De doctoraatsopleiding in de kunsten van de Geassocieerde Faculteit Kunsten (KU Leuven i.s.m. LUCA School of Arts) staat open voor kunstenaars en ontwerpers die het onderzoek en het onderwijs in de domeinen van muziek, drama, audiovisuele kunsten, beeldende kunsten en design willen versterken. Het doctoraat in de kunsten bestaat volgens de bepalingen in het doctoraatsreglement uit een artistiek luik en een proefschrift. Beide delen zijn evenwaardig en worden als één geheel opgevat en moeten blijk geven van het vermogen tot creatie van nieuwe kennis. Het proefschrift en de artistieke of ontwerpmatige realisaties moeten toelaten om de kwaliteit van het doctoraatsonderzoek te beoordelen. Naar vorm en inhoud zijn er geen algemene regels buiten de kwaliteitsvereisten. De doctoraatsopleiding in de kunsten is een samenwerking tussen LUCA School of Arts en de KU Leuven. Onze doctoraatsstudenten zijn ingeschreven aan de KU Leuven. De promotoren hebben in de regel een opdracht aan beide instellingen.
Doctoraatscommissie
De leden van de doctoraatscommissie in de kunsten zijn: Leen Engelen, Lut Pil, Jeroen D’hoe, Steven Devleminck, Jos De Backer, Bart Geerts, Anneleen Masschelein, Rolf Hughes, Carine Wouters en Veerle Van der Sluys (voorzitter).
contact: phd.schoolofarts@kuleuven.be
Doctoraatsaanvraag
De deadline voor het indienen van nieuwe doctoraatsaanvragen is 8 mei 2023. Kandidaten met een ontvankelijk dossier worden uitgenodigd om hun project te bespreken met de doctoraatscommissie in de kunsten op 7 juni 2023. De deadline voor het indienen van nieuwe doctoraatsaanvragen na januari valt op 8 mei 2023. Het interview met de doctoraatscommissie voor de kandidaten van mei is dan op 7 juni 2023.
Ben je geïnteresseerd in ons doctoraatsprogramma? De eerste stap is het vinden van een promotor die je doctoraatsonderzoek wil begeleiden. Een overzicht van de mogelijke promotoren vind je hieronder. Neem tijdig, minstens enkele weken voor de deadline, contact op met de promotor.
De verdere procedure is als volgt:
De opgeladen documenten worden in één PDF van max. 20 MB gebundeld. Maak gebruik van hyperlinks om te verwijzen naar grotere bestanden (bv. video’s of portfolio’s).
Research proposal doctorate in the arts LUCA/KU Leuven
Onderzoeksvoorstel doctoraat in de kunsten
De volgende stap is afhankelijk van jouw nationaliteit (EER/niet-EER) en jouw masterdiploma (Vlaams/Niet-Vlaams).
Doctoraatsopleiding
Volgens het reglement bestaat de doctoraatsopleiding ten minste uit volgende elementen:
De onderzoekseenheden organiseren geregeld onderzoeksseminaries, lezingen en workshops die openstaan voor alle doctorandi in de kunsten. Een overzicht van de komende activiteiten vind je in de agenda op de research homepagina.
Onderzoeksseminaries academiejaar 22-23:
Donderdag 8 December 2022: doctoraatsseminarie en vernissage (Carré) - 'Beeldscepsis'
Donderdag 11 Mei 2023: doctoraatsseminarie en vernissage (Carré) - (thema nog in overleg)
Naast deze seminaries kunnen doctorandi gebruik maken van het aanbod van de Doctoral School for the Humanities & Social Sciences. Meer info hierover vind je hier.
Doctoraatsstudenten in het domein van muziek kunnen ook het doctoraatsprogramma docARTES van het Orpheus Instituut volgen. Voor meer informatie zie deze website.
Promotoren
De promotor van een doctoraat in de kunsten is docent aan LUCA School of Arts en heeft ofwel het statuut “bijzonder gastdocent in de kunsten” ofwel een ZAP-statuut aan de KU Leuven. Docenten van LUCA zonder dit statuut kunnen steeds copromotor zijn van een doctoraat in de kunsten. Hieronder vindt u een lijst van de mogelijke promotoren voor een doctoraat in de kunsten.
Research unit: Intermedia
Handboek