen voor nieuwe vraagstukken. Dit onderzoek richt zich op de samenwerking als transdisciplinair team, samengesteld uit profielen van verschillende sectoren, bij de ontwikkeling van innovatieve concepten.
Als die transdisciplinaire samenwerkingsvorm de weg is naar betere op de toekomst gerichte vraagstellingen en ideeën, dan willen we in dit onderzoek vooral het belang van de rol van de ontwerper centraal stellen. Hoe kan een ontwerper zich positioneren als ‘creatieve liaison’ in een veranderende maatschappij? Hoe kan je als ontwerper het proces van conceptontwikkeling beter laten inspelen op de verwevenheid van sociaal-culturele, economische en ecologische belangen?
Dit PWO sluit aan op lopend onderzoek naar de skills van de future designer, de toepassing van diverse ontwerpmethodieken en het belang van ontwerpers bij de transitie naar een duurzame maatschappij.
Als onderdeel van het onderzoek worden co-creaties en andere activiteiten opgezet binnen lopende projecten.
Annelies Goffin
Fien Rebry