do 29.09.2022, 20u - 22u

LUCA Campus Lemmens, Leuven

Concertzaal

Concert

LUCA Chamber Orchestra 
Bérénice Awouters, viool
Michel Tilkin, dirigent
 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) was een uitzonderlijk componist en excelleerde in elke muziekvorm die hij zich eigen maakte, of het nu om een symfonie, opera, mis, concerto of om kamermuziek ging. Toen hij op amper vijfendertig jarige leeftijd stierf, had hij een imposant oeuvre bij elkaar geschreven dat niet alleen toonaangevend was voor zijn tijd maar ook componisten tot op vandaag blijft inspireren.

Hij componeerde zijn opera Don Giovanni in 1787, naar het einde van zijn leven toe. De zuiver instrumentale ouverture ontstond zelfs pas tijdens de nacht voorafgaand aan de première. Wellicht had Mozart de volledige ouverture in zijn hoofd al uitgewerkt en diende hij enkel nog de noten uit te schrijven, toch getuigt dit verhaal van Mozarts unieke brein en muzikale genie. Meer nog, doordat op dat moment geen kopiist beschikbaar bleek, was er geen tijd meer om eerst nog een volledige orkestpartituur uit te werken, dus noteerde Mozart de verschillende partijen zonder te kunnen terugvallen op die orkestpartituur. De ouverture zou de geschiedenis ingaan als een van de meest beroemde aller tijden. Ze heeft het karakter van een eerste deel van een symfonie en bevat al verwijzingen naar de opera zelf.

Zijn vijf vioolconcerto’s componeerde Mozart in hetzelfde jaar, 1775, op negentienjarige leeftijd. Vioolconcerto nr. 3 opent met een Allegro volledig in sonatevorm, dat zich uit als een levendige dialoog tussen solist en orkest. Er volgt een statig en eerder sereen Adagio, waarop het Rondo met een speelser karakter het concerto afsluit.

Robert Schumann (1810-1856) is vooral bekend om zijn uitgebreid klavier- en liedrepertoire, maar ook zijn vier symfonieën zijn meesterlijk en getuigen enerzijds van de diepzinnigheid die Schumann eigen was, anderzijds van de innerlijke verscheurdheid die hem op het einde van zijn leven parten zou gaan spelen. Vooral het begin van Symfonie nr. 2 (1846) is legendarisch door zijn organische opbouw, de gevoelige melodielijn bij de strijkers, gesteund door de blazers, waardoor gestaag het thematische materiaal zich verder ontwikkelt. De symfonie is vierdelig (Sostenuto assai – Scherzo – Adagio – Allegro) en bevat tal van verwijzingen naar Bach en Beethoven.

Programma

Mozart: Ouverture "Don Giovanni"

Mozart: Vioolconcerto nr. 3

Schumann Symfonie nr. 2

Extra Muros

Dit concert vindt ook plaats in Everberg op zondag 02.10.2022. 
Organisatie: Cultuursmakers Kortenberg
Info en tickets: Activiteiten Kortenberg - Cultuursmakers

Spread the word