Afstudeerrichting in de bacheloropleiding Muziek
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Leuven / Lemmens

Hoe ziet de opleiding eruit?

Alleen wie in het bezit is van een bachelor in de muziek kan na het slagen in de artistieke toelatingsproef aan de opleiding van directie hafabra of symfonisch orkest beginnen.

EDUCATIEVE MASTERS

Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen de artistieke master of de educatieve master. In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties maar word je ook voorbereid op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is immers zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken. Kies je voor de artistieke master en ben je ook geïnteresseerd in educatie? Dan kan je na het behalen van je masterdiploma Muziek instromen in het verkorte, eenjarige traject van de educatieve master.

MASTERCLASSES, SYMPOSIA EN INTENSE PRAKTIJKERVARINGEN

Een masterclass met een top instrumentalist, workshops waar internationaal gerenommeerde muziektherapeuten en -pedagogen in dialoog gaan met onze studenten ... De opleiding organiseert jaarlijks tal van activiteiten. Hierdoor kom je in contact en kan je samenwerken met muziekexperts van buiten onze hogeschool. De muziekpraktijk staat centraal tijdens je leven op onze campus. Je musiceert niet alleen tijdens je praktijklessen of tijdens zelfstudie, we stimuleren je om ook zoveel mogelijk te participeren aan de optredens in onze ensembles, koren en orkesten. Ten slotte werk je ook mee aan prestigieuze artistieke producties. Al deze ervaringen vormen je tot een teamspeler.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

CrossLab

LUCA School of Arts is een biotoop waarin samenwerking tussen studenten van verschillende kunstdisciplines gestimuleerd wordt. Hieruit ontstaan interessante cross-overs en innovatieve artistieke praktijken. Studenten kunnen bovendien keuzevakken meepikken uit alle opleidingen van LUCA, gaande van film of fotografie over grafisch ontwerp of interieurvormgeving tot productdesign of beeldhouwkunst.

INTERNATIONALE ERVARING

Vanaf het tweede bachelorjaar kan je je opleiding in overleg met je docenten ook uitbreiden en internationale ervaringen opdoen via diverse uitwisselingsprogramma’s. Hiervoor kan je een beurs verkrijgen.

Je docenten

In een muziekopleiding is je eigen persoonlijkheid je vertrekpunt. Bij je groeiproces zijn je docenten geen leraren die werkwijzen opleggen, maar coaches die je helpen om eigen oplossingen te bedenken en je eigen verhaal te vertellen. Voor onze docenten bestaat er geen mooiere uitdaging dan je te ondersteunen en te inspireren. In het begin lopen ze vóór je, dan naast je en op het einde van je studie loop jij voorop.

Hoofdvakdocenten

Koordirectie Kurt Bikkembergs
Orkestdirectie (hafabra en orkest)

Ivan Meylemans

Instrumentatie/Arrangement hafabra

Kevin Houben
Instrumentatie/Arrangement orkest Piet Swerts

Waar heb je les?

Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be

IN A NUTSHELL

  • Gelegen aan de rand van de stad in een groene omgeving
  • Bruisende campus met ruim 500 studenten en 250 docenten
  • Een stevige logistieke omkadering en een rijke infrastructuur
  • Een gezellige cafetaria met dagverse soep en broodjes
  • Een rustig gelegen bibliotheek met een grote hoeveelheid aan partituren en wetenschappelijke literatuur 
  • Een grote concertzaal, kamermuziekzaal en theaterzaal 
  • Een groot aanbod aan diverse studielokalen

KUNSTENCAMPUS

Campus Lemmens organiseert tal van concerten. Grote en kleine ensembles, eigen docenten en gastmusici treden afwisselend op. Ook de studenten zelf krijgen een podium en participeren aan verschillende projecten van onze koren, het symfonisch orkest, grote en kleine ensembles, de bigband en het harmonieorkest. Daarnaast organiseert de opleiding Drama tal van theatervoorstellingen op de campus.

Benieuwd? Een overzicht van de geplande concerten vind je op onze website: luca-arts.be/concerten-evenementen.Welkom !

Na je studie

“Wacht niet af, ga zelf op zoek naar verbindende kunsten en durf je eigen grenzen verleggen.” Het klinkt ontnuchterend als je net aan het Lemmensinstituut start, maar je krijgt eigenlijk een noodzakelijke portie levenswijsheid cadeau. Docenten geven je onmiddellijk mee dat het hard werken zal zijn. Je krijgt een grondige technische opleiding, maar dan is het aan jezelf. Durf ja zeggen, durf fouten maken, hou je visie open en durf buiten de klassieke lijnen te kleuren. Er zijn geen perfecte-paden te volgen. Maak je eigen weg."

Kevin Houben

Als dirigent kan je aan de slag bij de vele koren en hafabra-orkesten, zowel in de amateurkunstensector, maar ook bij professionele ensembles. Er is heel veel projectmatig werk. In deze context zijn samenwerking met en inzicht in andere kunstvormen van enorm belang.

Starten

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in september 2020) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >
  • Je bent in het bezit van een bachelor muziek.

TOELATINGSPROEVEN

Om te beginnen aan de opleiding Muziek afstudeerrichting Directie moet je slagen voor de artistieke toelatingsproef.

Kom langs

Benieuwd hoe het er in de opleiding Muziek aan toe gaat? Op de opencampusdag krijg je alle informatie die je nodig hebt. Daarnaast kan je proeven van de opleiding tijdens de open lessen en kan je een toonmoment meepikken.

Nog vragen?

Contacteer ons:

Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.